Παρασκευή, Αυγούστου 22

ΥΠΟΘΕΣΗ ΝΤΟΠΙΝΓΚ

Οι ολυμπιακοί αγώνες του Πεκίνου φτάνουν στο τέλος τους, μια ακόμη ολυμπιάδα θα περάσει στην ιστορία, θα ακολουθήσουν οι Παραολυμπιακοι Αγώνες, ελάχιστοι όμως θα ασχοληθούν.

Επιχειρώντας µια σύντοµη και επιλεκτική ανασκόπηση βλέπουμε ότι τη χώρας μας για μια ακόμη φορά δεν την απασχόλησε το αγωνιστικό κομμάτι των αγώνων, όπως και θα έπρεπε.

Όπως και στην ολυμπιάδα της Αθήνας έτσι και τώρα η πολιτεία και η κοινή γνώμη ασχολήθηκε περισσότερο και παράλληλα σοκαρίστηκε από τα διαδοχικά κρούσματα ντόπινγκ που έπληξαν τον αθλητισμό της χώρας μας.

Όλα όσα δήλωσαν και έπραξαν αθλητές και αθλητικοί παράγοντες για τα ζητήματα που προέκυψαν προκάλεσαν έντονες συζητήσεις στα ΜΜΕ. Το σοκ και το πλήγμα ήταν μεγάλο για όλους. Τα οσα συνέβησαν αρχικά παρουσιάστηκαν οχι σαν "πραγματικό γεγονός", αλλά σαν προσωπική υπόθεση, ως τυχαίο γεγονός, όμως,το σημείο εκκίνησης είναι αρκετά πίσω.

Οι εμπλεκόμενοι στην παρούσα φάση δεν είπαν πολλά «Θα μιλήσουμε όταν έρθει η ώρα», είπαν όλοι. Ορισμένοι είπαν περισσότερα. Θα μπορέσουμε στο μέλλον να μάθουμε περισσότερα!
«Τους είχαμε πει επανειλημμένως να προσέχουν πολύ τι παίρνουν», υπογράμμισαν κάποιοι παράγοντες.

Η αλήθεια όμως είναι μια, υπάρχουν ηθικοί αυτουργοί, θύτες και θύματα.
Τα θύματα είναι γνωστά, ο αθλητισμός και οι αθλητές, οι θύτες και οι ηθικοί αυτουργοί είναι οι λεγόμενοι γνωστοί- άγνωστοι του αθλητισμού, ας ψάξουν επιτέλους, οι λεγόμενοι και υπεύθυνοι, να τους βρουν.

Το μόνο σίγουρο στην υπόθεση είναι ένα, η κοινωνία έχει εξαγριωθεί περισσότερο απ όσο φαίνεται με μια πρώτη ματιά και αυτό επειδή κάθε οικογένεια έχει παιδιά, εγγόνια κτλ.

Όπως συνέβη και παλαιότερα έτσι και τώρα ανατέθηκε, εν μέρη, στη δικαιοσύνη να προσπαθήσει να ρίξει φως και να εξυγιάνει την υπόθεση ελληνικός αθλητισμός και ντόπινγκ, με τη συνήθη διαδικασία, που ακολουθείται σε ανάλογες περιπτώσεις.

Το κράτος και σύμφωνα με τις δηλώσεις των εποπτικών αθλητικών αρχών, αλλά και με βάση τα μέχρι τώρα πορίσματα, ως θεματοφύλακας αρχών και αξιών θα προσπαθήσει να ασκήσει τον ελεγκτικό του ρόλο και να βάλει τα πράγματα στη θέση τους. Ηδη ανακοινώθηκε ότι είναι έτοιμο σχετικό νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του ντόπινγκ, το οποίο σύντομα θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή. Δεν φτάνει όμως αυτό.

Συμπερασματικά, θα μπορούσαμε να πούμε ότι τα γεγονότα των τελευταίων 4 χρόνων έδειξαν της μεθόδους και τις πρακτικές που ακολουθούνταν και παράλληλα απέδειξαν τον τρόπο που αναπτύσσονταν ο αθλητισμός της χώρας μας σε όλα τα επίπεδα την τελευταία 15ετια. Σήμερα ακόμη και οι πλέον αδαείς έχουν καταλάβει τι γίνονταν.
Ο ελληνικός αθλητισμός πλήρωσε τα πολλά λάθη του. Οι εμπλεκόμενοι πολιτικοί, οι αθλητικοί παράγοντες, τα ΜΜΕ και η επικρατούσα επιχειρηματική λογική στο ερασιτεχνικό αθλητισμό φέρουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης.
Οι αθλητές ως αδύναμος κρίκος της υπόθεσης καταλήγουν τραγικά θύματα. Πολλοί από την ηλικία των 15-16 χρόνων "έχουν μπει" στα χωρίς διέξοδο «σκοτεινά μονοπάτια του επαγγελματικού αθλητισμού»

Η αλήθεια όμως είναι ότι κανένας από τους εμπλεκόμενους δεν είναι άμοιρος ευθυνών.
Σήμερα και στο πλαίσιο της προσπάθειας ενίσχυσης και εξυγίανσης, η συνειδητοποίηση της δομικά στρεβλής αθλητικής πραγματικότητας στη χώρα μας (δεν μπορείς να έχεις υψηλό αθλητισμό χωρίς να έχεις αθλητική βάση) ίσως βοηθήσει τους εμπλεκομένους να σκεφτούν την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στο σχολικό και τον ερασιτεχνικό αθλητισμό. «Πρόκειται περί λάθους»

Περί τού τι θα επακολουθήσει; Οι εξελίξεις, όπως πάντα, τρέχουν.

Υ.Γ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι, σύμφωνα με το Σύνταγμα ο αθλητισμός τελεί υπό την προστασία και την ανώτατη εποπτεία του Kράτους


Δεν υπάρχουν σχόλια: