Τα κύρια σημεία του είναι η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με άμεσα εκλεγμένο τον επικεφαλής και το περιφερειακό Συμβούλιο, ο έλεγχος των πράξεων και αποφάσεων και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης να γίνεται από Ανεξάρτητη Αρχή, η φορολογική μεταρρύθμιση για την εξασφάλιση των πόρων και η λειτουργία των νέων σχημάτων να ξεκινήσει από το 2011.
Αναλυτικότερα, στο ψήφισμα αναφέρονται:
1. Η νέα διοικητική δομή του κράτους διαρθρώνεται σε δύο επίπεδα: την Κεντρική Διοίκηση με επιτελικό ρόλο και την Αυτοδιοίκηση που αποτελείται από δύο ισχυρούς, οικονομικά αυτοδύναμους, ανεξάρτητους και με δημοκρατική νομιμοποίηση θεσμούς, την αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση (Β’ Βαθμός) και τον ισχυρό Δήμο (Α’ Βαθμός).
2. Προτείνεται να υπάρξει ένας νέος «Καποδίστριας» με συγχωνεύσεις ύστερα από διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και τις παροχές ισχυρών κινήτρων.
3. Προτεινόμενο όνομα για τα νέα σχήματα, τον όρο «Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση».
4. Ο τρόπος καθορισμού του τελικού αριθμού των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων που θα προκύψουν και τα γεωγραφικά τους όρια (με ιδιαίτερη μέριμνα για το νησιωτικό, ορεινό και δυσπρόσιτο χώρο) θα πρέπει να προσδιοριστούν μέσα από διάλογο με την ΕΝΑΕ βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων όπως:
-Πληθυσμιακό κριτήριο
-Κοινωνικό Κριτήριο
-Οικονομικό κριτήριο
-Γεωγραφικό κριτήριο
-Αναπτυξιακό κριτήριο
-Πολιτισμικό - ιστορικό κριτήριο
Οσον αφορά την πολιτική και διοικητική οργάνωση των Περιφερειακών Αυτοδιοικήσεων η ΕΝΑΕ προτείνει:
1. Ο Β’ Βαθμός Αυτοδιοίκησης να είναι η αιρετή Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση με άμεσα εκλεγμένο τον επικεφαλής και το Περιφερειακό Συμβούλιο.
2. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο να εκλέγονται περιφερειακοί σύμβουλοι από κάθε παραταξιακό ψηφοδέλτιο στο οποίο εκπροσωπούνται όλα τα Νομαρχιακά Διαμερίσματα.
3. Το Περιφερειακό Συμβούλιο έχει την ευθύνη σε θέματα προγραμματισμού - σχεδιασμού - προϋπολογισμού - απολογισμού και σε θέματα μείζονος σημασίας της Περιφέρειας.
4. Ο έλεγχος των πράξεων και αποφάσεων και των δύο βαθμών Αυτοδιοίκησης πρέπει να γίνεται από ανεξάρτητη Αρχή που θα περιορίζεται μόνο στον έλεγχο νομιμότητας με σαφές πλαίσιο λειτουργίας και αρμοδιότητας.
5. Στις Νομαρχιακές Αυτοδιοικήσεις που διατηρούνται ως αποκεντρωμένες Διοικητικές Μονάδες προΐσταται αιρετό πρόσωπο.
6. Από σήμερα και στο νέο θεσμό που θα προκύψει πρέπει να αρθούν οι μισθολογικές ανισότητες που υπάρχουν ανάμεσα στους εργαζόμενους της Β’θμιας Αυτοδιοίκησης και της Κεντρικής Διοίκησης.
Οσον αφορά στις αρμοδιότητες του νέου θεσμού:
1. Το κεντρικό κράτος περιορίζεται σε ρόλο επιτελικό.
2. Επιβάλλεται η συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να μεταβιβαστεί στα νέα σχήματα ένα ολοκληρωμένο πλέγμα αρμοδιοτήτων αποσαφηνισμένων ανά βαθμίδα διοίκησης.
3. Κατά το πρώτο μεταβατικό στάδιο του νέου θεσμού επιστρέφουν όσες αρμοδιότητες αφαιρέθηκαν από τις Νομαρχίες και μεταβιβάζονται όσες αρμοδιότητες ασκούνται σήμερα από την Κρατική Περιφέρεια και από αποκεντρωμένες Κρατικές Υπηρεσίες και των οποίων η μεταβίβαση δεν προσκρούει στο Σύνταγμα.
Στο θέμα της φορολογικής μεταρρύθμισης, στο ψήφισμα το συνέδριο της ΕΝΑΕ επιθυμεί η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να έχει σταθερούς και μόνιμους πόρους που θα θεσμοθετηθούν στο πλαίσιο μιας φορολογικής μεταρρύθμισης. Ιδιαίτερα για το χρόνο έναρξης της Διοικητικής Μεταρρύθμισης η ΕΝΑΕ εμμένει για λειτουργία των νέων σχημάτων από το 2011, ενώ οι εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών οργάνων πρέπει να διεξαχθούν το 2010. Επίσης, η διαχείριση του ΕΣΠΑ 2007-2013 -σύμφωνα με το ψήφισμα- πρέπει να περάσει στις νέες Περιφερειακές Αυτοδιοικήσεις.
πηγή: ota
Κυριακή, Μαΐου 18
Ψήφισμα συνεδρίου ΕΝΑΕ για διοικητική μεταρρύθμιση
Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του έκτακτου συνεδρίου της ΕΝΑΕ για τη σχεδιαζόμενη Διοικητική Μεταρρύθμιση, με την έκδοση απόφασης που ψηφίστηκε από την πλειοψηφία.
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου