Δευτέρα, Μαΐου 19

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΛΟΓΙΚΗ ΡΥΠΑΝΣΗ

Οι αλόγιστες ανθρώπινες παρεμβάσεις στο περιβάλλον έχουν ως αποτέλεσμα την ραγδαία περιβαλλοντολογική ρύπανση που ευθύνεται κι αυτή για την αλματώδη αύξηση των αλλεργιών.

Η συνεχιζόμενη πυκνή δόμηση εντός και γύρω από την Αθήνα- και η παράλληλη έλλειψη πράσινου , μπορεί να έχει μειώσει το φορτίο των μειζόνων αλλεργιογόνων (γύρη Ελιάς, Ελξίνης και Αγρωστίδων σε διάστημα 10ετίας), έχει όμως προκαλέσει μια «παράδοξη» και εντυπωσιακή αύξηση των αλλεργικών νοσημάτων την ίδια περίοδο.

Φαίνεται λοιπόν ότι ρύποι που αφθονούν στον αέρα των αστικών περιοχών, όπως σωματίδια του άνθρακα από τις εξατμίσεις των αυτοκινήτων, δρουν και ως ανοσοενισχυντές, αφού προάγουν την IgE μεσολαβούμενη αλλεργική αντίδραση και επακόλουθη αλλεργική φλεγμονή κατά μήκος των βλεννογόνων του αναπνευστικού, μέσω πολλαπλών μηχανισμών. Επί πλέον υπάρχει σαφής ένδειξη ότι αλληλοεπιδρούν με τα αλλεργιογόνα του ατμοσφαιρικού αέρα και επαυξάνουν την αλλεργιογόνο δράση τους.

Τρεις ακόμη παράγοντες, σύμφωνα με τις μελέτες, βοηθούν έμμεσα στην ανάπτυξη των αλλεργιών: Eίναι η έλλειψη εξωτερικών χώρων αναψυχής - ιδιαίτερα για τα παιδιά- και ο επακόλουθος περιορισμός της σωματικής άσκησης, ιδιαίτερα όταν συνδυάζεται και με κάπνισμα στο ενδο-οικιακό περιβάλλον . Η παράλληλη μεταστροφή των διατροφικών μας συνηθειών προς την εύκολη λύση των ταχυμαγειρείων. Το άγχος, που βαραίνει ακόμη και την ανέμελη παιδική ηλικία.

Θεραπεία-αντιμετώπιση αλλεργιών

Για την αντιμετώπιση των αλλεργιών χορηγείται φαρμακευτική αγωγή και εφαρμόζονται μέτρα αποφυγής , όπου αυτό είναι εφικτό, ενώ για περιπτώσεις, που αφορούν το αναπνευστικό όπως ρινίτιδα και άσθμα, συνιστάται ανοσοθεραπεία με εμβόλια, που πρέπει να εφαρμοστεί για τουλάχιστον 3- 5 χρόνια.

Η κληρονομική προδιάθεση για την εκδήλωση, αλλά και την βαρύτητα των αλλεργικών νοσημάτων, είναι καλά τεκμηριωμένη, όμως επειδή, πρόκειται για πολυγονιδιακή διαταραχή, δεν αναμένεται επιτυχής λύση της αλλεργίας μέσω γονιδιακής παρέμβασης στο εγγύς μέλλον.

Πηγη: hri


2 σχόλια:

Σταλαγματιά είπε...

Η μόλυνση του περιβάλλοντος έχει άμεσα και έμμεσα αποτελέσματα .
Όχι μόνο τις αλλεργίες.
Κάθε μέρα γινόμαστε μάρτυρες των αποτελεσμάτων αυτής της ρύπανσης και γενικότερα της καταστροφής του φυσικού περιβάλλοντος.
Οι αλλεργίες κατά την γνώμη μου είναι από τα πιο ήπια συμπτώματα αυτού του φαινόμενου. Είναι σαν να μας τιμωρεί για όσα του κάνουμε. Είναι λογικό όμως, έγκλημα και τιμωρία, έτσι δεν πάει;
Είναι έγκλημα να καταστρέψουμε την φύση, καταστρέφουμε έτσι και εμάς. Λογική απόρροια είναι. Σαν αλυσίδα.

Ανώνυμος είπε...

...Σαν αλυσίδα.

σωστα