Κυριακή, Αυγούστου 31

Η κρίση στην Ευρασία



Όταν κατέρρευσε η Σοβιετική Ένωση, ο τότε ηγέτης των Γεωργιανών Ζβιεντ Κωνσταντίν ντζε Γκαμσαχούρντια τάχθηκε υπέρ μιας ενιαίας Γεωργίας.

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις που ακολούθησαν άφησαν χιλιάδες νεκρούς και αναγκάσαν χιλιάδες να εγκαταλείψουν τις ζώνες των συγκρούσεων. Η κατάπαυση του πυρός στις αρχές της δεκαετίας του 1990 έφερε ντε φάκτο ανεξαρτησία για τις δύο περιοχές, η εκεχειρία τηρούταν από ειρηνευτικές δυνάμεις, κυρίως ρωσικά στρατεύματα.
Οι περιοχές της Απχαζίας και της Ν. Οσετίας προσπάθησαν στη συνέχεια με δημοψηφίσματα να ανεξαρτητοποιηθούν, οι αποφάσεις όμως αγνοηθήκαν από τη Γεωργία.
Από το 2004 που έγινε πρόεδρος ο Mikhail Saakashvili έβαλε στόχο να φέρει τη χώρα πιο κοντά στη Δύση, η οποία έχει επίσης κίνητρα για τον τερματισμό των εδαφικών διαφορών στην περιοχή.

Όταν αναγνωρίστηκε το Κόσσοβο η Ρωσία διαφώνησε και δήλωσε ότι στο μέλλον ενδέχεται να προβεί σε αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δυο αυτών περιοχών, επομένως η κρίση είχε προαναγγελθεί από τον περασμένο Φεβρουάριο.

Στις αρχές του μήνα οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ των γεωργιανών δυνάμεων και αυτονομιστών στην αποσχισθείσα από τη Γεωργία, περιοχή της Νότιας Οσετίας έκαναν τη Ρωσία ως ειρηνευτική δύναμη (ιστορική κληρονομιά) να δηλώσει ότι η κυβέρνηση της Γεωργίας δεν τήρησε τους κανονισμούς των Ηνωμένων Εθνών και τις υποχρεώσεις της προς τη διεθνή κοινότητα και άρχισε η στρατιωτική σύγκρουση, τα αποτελέσματα είναι γνωστά.
Μετά τη σύγκρουση στη Γεωργία η Σερβία ζήτησε από τον ΟΗΕ να ζητήσει από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο να εξετάσει τη νομιμότητα της μονομερούς διακήρυξης της ανεξαρτησίας του Κοσόβου και να σταματήσει τη διαδικασία αναγνώρισης, ώστε οι δύο πλευρές να επιστρέψουν στο τραπέζι του διαλόγου, το αίτημα θα εξεταστεί στις 17 Σεπτεμβρίου,αν τα γεγονότα έχουν σχέση θα φανεί στο άμεσο μέλλον.

Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας είναι περιορισμένη de facto και το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί εκτός εάν αναζητηθεί αμοιβαίος αποδεκτός τρόπος.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev αναγνώρισε την ανεξαρτησία των δυο περιοχών, παράλληλα δήλωσε ότι μετά τις εξελίξεις αυτές θα επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.

Η περιοχή της Ευρασιας είναι η πιο πολυπληθής περιοχή (το 75 % του πληθυσμού του πλανήτη, 60 % του ΑΕΠ) και έχει τεράστιους ενεργειακούς πόρους (περίπου το 75%). Αν παρατηρήσουμε το χάρτη θα δούμε ότι όποιος έχει τον έλεγχο στην Ευρασία αυτόματα έχει και τον έλεγχο στη Μέση Ανατολή και την Αφρική, με λίγα λόγια έχει τον οικονομικό και ενεργειακό έλεγχο του πλανήτη.

Η δύση απέκλεισε την αποστολή στρατευμάτων στην περιοχή και άρχισε να επιδιώκει διπλωματική λύση για την κρίση στη Γεωργία. Η συνέχεια, μάλλον, θα έχει αρκετό ενδιαφέρον.

Δεν υπάρχουν σχόλια: