Παρασκευή, Μαΐου 23

H έκθεση προόδου της Ε.Ε για την Τουρκία

Με ψήφους 467 υπέρ, 62 κατά και 61 αποχές η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ενέκρινε στο Στρασβούργο την έκθεση για την πρόοδο που επιτέλεσε η Τουρκία το 2007 σε σχέση με τις υποχρεώσεις της σαν υποψήφια προς ένταξη χώρα.

Η Ευρωβουλή επεσήμανε για μια ακόμη φορά οτι οι μεταρρυθμίσεις γίνονται σε αργούς ρυθμούς, ενώ ο αρμόδιος κοινοτικός επίτροπος για την διέύρυνση, Ολυ Ρέν, δήλωσε ότι δεν 'πρέπει να χαθεί άλλος ένας χρόνος στην προσπάθεια της Τουρκίας να εκπληρώσει τa κριτηρια για την ένταξή της στην ΕΕ', σημειώνοντας ότι η τροποποίηση του άρθρου 301 του ποινικού κώδικα που περιορίζει την ελευθερία της έκφρασης, δεν είναι παρά ενα πρώτο βήμα και ζητείται σθεναρά απο την Eυρωπαική κοινότητα η κατάργησή του.

Το Κυπριακό και οι Eλληνοτουρκικές σχέσεις είχαν, όπως συνήθως, μια μεγάλη μερίδα στο ψήφισμα του Ευρωκοινοβουλίου. Πρέπει να υπενθυμισθεί όμως οτι δεν έχει δεσμευτικό χαρακτήρα αλλα θα ληφθεί υπ όψιν απο την Κομισσιόν στην νέα έκθεση προόδου που θα βγει τον Οκτώβριο.

Ζητείται έτσι απο το Ευρωκοινοβούλιο εξομάλυνση των σχέσεων της Τουρκίας με την Κύπρο με χαρακτηριστική την τοποθέτηση του Ολυ Ρέν οτι 'είναι ώρα πλέον για την άρση του αδιεξόδου στο Κυπριακό'.

Γίνεται επίσης έκκληση για την άμεση επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, καλούνται οι Τουρκικές Αρχές να βελτιώσουν τον διάλογο με την Ελλάδα για την υφαλοκριπίδα και όλες τις άλλες διαφορές τους στα πλαίσια της υποχρέωσης της χώρας για 'σχέσεις καλή γειτονίας', ενώ εκτιμάται θετικά η διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες μετά την επίσκεψη στην Αγκυρα του Πρωθυπουργού Κωστα Καραμανλή.

Ανησυχία εκφράζεται στο ψήφισμα και για τις συνέπειες που μπορεί να υπάρξουν απο μία απόφαση του Τουρκικού Συνταγματικού Δικαστηρίου που θα θέσει εκτός νόμου το κόμμα του κ. Ερντογάν.

Τέλος από την Σλοβενικη Προεδρία έγινε γνωστό οτι ενδέχεται να ανοίξουν τον Ιούνιο δύο νέα κεφάλαια στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, αυτά για τα πνευματικά δικαιώματα και τα δικαιώματα των επιχειρήσεων.

Ειναι γνωστό οτι μέχρι σήμερα έχουν ανοίξει μόνο 6 απο τα 35 κεφάλαια και άλλα οκτώ έχουν παγώσει απο τον Δεκέμβριο του 2006, επειδή η Τουρκία συνεχίζει να αρνείται να ανοίξει τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της στα πλοία και τα αεροπλάνα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Πηγή hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: