Πέμπτη, Μαΐου 22

THE OIL CRISIS

Νέα ιστορικά ρεκόρ σημείωσαν σήμερα οι τιμές του αργού τύπου μπρεντ και του αμερικανικού ελαφρού αργού, στα 135,14 δολάρια και 135,09 δολάρια, αντιστοίχως - αν και στη συνέχεια υποχώρησαν - λόγω ανησυχιών των επενδυτών για το βαθμό επάρκειας της προσφοράς μακροπρόθεσμα και τη σημαντική πτώση των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων καυσίμων.

Στο Λονδίνο, το προθεσμιακό συμβόλαιο παράδοσης Ιουλίου του αμερικανικού ελαφρού αργού κέρδιζε το μεσημέρι 59 σεντς στο βαρέλι, σε σχέση με τη χθεσινή τιμή "κλεισίματος", με την τιμή του να ανέρχεται στα 133,76 δολάρια. Η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου του αργού τύπου μπρεντ ανερχόταν στα 134,19 δολάρια, κερδίζοντας 1,49 δολάρια στο βαρέλι σε σχέση με το χθεσινό "κλείσιμο".

Ο τελευταίος γύρος στο ράλι των τιμών του αργού πετρελαίου στις διεθνείς αγορές ξεκίνησε χθες βράδυ, μετά την απρόσμενη, κατά 5,4 εκατομύρια βαρέλια, των αμερικανικών διαθέσιμων εμπορικών αποθεμάτων αργού την εβδομάδα που έληξε στις 16 Μαΐου. Ενάντια σε κάθε πρόβλεψη, μειώθηκαν επίσης και τα αποθέματα βενζίνης (κατά 800.000 βαρέλια).

Παράλληλα, η τιμή του προθεσμιακού συμβολαίου παράδοσης Δεκεμβρίου του 2016 του αμερικανικού ελαφρού αργού ανήλθε στα 143 δολάρια το βαρέλι, λόγω φόβων για "σφικτή" προσφορά μακροπρόθεσμα.

Νέα απαισιόδοξη πρόβλεψη για την πορεία των τιμών προήλθε σήμερα από τον Τζον Πραβίν, τον επικεφαλής για τη χάραξη επενδυτής στρατηγικής στην Prudential Investments Avisers LLC - μονάδα της Prudential Financial Inc. - η οποία διαχειρίζεται άνω των 630 δισ. δολαρίων. Μιλώντας σε συνέδριο στη Σεούλ, ο Πραβίν προέβη στην εκτίμηση ότι οι τιμές του πετρελαίου "θα κυμαίνονται πιθανώς στην περιοχή των 120 με 130 ή 140 δολαρίων. Στο τρίτο και τέταρτο τρίμηνο, καθώς επιβραδύνονται οι ΗΠΑ, ενδέχεται να ανακουφιστούμε κάπως".

Ενώ ο Αμερικανός υπουργός Ενέργειας Σαμ Μπόντμαν είπε χθες ότι η αγορά αντικατοπτρίζει σφικτή προσφορά και ισχυρή παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, οι δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Κάταρ Αμπντάλα αλ Ατίγια κινήθηκαν στη γραμμή της επίσημης στάσης του ΟΠΕΚ που θεωρεί "υπεύθυνους" για τον καλπασμό των τιμών παράγοντες εκτός του ελέγχου του.

.

Από τον περασμένο Σεπτέμβριο, η τιμή του αργού έχει αυξηθεί κατά 50 δολάρια το βαρέλι εν μεσω εκτιμήσεων ότι μπορεί να φτάσει και τα 200 δολάρια σε 6 έως 24 μήνες.

"Το σενάριο αυτό θέτει σε κίνδυνο την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη" εκτιμά ο ανεξάρτητος οικονομολόγος Εντ Γιαρντενί, προσθέτοντας ότι "η πιό πιθανή συνεπεια θα είξαι μια παγκόσμια επιβράδυνση της οικονομίας".

Η απογείωση των τιμών του μαύρου χρυσού "πλήττει την παγκόσμια οικονομία που είναι σήμερα πολύ περισσότερο ευάλωτη από ό,τι στη διάρκεια των προηγουμένων πετρελαικών κρίσεων" σημειώνει ο αναλυτής Ηθαν Χάρις της Lehman Brothers.

Σύμφωνα με τον Χάρις, κάθε αύξηση κατά 10 δολάρια της τιμής του πετρελαίου ισοδυναμεί με υποχώρηση κατά 0,4% της αμερικανικής ανάπτυξης και κατά τι λιγότερο στην Ασία και στην Ευρώπη.

Ποιοι λόγοι οδήγησαν την τιμή του αργού πάνω από τα 135 δολάρια το βαρέλι

Η μεγάλη ζήτηση και η εξασθένηση του δολαρίου έχουν πυροδοτήσει καλπασμό των τιμής του πετρελαίου από την υποχώρησή της κάτω από τα 50 δολάρια το βαρέλι στις αρχές του 2007.

Σε αποπληθωρισμένες τιμές, η τιμή του αμερικανικού ελαφρού αργού κυμαίνεται πλέον πάνω από το ρεκόρ των 101,70 δολαρίων το βαρέλι, το οποίο σημειώθηκε τον Απρίλιο του 1980, ένα μήνα μετά την Ισλαμική Επανάσταση στο Ιράν, όπως σημειώνει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας.

ΠΗΓΗ :HRI

Δεν υπάρχουν σχόλια: