Τρίτη, Μαΐου 6

Έκκληση για το περιβάλλον


Η προστασία του περιβάλλοντος και η ενεργειακή ασφάλεια είναι το θέμα του Συνεδρίου Athens Summit 2008 που διεξάγεται στην Αθήνα, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Οι εργασίες του Συνεδρίου θα ολοκληρωθούν αύριο με την Διακήρυξη των Αθηνών, μέσω της οποίας οι χώρες που θα υπογράψουν θα δεσμεύονται για ενεργειακή ασφάλεια, αλλά και προώθηση δράσεων για την προστασία του περιβάλλοντος.

"Το περιβάλλον δεν είναι μια προτεραιότητα. Είναι η πρώτη προτεραιότητα" δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Κάρολος Παπούλιας κηρύσσοντας την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου.

"Η όξυνση των περιβαλλοντικών προβλημάτων είναι τέτοια που απαιτεί την ανάγκη να αναληφθούν συντονισμένες προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο" ανέφερε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι αφού φτάσαμε στο χείλος του γκρεμού πρέπει να αναλάβουμε δράσεις για να ανατρέψουμε την κατάσταση. Σημείωσε ότι υπάρχουν θεσμικές δυσχέρειες σε διεθνές επίπεδο γιατί τα δειλά βήματα δεν είναι επαρκή. "Το πιό επικίνδυνο όμως αυτή τη στιγμή θα ήταν ο εφησυχασμός μας" τόνισε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε ότι έχουν γίνει και βήματα στην σωστή κατεύθυνση. Το Κιότο είναι μια θετική πρωτοβουλία, ανέφερε ο κ. Παπούλιας και πρόσθεσε ότι το ίδιο είναι και η αυτοδέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% μέχρι το 2020 και η αύξηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Στο εθνικό επίπεδο, είπε, επείγει η νομοθεσία που θα εξασφαλίσει βιώσιμη ανάπτυξη και υπογράμμισε ότι είναι απαραίτητη η θεσμική αυτονομία στην περιβαλλοντική πολιτική.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Παπούλιας στις περυσινές μεγάλες πυρκαγιές. "Η περσινή οικολογική καταστροφή ήταν τρομακτική" ανέφερε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας και πρόσθεσε ότι "είναι μεγάλη η ευθύνη του μηχανισμού πρόληψης για να μην επαναληφθεί. Δεν υπάρχουν πια δικαιολογίες, οφείλουμε να είμαστε έτοιμοι, να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε το περσινό καλοκαίρι να μην επαναληφθεί, τα περσινά θύματα να είναι τα τελευταία", δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Παπούλιας.

Κλείνοντας την ομιλία του ανέφερε ότι οφείλουμε να αλλάξουμε την ιδεολογία μας απέναντι στο περιβάλλον και ότι δεν χωρεί ελαστικότητα ούτε από τους κρατικούς φορείς ούτε από τους πολίτες.

Ομιλία Κ.Καραμανλή

"Η Ελλάδα θα τηρήσει στο έπακρον τις συγκεκριμένες και μετρήσιμες δεσμεύσεις που έχει αναλάβει για τον περιορισμό των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου και για την ένταξη των ανανεώσιμων πηγών στο ενεργειακό ισοζύγιο της χώρας", ανέφερε ο πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής μιλώντας στο συνέδριο.

Η πρόκληση για κάθε χώρα είναι διπλή ανέφερε ο πρωθυπουργός. Από τη μία πλευρά η διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας και από την άλλη η μείωση στην συμβολή του φαινομένου του θερμοκηπίου. Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε στην πολιτική για την ενεργειακή ασφάλεια που ακολουθεί η Ελλάδα, σημειώνοντας ότι είναι η ενεργειακή διπλωματία ανοιχτών οριζόντων που αναδεικνύει τη χώρα σε διεθνή ενεργειακό κόμβο.

Ο δρόμος για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων περνά από την σταδιακή απεξάρτηση των οικονομιών από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο, ανέφερε ο κ. Καραμανλής και πρόσθεσε ότι ο δρόμος για την αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προβλημάτων περνά από την σταδιακή απεξάρτηση των οικονομιών από το ακριβό και ρυπογόνο πετρέλαιο και πρόσθεσε ότι περνά επίσης από την περιστολή της ενεργειακής σπατάλης και την μείωση των εκπομπών αερίων θερμοκηπίου με τη λήψη συγκεκριμένων μέτρων, με την εφαρμογή αυστηρών προδιαγραφών με την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της νέας τεχνολογίας και με την εκπαίδευση όλων και κυρίως της νέας γενιάς πάνω στα θέματα περιβάλλοντος

Πηγή: hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: