Κυριακή, Μαΐου 4

Ανοιχτός ο διάλογος για το Σκοπιανό


Τις επόμενες κινήσεις του για το θέμα της ονομασίας των Σκοπίων, σχεδιάζει ο ειδικός μεσολαβητής του ΟΗΕ Μάθιου Νίμιτς, μετά τις τελευταίες διερευνητικές επαφές του με τους διαπραγματευτές των δύο πλευρών.

Ο κ.Νίμιτς δεν αποκλείεται να επισκεφθεί σύντομα Αθήνα και Σκόπια, αν και δεν αναμένονται ουσιαστικές εξελίξεις πριν από τις εκλογές της 1ης Ιουνίου στη γειτονική χώρα

. Αίσθηση προκάλεσε, εν τω μεταξύ, η χθεσινή αναφορά του σκοπιανού προέδρου Μπράνκο Τσερβένκοφσκι για "διεθνή ονομασία", προκειμένου να υπάρξει μία "δίκαιη λύσης" και ένας δίκαιος συμβιβασμός στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

Ο κ. Τσερβένκοφσκι τόνισε ότι "πριν τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι, από την πλευρά του διαμεσολαβητή Μάθιου Νίμιτς, ετέθη στο τραπέζι δίκαιος συμβιβασμός.

Εμείς αποδεχτήκαμε αυτό τον συμβιβασμό, ενώ η Ελλάδα τον απέρριψε. Από την άλλη πλευρά εμείς δεν είμαστε έτοιμοι να αποδεχτούμε υπαγόρευση από την ελληνική πλευρά. Δεν επιτρέπουμε, το δικαίωμα της Ελλάδας για άσκηση βέτο στην ένταξη μας στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, να μετατραπεί σε δικαίωμα καθορισμού του ονόματος της χώρας μας.

Κάτι τέτοιο δεν αποτελεί δίκαιο συμβιβασμό. Εμείς καταδείξαμε την εποικοδομητική μας στάση, ελπίζω και αναμένω και η ελληνική πλευρά να καταδείξει την ίδια θετική πολιτική βούληση. Σε μία τέτοια περίπτωση, μπορεί να βρεθεί λύση.

Όμως θα είναι λύση η οποία θα χρησιμοποιείται για διεθνή χρήση, διότι η εντολή διαπραγμάτευσης στη βάση της οποίας συζητείται το ζήτημα αυτό όλα αυτά τα χρόνια, βάσει των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας, αφορά όνομα για διεθνή χρήση και όχι για κάτι που πλήττει τη συνταγματική τάξη της Δημοκρατίας της Μακεδονίας ή για το πώς εμείς θα αποκαλούμε τη χώρα μας", κατέληξε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης αναφερόμενος στις εξελίξεις στο Σκοπιανό τόνισε ότι οι γείτονες θα πρέπει "να αφήσουν τις ανιστόρητες εμμονές και τι επεκτατικές τους βλέψεις, έτσι ώστε να βρεθεί μία κοινή λύση προς όφελος και των δύο λαών".

ΠΗΓΗ:HRI

Δεν υπάρχουν σχόλια: