Κυριακή, Μαΐου 4

Επίσκεψη Γκιουλ στην ΠΓΔΜ


Στην τετραήμερη επίσκεψη του ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιουλ χαρακτήρισε ατυχές αυτό που συνέβη στο Βουκουρέστι, συνέστησε όμως στα Σκόπια να αντιμετωπίσουν την κατάσταση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα και εξέφρασε την ελπίδα ότι πολύ σύντομα η ΠΓΔΜ θα εκπληρώσει το στόχο της να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ.

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ ευχαρίστησε ιδιαίτερα την Τουρκία για την υποστήριξη που προσέφερε στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βουκουρέστι, αναφορικά με την επιδίωξη των Σκοπίων να λάβουν πρόσκληση για ένταξη στη συμμαχία. "

Οι κ.κ. Γκιουλ και Τσερβένκοφσκι, σε δηλώσεις τους μετά τη συνάντηση, ανέφεραν ότι εξετάστηκαν θέματα διμερούς συνεργασίας και επισήμαναν την ανάγκη ενίσχυσης των οικονομικών σχέσεων. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Γκιούλ, σημείωσε ότι η χώρα του θα ενθαρρύνει Τούρκους επιχειρηματίες να επενδύσουν στην ΠΓΔΜ. Ο κ. Τσερβένκοφσκι ανέφερε ότι οι σχέσεις της χώρας του με την Τουρκία είναι ιδιαίτερα σημαντικές και υψίστης προτεραιότητας.

Ο κ. Γκιουλ εξήρε ακόμη την πολύ καλή συνεργασία των δυο χωρών σε όλους τους τομείς και στο πλαίσιο αυτό υπενθύμισε ότι η Τουρκία ήταν από τις πρώτες χώρες που αναγνώρισαν τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ και ήταν η πρώτη ξένη χώρα που άνοιξε πρεσβεία στα Σκόπια.

Το πρόγραμμα του κ. Γκιουλ περιλαμβάνονται ακόμη η τελετή θεμελίωσης της νέας τουρκικής πρεσβευτικής κατοικίας στα Σκόπια, τα εγκαίνια τζαμιού σε δήμο των Σκοπίων, καθώς και επίσκεψη σε αρχιτεκτονικά μνημεία στα Σκόπια, από την εποχή της οθωμανικής αυτοκρατορίας.
ΠΗΓΗ: HRI


Δεν υπάρχουν σχόλια: