Τρίτη, Αυγούστου 26

Σύνοδος κορυφής της ΕΕ για τον Καύκασο

Έκτακτη σύνοδο κορυφής της ΕΕ θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες την 1η Σεπτεμβρίου με πρωτοβουλία του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί, το θέμα της συνάντησης θα είναι "η κρίση στη Γεωργία" και το μέλλον στις σχέσεις ΕΕ-Ρωσίας, δήλωσε χθες ο Γάλλος υπουργός εξωτερικών Bernard Kouchner.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γαλλίας η Σύνοδος Κορυφής των ευρωπαίων ηγετών θα καθορίσει τη θέση της σχετικά με την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων από τη Γεωργία και θα συζητήσουν για το μέλλον
"Πρέπει να επιλύσουμε αυτά τα θέματα πολιτικά. Θα πάρει πολύ χρόνο, όμως ήταν ένα σοβαρό πλήγμα" - δήλωσε ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Η συμφωνία προβλέπει "την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων στη γραμμή, πριν από την έναρξη των εχθροπραξιών"

Την προηγούμενη Παρασκευή η Μόσχα ανακοίνωσε την ολοκλήρωση της αποχώρησης από την Γεωργία, όμως φαίνεται ότι υφίστανται ακόμη ρωσικές δυνάμεις σε στρατηγικά σημεία όπως το λιμάνι Πότι στη Μαύρη θάλασσα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι ρωσικές δυνάμεις κατέχουν ακόμη θέσεις-κλειδιά στην κεντρική Γεωργία.

Σύμφωνα με τη ρωσική εκδοχή
πρόκειται για δημιουργία νεκρής ζώνης με στόχο την ασφάλεια των πολιτών των δύο επαρχιών. Ο καθορισμός της νεκρής ζώνης αναμένεται να αποτελέσει σημείο τριβής της διεθνούς συζήτησης.
Εν τω μεταξύ η Γερμανία είπε: «Όχι στο πάγωμα των σχέσεων με τη Ρωσία» Η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε ότι δεν επιθυμεί απομόνωση της Ρωσίας, επίσης ζήτησε από το Ρώσο πρόεδρο να μην υπογράψει την απόφαση της ρωσικής βουλής για ανεξαρτησία των αποσχειθησων περιοχών.

Τη Σύνοδο κορυφής αναμένεται να απασχολήσει και το μελλοντικό καθεστώς της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας. Οι αποσχισθείσες γεωργιανές επαρχίες της Νότιας Οσετίας και της Αμπχαζίας δεν είναι διεθνώς αναγνωρισμένες, όμως, σήμερα η ρωσική Βουλή συνεδρίασε εκτάκτως και με ένα μη δεσμευτικό ψήφισμα ζήτησε από τον πρόεδρο Ντιμίτρι Μεντβέντεφ να αναγνωριστούν ως ανεξάρτητες, την τελική απόφαση για το ζήτημα θα τη λάβει η ρωσική κυβέρνηση.

Οι ΗΠΑ επανέλαβαν ότι η Ρωσία δεν εχει συμμορφωθεί με τις δεσμεύσεις της σχετικά με την ανάκληση των στρατιωτών από το γεωργιανό έδαφος.
"Εξακολουθεί να υπάρχει σημαντική παρουσία ρωσικών δυνάμεων στη Γεωργία. Μπορούμε να πούμε ότι δεν τηρήθηκαν οι όροι της εκεχειρίας", δήλωσε στον Τύπο ο Bryan Whitman, εκπρόσωπος του Πενταγώνου. Στην περιοχή αναμένεται να μεταβεί αποστολή παρατηρητών του ΟΑΣΕ, αλλά και παρατηρητές της Ε.Ε.
Με πληροφορίες από: lexpress,dw, France Inter.

Δεν υπάρχουν σχόλια: