Δευτέρα, Μαΐου 26

Τα βραβεία στις Κάννες

Στη θαυμάσια, γαλλική ταινία "Ανάμεσα στους τοίχους" του Λοράν Καντέ, γύρω από τη σχέση ενός καθηγητή με τους μαθητές ενός λυκείου σε μια φτωχική περιοχή του Παρισιού, απονεμήθηκε ο Χρυσός Φοίνικας του φετινού 61ου φεστιβάλ των Καννών.

Αρκετά ικανοποιητικά αποδείχτηκαν τελικά τα φετινά βραβεία του φεστιβάλ, με την κριτική επιτροπή να δυσκολεύεται να επιλέξει ανάμεσα σε ένα αρκετά μεγάλο αριθμό καλών ταινιών. Ετσι, εκτός από τον Καντέ, βραβεύτηκαν ο Τούρκος Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν, οι Ιταλοί Ματέο Γκαρόνε και Πάολο Σορεντίνο και οι Βέλγοι αδερφοί Νταρντέν. Ο Κλιντ Ιστγουντ περιορίστηκε με ένα ειδικό βραβείο του 61ου φεστιβάλ.

Τις ταινίες έκρινε επιτροπή με πρόεδρο τον γνωστό ηθοποιό και σκηνοθέτη Σον Πεν και μέλη τους ηθοποιούς Σέρτζιο Καστελίτο (Ιταλία), Νάταλι Πόρτμαν (ΗΠΑ), και Αλεξάντρα Μαρία Λάρα (Γερμανία) και τους σκηνοθέτες Αλφόνσο Κουαρόν (Μεξικό), Ρασίντ Μπουσαρέμπ (Γαλλία) και Απιχατπόνγκ Βεερασεθάκουλ (Ταϊλάνδη).

- Χρυσός Φοίνικας: "Ανάμεσα στους τοίχους" του Λοράν Καντέ

- Μέγα Βραβείο: "Γκομόρα" του Ματέο Γκαρόνε

- Ειδικό Βραβείο του 61ου φεστιβάλ: Κ. Ντενέβ για το "Χριστουγεννιάτικο παραμύθι" του Αρνο Ντεπλεσέν και Κλιντ Ιστγουντ για την "Ανταλλαγή"

- Βραβείο σκηνοθεσίας: Νούρι Μπίλγκε Τζεϊλάν: "Οι τρεις μαϊμούδες"

- Βραβείο της επιτροπής: "Il divo" του Πάολο Σορεντίνο

- Καλύτερης ανδρικής ερμηνείας: Μπενίσιο ντελ Τόρο για την ταινία "Τσε" του Στίβεν Σόντερμπεργκ

- Καλύτερης γυναικείας ερμηνείας: Σάντρα Κορβελόνι για την ταινία "Linha de pass?" των Βάλτερ Σάλες και Ντανιέλα Τομάς

- Καλύτερου σεναρίου: Ζαν-Πιερ και Λικ Νταρντέν: "Το μυστικό της Λόρνα"

- Χρυσή Κάμερα (για πρώτο έργο): "Πείνα" του Στιβ ΜακΚουίν

- μνεία: "Θα πεθάνουν όλοι εκτός από μένα"

- Χρυσός Φοίνικας για μικρού μήκους ταινία: "Megatron" του Μάριον Κρισάν

- Βραβείο της επιτροπής για ταινία μικρού μήκους: "Jerrycan" του Τζούλιους Εϊβερι.

Η επιτροπή για τα βραβεία στο τμήμα "Ενα κάποιο βλέμμα", με πρόεδρο τον Τούρκο Φατίχ Ακίν, απένειμε το βραβείο καλύτερης ταινίας στη ρωσική "Τουλπάν" του Σεργκέι Ντβορτσεβόι. Το ειδικό βραβείο της επιτροπής απονεμήθηκε στην ιαπωνική "Tokyo Sonata" του Κιγιόσι Κουροσάουα, ενώ το βραβείο "Knockout" του ίδιου τμήματος κέρδισε η ταινία "Τάισον", πορτρέτο του πυγμάχου Μάικ Τάισον από τον Τζέιμς Τόμπακ.

Στην ουγγρική ταινία "Δέλτα" του Κορνέλ Μουντρούκσο, έδωσε το βραβείο καλύτερης ταινίας του διαγωνιστικού η επιτροπή της Διεθνούς Κριτικής (FIPRESCI), ενώ τα υπόλοιπα δυο βραβεία της απονεμήθηκαν στις ταινίες: "Πείνα" του Στιβ ΜακΚουίν (στο τμήμα "Ένα κάποιο βλέμμα") και "Ελντοράντο" του Μπούλι Λάνερς ("Δεκαπενθήμερο των Σκηνοθετών").

Πηγή hri


Δεν υπάρχουν σχόλια: