Δευτέρα, Αυγούστου 18

Υποτονικό κλίμα στην οικονομία της ευρωζώνης

Η υποτονική οικονομική κατάσταση έχει κινητοποιήσει σχεδόν όλες τις χώρες της ευρωζώνης, οι αριθμοί επιβεβαιώνουν ότι υπάρχουν προβλήματα, οι ρυθμοί ανάπτυξης, το ΑΕΠ μειώνονται και ο πληθωρισμός αυξάνεται, η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώνεται ,ενώ υπάρχει και μείωση των επενδύσεων αλλά και μείωση του εξωτερικού εμπορίου, τα προβλήματα σε άλλες χώρες είναι λιγότερα, σε άλλες περισσότερα, ενώ παρατηρείται παντού τάση επιδείνωσης.

Με βάση τα παραπάνω τα περιθώρια ελιγμών των κυβερνήσεων δεν είναι πολλά και κατά πάσα πιθανότητα θα αναστείλουν την πορεία των κοινωνικών μεταρρυθμίσεων ( υγεία, παιδεία, απασχόληση, επιχειρηματικότητα κ,τ,λ.) ίσως όμως οδηγήσουν και σε δραστική αναθεώρηση των προβλέψεών για την προετοιμασία του προϋπολογισμού του 2009.

Οικονομικοί αναλυτές θεωρούν ότι για να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα η ευρωπαϊκή τράπεζα θα πρέπει καταρχήν να μειώσει το κόστος του χρήματος, μειώνοντας τα επιτόκια.

Eπίσης εκτιμούν ότι με βάση τα νέα δεδομένα και λαμβάνοντας υπόψη ότι η κρίση πλήττει το σύνολο της κοινωνίας θα πρέπει να δοθεί έμφαση, εκτός των άλλων, στην πάταξη της κακοδιοίκησης αλλά και της διαφθοράς τόσο στο δημόσιο όσο και στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κίνδυνος είναι μεγάλος τονίζουν οι αναλυτές και αυτό επειδή φοβούνται μήπως οι νέες ιδέες, υπό το βάρος της κρίσης, είναι και πάλι μόνον προς όφελος των λίγων.

Δεν υπάρχουν σχόλια: