Πέμπτη, Αυγούστου 21

Σοκ από την Αεροπορική τραγωδία

Σοκ στην Ισπανία και πολλά αναπάντητα ερωτηματικά από την χειρότερη αεροπορική τραγωδία των τελευταίων 25 ετών. Τουλάχιστον 153 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 19 τραυματίστηκαν όταν συνετρίβη αεροσκάφος τύπου MD 82 της ισπανικής εταιρίας "Spanair" κατά την απογείωσή του από το αεροδρόμιο Μπαράχας της Μαδρίτης.

Η υπουργός Πληροφόρησης Νιέβες Γκοϊγκοιτσέα τόνισε ότι πρόκειται για "ατύχημα". Τα συνεργεία διάσωσης ανέσυραν από τα συντρίμμια τα δύο μαύρα κουτιά του αεροσκάφους.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, ο αριστερός κινητήρας του αεροσκάφους έπιασε φωτιά κατά την απογείωση από το αεροδρόμιο Μπαράχας. Ο πιλότος επιχείρησε αναγκαστική προσγείωση αλλά το ασεροσκάφος συνετρίβη λίγο έξω από την πίστα
Η Spanair επέτρεψε τη δεύτερη απογείωση μετά την αναφορά τεχνικού προβλήματος

Οι τεχνικοί της ισπανικής αεροπορικής εταιρείας Spanair έδωσαν την άδεια για τη δεύτερη απογείωση του αεροπλάνου, ενώ ο πιλότος είχε επιστρέψει στο αεροδρόμιο μετά την πρώτη απογείωση διότι εντόπισε τεχνικό πρόβλημα, δήλωσε σήμερα η υπουργός Υποδομών της Ισπανίας Μαγκνταλένα Αλβάρεθ.
Όταν ερωτήθηκε για ενδεχόμενη αμέλεια της Spanair στη συντήρηση των αεροσκαφών της, απάντησε: "Δεν θα τολμούσα να το ισχυρισθώ".

Η εταιρία Spanair -η δεύτερη αεροπορική εταιρία της Ισπανίας- είναι θυγατρική της σκανδιναβικής SAS και σύμφωνα με πληροφορίες αντιμετωπίζει πολλά οικονομικά προβλήματα. Πρόσφατα είχε δηλώσει ότι εξαιτίας των οικονομικών προβλημάτων θα απολύσει 4.000 άτομα προσωπικό.

Επιδιώκουν συνεργασίες οι αεροπορικές εταιρίες

Τα ακριβά καύσιμα και η μείωση των εισιτηρίων έχουν κάνει τις εταιρίες να προσπαθούν να βρουν τρόπους να ξεφύγουν από την κρίση.
Σύμφωνα με το περιοδικο Spiegel η British Airways η American Airlines και η Iberia της Ισπανίας έχουν υποβάλει αίτηση για αντιμονοπωλιακή ασυλία από αμερικανικές και ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές.

Εάν το επιτύχουν θα είναι σε θέση να συντονίζουν τα δρομολόγια, τους ναύλους, καθώς και το μερίδιο των εσόδων και των κερδών για τις υπερατλαντικές πτήσεις.

Σύμφωνα με την κοινή εμπορική συμφωνία, οι τρεις αεροπορικές εταιρείες θα συνεργαστούν εμπορικά στις πτήσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά του Μεξικό, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, την Ελβετία και τη Νορβηγία,ενώ παράλληλα θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν ως ξεχωριστά νομικά πρόσωπα.

Οι ενδιαφερόμενοι σύμφωνα με το περιοδικό πιστεύουν ότι η αίτηση θα είναι επιτυχής επειδή έχει ήδη χορηγηθεί αντιμονοπωλιακή ασυλία για ανάλογες ρυθμίσεις συνεργασίας.
Με πληροφορίες από: hri, Spiegel, foto el pais

Δεν υπάρχουν σχόλια: