Τετάρτη, Μαΐου 28

Αίρεται το ασυμβίβαστο

Με ψηφοφορία στην Ολομέλεια της Βουλής, ολοκληρώθηκε η διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος, που οδήγησε στην υιοθέτηση τριών προτάσεων αλλαγών εκ μέρους της μεγάλης πλειοψηφίας των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΚΕ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΛΑΟΣ.

Με απόν το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η Ολομέλεια της Βουλής, ενέκρινε 3 από τις 38 αναθεωρητικές προτάσεις:

Την κατάργηση του απόλυτου επαγγελματικού ασυμβιβάστου των βουλευτών (άρθρο 57 και μεταβατικές διατάξεις στο άρθρο 115 του προηγούμενου Συντάγματος). Υπέρ της κατάργησης ψήφισαν 194 βουλευτές, εναντίον ψήφισαν 2 (ο Αλέκος Αλαβάνος και ο Γιάννης Μπανιάς από τον ΣΥΡΙΖΑ) και 1 ψήφισε «παρών» (Π. Λαφαζάνης από τον ΣΥΡΙΖΑ).

Την απολαβή εκ μέρους της Βουλής, του δικαιώματος να τροποποιεί επιμέρους κονδύλια του τακτικού Προϋπολογισμού και να παρακολουθεί την εκτέλεσή του (άρθρο 79), ομοφώνως

Την επιφόρτιση του νομοθέτη, να μεριμνά ειδικά για τις νησιωτικές και ορεινές περιοχές σε κάθε νόμο που συντάσσει (άρθρο 101) με ψήφους 195 υπέρ, έναντι 2 κατά (Π. Κοροβέσης και Αθ. Λεβέντης).

Παράλληλα, στο νέο Σύνταγμα, απαλείφεται και μεταβατική διάταξη του άρθρου 115 του προηγούμενου Συντάγματος, που έχει καταστεί αχρείαστη λόγω υλοποίησής της.

Πηγή; hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: