Τρίτη, Μαΐου 20

Ποινικές διώξεις για το ντόπινγκ

Ποινική δίωξη σε βαθμό πλημμελήματος άσκησε ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Ανδρέας Καραφλός, κατά 25 προσώπων που εμπλέκονται στην υπόθεση του ντόπινγκ στην εθνική ομάδα άρσης βαρών.

Μετά το πέρας της έρευνας που διενήργησε ο Εισαγγελέας, ο οποίος σήμερα έλαβε την τελευταία κατάθεση με την ιδιότητα του υπόπτου από τον προπονητή της ομάδας κ. Χρήστο Ιακώβου, προχώρησε στην άσκηση ποινικής δίωξης για εννέα πλημμελήματα, από τα οποία τα πέντε αφορούν τον κ. Ιακώβου.

Τα αδικήματα αφορούν χορήγηση σε αθλητές από κοινού και κατά συρροή απαγορευμένης ουσίας και χρήση απαγορευμένης ουσίας για παρασκευή, αποθήκευση, εμπορία, πώληση απαγορευμένων ουσιών. Οι κατηγορίες αφορούν κατά περίπτωση την προπονητική ομάδα με επικεφαλής τον κ. Ιακώβου, τους 11 αθλητές της ομάδας, το γιατρό, το φαρμακοποιό που κατασκεύασε τις κάψουλες και το Λαρισαίο επιχειρηματία που εισήγαγε την απαγορευμένη ουσία από την Κίνα.

Ο Εισαγγελέας ζητεί να καθίσουν στο εδώλιο του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου της Αθήνας και οι 25 με απευθείας κλήση. Σύμφωνα με πληροφορίες στο εισαγγελικό πόρισμα αναφέρεται ως εγκέφαλος και ενορχηστρωτής της υπόθεσης ο Χρήστος Ιακώβου, ενώ και οι αθλητές γνώριζαν ότι έπαιρναν απαγορευμένη ουσία. Έως αύριο το πρωί αναμένονται τα αποτελέσματα των εξετάσεων του δευτέρου δείγματος του κολυμβητή που φέρεται ότι έχει κάνει χρήση αναβολικών ουσιών.

Κατηγορητήριο για 25 άτομα

Η δίωξη του κ. Καραφλού αφορά τα εξής αδικήματα και τα εξής πρόσωπα:

1. Χορήγηση σε αθλητή από κοινού και κατά συρροή απαγορευμένης χημικής ουσίας. Αφορά τον κ. Ιακώβου, τους υπόλοιπους προπονητές και τους γιατρούς της ομάδας. 2. Χρησιμοποίηση από κοινού, από αθλητή, απαγορευμένης ουσίας. Αφορά τους αθλητές της ομάδας. 3. Ηθική αυτουργία κατά συρροή στην παραπάνω πράξη. Αφορά τον κ. Ιακώβου. 4. Κατασκευή, παρασκευή, αποθήκευση, διεκπεραίωση, εμπορία, πώληση, προμήθεια, κατοχή και προσφορά απαγορευμένων ουσιών. Στρέφεται κατά του φαρμακοποιού. 5. Ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη σε βάρος του κ. Ιακώβου. 6. Διεκπεραίωση, μεταφορά, διακίνηση, κατοχή απαγορευμένων ουσιών, που αφορά τον προπονητή κ. Σεραφείμ Γραμματικόπουλο, ο οποίος, σύμφωνα με τα στοιχεία της δικογραφίας, παρέλαβε την τελευταία παραγγελία και την παρέδωσε στον φαρμακοποιό. 7. Ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, που αφορά τον κ. Ιακώβου. 8. Διεκπεραίωση, εισαγωγή, μεταφορά, διακίνηση, εμπορία, πώληση, προμήθεια, κατοχή και προσφορά απαγορευμένων ουσιών, που αφορά τον εισαγωγέα από τη Λάρισα. 9. Ηθική αυτουργία στην παραπάνω πράξη, που αφορά τον κ. Ιακώβου.

Οι κατηγορούμενοι παραπέμπονται με απευθείας κλήση να δικαστούν ενώπιον του 3ου Πλημμελούς Πλημμελειοδικείου. Σύμφωνα με το νόμο έχουν δικαίωμα να προσφύγουν στον Εισαγγελέα Εφετών, ο οποίος εφόσον διαφωνήσει με την κρίση του κ. Καραφλού, θα παραπέμψει την υπόθεση στο Συμβούλιο Εφετών.

Οι συνολικές ποινές φυλάκισης που προβλέπονται για τα αδικήματα αυτά, φθάνουν τα 10 έτη, ενώ προβλέπονται και υψηλότατα χρηματικά πρόστιμα.

Πηγή: ΝΕΤ, ΝΕΤ 105.8, ΑΠΕ-ΜΠΕ


2 σχόλια:

Για τη Νοηματική είπε...

Αναρωτιέμαι αν και στις υπόλοιπες χώρες συμβαίνει κάτι τέτοιο...και αν συμβαίνει τα αποκαλύπτουν?

neoinileias είπε...

Παντού υπάρχουν αναβολικά.

Όχι μονό πρέπει να αποκαλύπτονται αλλά και να διασύρονται, κυρία αυτοί που δίνουν αναβολικά.