Τρίτη, Μαΐου 6

ΕΕ: χορήγηση στην Ελλάδα οικονομικής ενίσχυσης ύψους 89,7 εκ Ε



Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα χορηγήσει από το Ταμείο Αλληλεγγύης της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Ελλάδα ενίσχυση συνολικού ύψους 89,7 εκατομμυρίων ευρώ για την αντιστάθμιση μέρους των ζημιών που προκλήθηκαν από τις καταστροφικές πυρκαγιές, το καλοκαίρι του 2007. Σύμφωνα με την πρόταση που υποβλήθηκε στην αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή (Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Συμβούλιο.

Η επιχορήγηση θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των δαπανών που προκλήθηκαν από τα μέτρα έκτακτης ανάγκης, όπως υπηρεσίες διάσωσης, παροχή προσωρινής στέγης, καθαρισμός των πυρόπληκτων περιοχών και αποκατάσταση της λειτουργίας των βασικών υποδομών.

Το καλοκαίρι του 2007, ένα μεγάλο μέρος των ελληνικών δασικών εκτάσεων πλήγηκε από πυρκαγιές. Οι πυρκαγιές αυτές είχαν μεγαλύτερη ένταση και ήταν πιο εκτεταμένες στη Δυτική Ελλάδα, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά Ελλάδα και στην Αττική. Η καταστροφή έβλαψε σοβαρά την οικονομία, τις βασικές υποδομές και το περιβάλλον. Η παροχή προσωρινής στέγης και η χρηματοδότηση των υπηρεσιών διάσωσης για την κάλυψη των άμεσων αναγκών των πυρόπληκτων προκάλεσαν σημαντικές δαπάνες. Από τις πυρκαγιές έχασαν τη ζωή τους άνθρωποι στην Πελοπόννησο, στη Δυτική Ελλάδα και στην Εύβοια.

Η σημερινή πρόταση για τη διάθεση επιχορήγησης ύψους 89,7 εκατομμυρίων ευρώ προϋποθέτει την έγκριση τροποποιητικού προϋπολογισμού από την αρμόδια για τον προϋπολογισμό αρχή. Στη συνέχεια, η Επιτροπή και οι ελληνικές αρχές θα υπογράψουν οικονομική συμφωνία.

Γενικό πλαίσιο


Το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ, που ιδρύθηκε το 2002, χορηγεί έκτακτες ενισχύσεις στα κράτη μέλη και στις χώρες που συμμετέχουν σε ενταξιακές διαπραγματεύσεις, σε περίπτωση σοβαρής φυσικής καταστροφής. Ο ετήσιος προϋπολογισμός του Ταμείου ανέρχεται σε 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Προκειμένου οι χώρες να είναι επιλέξιμες για ενίσχυση από το Ταμείο Αλληλεγγύης, πρέπει να υποβάλουν δεόντως τεκμηριωμένη εκτίμηση της καταστροφής, την οποία στη συνέχεια εξετάζει η Επιτροπή με βάση ειδικά κριτήρια. Στις 6 Απριλίου 2005, η Επιτροπή ενέκρινε πρόταση για το νέο και βελτιωμένο Ταμείο Αλληλεγγύης (για το διάστημα 2007-2013), που καλύπτει και άλλες καταστροφές εκτός των φυσικών καταστροφών και περιλαμβάνει βελτιωμένα κριτήρια επιλεξιμότητας και μηχανισμούς χορήγησης

Πηγή. ean


Δεν υπάρχουν σχόλια: