Τρίτη, Αυγούστου 19

Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της Παράνομης Μετανάστευσης

Συνεργασία με τον υπουργό Εσωτερικών Προκόπη Παυλόπουλο είχε χθες στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και συζήτησαν για το θέμα της Μετανάστευσης, το οποίο αποτελεί προτεραιότητα για τη γαλλική προεδρία στην ΕΕ.

Ο Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι η γαλλική προεδρία προωθεί την υπογραφή, μέσα στον Οκτώβριο, του Συμφώνου για τη Μετανάστευση, καθώς το 3,8% του πληθυσμού της ΕΕ είναι υπήκοοι Τρίτων Χωρών.
Ενάμισι με δύο εκατομμύρια υπήκοοι Τρίτων Χωρών μπαίνουν το χρόνο στην ΕΕ, η οποία άργησε να αντιληφθεί τη σημασία μιας κοινής ευρωπαϊκής πολιτικής για τη μετανάστευση.

Η Ελλάδα, είπε ο κ. Παυλόπουλος, από το 2005 είχε πρωτοστατήσει στο να υπάρξει αυτή η πολιτική, η οποία παίρνει σάρκα και οστά επί γαλλικής προεδρίας.

Το κυριότερο θέμα που πρέπει να αντιμετωπίσουμε είναι το ζήτημα της παράνομης μετανάστευσης και πρέπει να το αντιμετωπίσουμε διπλά, σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών. Ο κ. Παυλόπουλος πρόσθεσε ότι πρέπει να αντιμετωπιστεί όχι μόνο ως ένα φαινόμενο του τι κάνουμε όταν φθάνουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετανάστες, αλλά πως μπορούμε να τους ενημερώσουμε από τις χώρες προέλευσης, ώστε να μην υπάρχουν οι αιτίες που οδηγούν τους ανθρώπους αυτούς να είναι θύματα των δουλεμπόρων.

Μόνο πέρυσι στην Ελλάδα, σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος, είχαμε 112 χιλιάδες μετανάστες και υπογράμμισε ότι ελήφθησαν μέτρα και σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ένωση δημιουργήθηκαν Κέντρα Φιλοξενίας Μεταναστών, όπως στη Σάμο και στη Λακωνία, αλλά και το Κέντρο στην Αμυγδαλέζα για τα παιδιά. Σε συνεργασία με την ΕΕ, είπε, θα προωθήσουμε τη δημιουργία και νέων Κέντρων Φιλοξενίας για να μην υπάρξουν τα φαινόμενα που υπήρξαν στο παρελθόν, δεδομένου ότι η Ελλάδα οφείλει, κατά την παράδοση,τον πολιτισμό της και την δημοκρατία της, να συμπεριφερθεί σε όλους σύμφωνα με τις ανθρώπινες αξίες.

Πολλά από τα σημεία του Συμφώνου που προωθεί η γαλλική προεδρία, είπε, προέρχονται από ελληνικές πρωτοβουλίες και ως χώρα έχουμε κάθε λόγο να βοηθήσουμε στην άμεση εφαρμογή του, αλλά και να συμφωνήσουν ο Βορράς και ο Νότος στην Ευρώπη και να μην υπάρξουν οι διαφορές απόψεων, που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν.

Ο Π. Παυλόπουλος δήλωσε ότι σε αυτές τις συζητήσεις η Ελλάδα και ο πρωθυπουργός θα παίξουν πρωταγωνιστικό ρόλο και γι' αυτό θα υπάρξει μία ενδιάμεση συνάντηση των υπουργών Εσωτερικών στα τέλη Σεπτεμβρίου και στη συνέχεια τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση κορυφής.
Με πληροφοριες απο: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: