Κυριακή, Αυγούστου 31

Υπό μελέτη και νέα μέτρα

Στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής συζητείται την Τρίτη το φορολογικό νομοσχέδιο, που έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τους κοινωνικούς φορείς.

Τα κυβερνητικά στελέχη θεωρούν αναγκαία τα μέτρα λόγω της διεθνούς οικονομικής κρίσης που επηρεάζει και την χώρα μας, και υπογραμμίζουν ότι λαμβάνονται με γνώμονα να μην πληγούν σε καμία περίπτωση μισθωτοί και συνταξιούχοι.

Για ήπια προσαρμογή κάνει λόγο ο Γιώργος Αλογοσκούφης, ο οποίος σε συνέντευξη του στο Βήμα της Κυριακής, δηλώνει την επαναφορά από το νέο έτος των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης.

Πως διαμορφώνονται οι φόροι με τα νέα μέτρα

Ο Υπουργός Οικονομίας Οικονομικών όπως τονίζει στη συνέντευξη του, μελετά νέα μέτρα για το 2009 σχετικά με την πάταξη της φοροδιαφυγής η προεργασία των οποίων θα γίνει στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής.

Ο Γιωργος Αλογοσκούφης, χαρακτηρίζει μακρύ τον δρόμο αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και επισημαίνει μεταξύ άλλων ότι:"Η σοβαρότερη πρόταση που έχω ακούσει και την οποία θα φέρω προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο Φοροδιαφυγής, απαιτεί να προσδιοριστεί για όλους ανεξαιρέτως τους φορολογούμενους ένας βασικός κατάλογος δαπανών, μέσω του οποίου θα τεκμαίρεται το επίπεδο διαβίωσης των φορολογουμένων".

Τα νέα φορολογικά μέτρα, θέτουν μακριά από την τσιμπίδα της εφορίας μισθωτούς και συνταξιούχους, και στρέφονται προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους εμπόρους.

Οι περισσότεροι επιτηδευματίες που δήλωναν εισόδημα κάτω των 10.000 ευρώ και δεν πλήρωναν φόρους, τώρα θα πρέπει να βάλουν το χέρι στη τσέπη.

Για παράδειγμα με -εισόδημα 1000 ευρώ αντιστοιχεί σε φόρο 155 ευρώ -εισόδημα 3000 ευρώ, σε φόρο 465 ευρώ -εισόδημα 7000 ευρώ, σε φόρο 1085 ευρώ -εισόδημα 10.000 ευρώ, σε φόρο 1550 ευρώ
Αφορολόγητο, θα δικαιούνται όσοι έχουν παιδιά, το οποίο ανέρχεται σε 1.000 ευρώ για ένα παιδί, 2.000 για δυο παιδιά και 10.000 για τρία.

Σειρά για να διαμαρτυρηθούν για τα νέα μέτρα έχουν η Ομοσπονδία Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων, το Τεχνικό Επιμελητήριο, ο Ιατρικός Σύλλογος και η Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων. Όπως υπογραμμίζουν "Κατά παράβαση κάθε έννοιας δικαίου και ηθικής διασύρονται και ισοπεδώνονται ολόκληροι κλάδοι επαγγελματιών, οδηγούνται σε μαρασμό και χρεοκοπία μικροεπιχειρήσεις και σε απόγνωση επιστήμονες των 600 ευρώ, στους οποίους εκφράζεται η απαξία της Πολιτείας".

Οι μικρομεσαίοι επιχειρηματίες και ελεύθεροι επαγγελματίες θα πρέπει μέχρι το τέλος του έτους να κλείσουν με την εφορία παλιούς λογαριασμούς. Θα κληθούν για την περαίωση των φορολογικών εκκρεμοτήτων τους για τις χρήσεις 2000-2006.
Κερδισμένοι από τα νέα φορολογικά μέτρα ωστόσο θα είναι οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι.

Σε μισθωτό με δυο παιδιά και εισόδημα 18.000 ευρώ, αναλογεί φόρος 1.250 ευρώ, ενώ με τη μείωση του συντελεστή στο 25% του αναλογεί 1.158 ευρώ και όφελος 92 ευρώ.

Συνταξιούχος με εισόδημα 14.00 ευρώ, πληρώνει φόρο 691 ευρώ, και με τη μείωση του συντελεστή στο 25% θα πληρώσει 640 ευρώ, με όφελος 51 ευρώ.
Με πληροφορίες από: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: