Τετάρτη, Μαΐου 21

Μήνυμα Καραμανλή στα Σκόπια

Δημιουργία Περιφερειακού Αναπτυξιακού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη


Μήνυμα στα Σκόπια με στόχο την επίλυση στο ζήτημα της ονομασίας, απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής,
μιλώντας το μεσημέρι στη Διαβαλκανική Διάσκεψη που ολοκλήρωσε τις εργασίες της στη Μαύρη Θάλασσα. Ο Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι έχει έρθει η ώρα η Ελλάδα και τα Σκόπια να καταλήξουν σε μια ρεαλιστική και βιώσιμη συμφωνία, την οποία θα επισφραγίσει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Ο Κώστας Καραμανλής σημείωσε με έμφαση πως η Ελλάδα επιδιώκει μια λύση που θα ωφελήσει και τις δυο πλευρές. Από την πλευρά του ο Πρόεδρος των Σκοπίων, Μπράνκο Τσερβένκοφσκι ζήτησε τη στήριξη όλων ώστε τα Σκόπια να ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Οι δύο άνδρες αντάλλαξαν χειραψία στο δείπνο που παρέθεσε το βράδυ της Τρίτης ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός προς τιμήν των ηγετών.

Εν τω μεταξύ, τη δημιουργία Περιφερειακού Αναπτυξιακού Κέντρου στην Θεσσαλονίκη, με στόχο την οικονομική ανάπτυξη των χωρών της ΝΑ Ευρώπης, αποφάσισαν τα μέλη της Διαβαλκανικής Διάσκεψης.

Σε υψηλούς τόνους ο Τσερβένκοφσκι

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ Μπράνκο Τσερβένκοφσκι, μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου είχε μία σύντομη συνομιλία με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Κώστα Καραμανλή και την υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη.

"Επανέλαβα τις ευρέως γνωστές θέσεις μας, όσον αφορά τη διένεξη με την Ελλάδα, ότι δηλαδή εμείς είμαστε υπέρ μιας λογικής λύσης και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Για να επιτευχθεί μια τέτοια λύση πρέπει να επιδείξει καλή βούληση και η ελληνική πλευρά. Κατά τη διάρκεια του χθεσινού δείπνου είχα την ευκαιρία να πραγματοποιήσω σύντομη συζήτηση με τον Έλληνα πρωθυπουργό, κ. Καραμανλή, και αργότερα και με την Ελληνίδα υπουργό Εξωτερικών, κ. Μπακογιάννη. Και οι δύο με διαβεβαίωσαν ότι και δική τους επιλογή αποτελεί η εξεύρεση το ταχύτερο δυνατό λύσης για το ζήτημα αυτό. Επίσης με διαβεβαίωσαν ότι καταβάλλουν προσπάθειες η λύση να είναι λογική και δίκαιη", ανέφερε ο κ. Τσερβένκοφσκι.

Ο Πρόεδρος της ΠΓΔΜ πρόσθεσε ότι "στο παρελθόν η Ελλάδα είχε εκφράσει παρόμοιες απόψεις, αλλά πρακτικά τα αποτελέσματα δεν ήταν πάντα θετικά" και εξέφρασε την ελπίδα "αυτή τη φορά όσα ειπώθηκαν να γίνουν πραγματικότητα".

Ο ίδιος επισήμανε ότι "από την πλευρά μας έχει ειπωθεί ότι άμεσα μετά από τις εκλογές θα είμαστε έτοιμοι για εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για να καταλήξουμε σε λύση το συντομότερο δυνατό, η οποία λύση θα είναι αποδεκτή και για τη "Δημοκρατία της Μακεδονίας" και η οποία δεν θα παρεμβαίνει στην εθνική μας ταυτότητα, ενώ θα ανοίξουν εκ νέου για μας οι ευρωατλαντικές προοπτικές".

Πηγη: hri



Δεν υπάρχουν σχόλια: