Η προεκλογική εκστρατεία των κομμάτων για τις βουλευτικές εκλογές της 11ης Μαΐου ολοκληρώθηκε. Στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, την ψήφο 6.747.867 πολιτών διεκδικούν 22 κόμματα και πολιτικοί συνδυασμοί.
Η βουλή της Σερβίας αποτελείται από 250 βουλευτές και για να εκπροσωπηθεί κάποιο κόμμα απαιτείται να λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 5% των ψηφισάντων. Για τα κόμματα ή τους συνδυασμούς που εκπροσωπούν μειονότητες δεν υπάρχει όριο για την είσοδό τους στη βουλή.
Σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις αλλά και τις εκτιμήσεις αναλυτών, στη σερβική βουλή θα εκπροσωπηθούν πέντε πολιτικοί συνδυασμοί: ο συνδυασμός "Ευρωπαϊκή Σερβία", του οποίου ηγείται ο Μπόρις Τάντιτς, το Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα (SRS), ο αποκαλούμενος "εθνικός συνασπισμός" του Βόισλαβ Κοστούνιτσα, το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP) και το Σοσιαλιστικό Κόμμα Σερβίας (SPS). Από τις μειονότητες, είναι πολύ πιθανό να εκπροσωπηθούν στη νέα βουλή οι Αλβανοί της νότιας Σερβίας και οι Μαγυάροι της Βοϊβοντίνα.
Οι δημοσκοπήσεις έδειξαν, επίσης, ότι κανένα κόμμα δεν θα μπορέσει να κυβερνήσει αυτοδύναμα και θα χρειαστεί να συνεργαστούν δύο και πιθανότατα τρεις παρατάξεις για το σχηματισμό κυβέρνησης. Η τελευταία έρευνα για την πρόθεση ψήφου που πραγματοποίησε το Κέντρο για τις Ελεύθερες Εκλογές και τη Δημοκρατία (CESID) δίνει προβάδισμα στο Σερβικό Ριζοσπαστικό Κόμμα με ποσοστό 34,4%. Ακολουθούν, ο συνδυασμός του οποίου ηγείται ο Τάντιτς με 33,3%, ο συνασπισμός του Κοστούνιτσα με 12,2%, το LDP με 7,3% και το SPS με 7,1%.
Το αποτέλεσμα των εκλογών δεν είναι το μεγάλο ζητούμενο στη Σερβία, αφού δεν αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το πολιτικό σκηνικό στη νέα βουλή. Το ερώτημα που κυρίως τίθεται είναι ποιος θα συνεργαστεί με ποιον για το σχηματισμό κυβέρνησης. Πολιτικά και σε κάποιο βαθμό ιδεολογικά, υπάρχει συγγένεια μεταξύ του εθνικιστικού Ριζοσπαστικού Κόμματος και του συνδυασμού του οποίου ηγείται ο Κοστούνιτσα.
Όπως και να 'χει, το μόνο βέβαιο είναι ότι ο Κοστούνιτσα θα διαδραματίσει -για ακόμη μία φορά- ρυθμιστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις.
Αναλυτές στο Βελιγράδι αναφέρουν ότι η Σερβία δεν έχει λόγο να διαλέξει μεταξύ δύσης και Ρωσίας εξαιτίας του ζητήματος για το κοσοβο.
Η στρατηγική της Σερβίας αναφέρουν θα πρέπει να είναι ανεξάρτητη ώστε να διασφαλιστούν καταρχήν τα συμφέροντα της χώρας κοιτώντας και προς τη Μόσχα και προς τη δύση.
Ενώ τονίζουν ότι και η γεωγραφική θέση της Σερβίας είναι στην Ευρώπη.
Επίσης τονίζουν ότι δεν είναι δυνατόν να υπάρχουν τέτοια διλήμματα διότι δεν μπορεί ούτε η Ρωσία, ούτε η Ευρώπη ούτε η Αμερική να επιβάλουν της δικές τους αποφάσεις στη Σερβία.
Πηγή: ape
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου