Παρασκευή, Αυγούστου 1

ΔΙΑΦΩΝΙΕΣ ΣΤΑ ΣΚΟΠΙΑ

Αποστάσεις από την προκλητική πολιτική του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρουέφσκι, κρατά ο Πρόεδρος της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας Μπράνκο Τσερβενκόφσκι σε συνέντευξή του στη σκοπιανή εφημερίδα "Ουτρίνσκι Βέσνικ", εκφράζοντας σοβαρές αμφιβολίες για τη σκοπιμότητα της ενέργειας Γκρουέφσκι να εγείρει το θέμα των αυτοαποκαλούμενων "Αιγαιατών Μακεδόνων".

Ο πρόεδρος της ΠΓΔΜ καταλογίζει στον πρωθυπουργό ανέξοδο πατριωτισμό και λαϊκισμό και τον επικρίνει για την υποδοχή που επιφύλαξε πρόσφατα στα Σκόπια σε εκπροσώπους της φυλής Χούνζι από το Πακιστάν οι οποίοι ισχυρίζονται ότι κατάγονται από τους στρατηγούς του Μ.Αλεξάνδρου, καθώς για την τοποθέτηση αγαλμάτων από την ελληνορωμαϊκή περίοδο μπροστά στο κτίριο της κυβέρνησης στα Σκόπια.

Χαρακτηριστικά τονίζει ότι δεν μπορεί να πιστέψει ότι κάποιος ανοίγει αυτό το θέμα θεωρώντας ότι με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνει ισορροπία στις διαπραγματεύσεις με την Αθήνα για την ονομασία, προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο θα προσέφερε νέα αφορμή στην Ελλάδα για να προσκομίσει εμπόδια σχετικά με την ευρωατλαντική προοπτική της χώρας.

Σε άλλη εφημερίδα ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας Αντόνιο Μιλόσοσκι επιμένει στην αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης της γείτονος .

"Σε καμία περίπτωση δεν μπορούμε να αποδεχτούμε επίλυση της εκκρεμότητας της ονομασίας, υπό οποιοδήποτε τίμημα. Η εκκρεμότητα αυτή δεν είναι δευτερεύον θέμα για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά πρωταρχικό. Για τον λόγο αυτό θεωρώ ότι πρέπει να μείνουμε προσηλωμένοι στις αξίες μας και στην υπεράσπιση των εθνικών μας συμφερόντων, τα οποία σχετίζονται με το συνταγματικό μας όνομα", αναφέρει ο κ. Μιλόσοσκι.


Δεν υπάρχουν σχόλια: