Τρίτη, Αυγούστου 26

Η Ρωσία αναγνώρισε την Αμπχαζία και τη Ν. Οσετία


Ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ προχώρησε σήμερα στην επίσημη αναγνώριση της ανεξαρτησίας των δυο αποσχισμένων από τη Γεωργία περιοχών της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας.

Bασική αιτία που έκανε τη Ρωσία να προβεί σε αυτή την ενεργεία σύμφωνα με το Ρώσο πρόεδρο είναι η ασφάλεια του άμαχου πληθυσμού των δυο αυτών περιοχών η οποία τέθηκε σε αμφιβολία μετά την είσοδο των γεωργιανών στρατευμάτων τη νύχτα της 8 Αυγούστου 2008 στο Tskhinvali. Ο πρόεδρος της Ρωσίας δήλωσε ότι μετά τις εξελίξεις αυτές θα επιτευχθεί ειρηνική διευθέτηση της κρίσης.


Το ιστορικό της αναγνώρισης

Οι δυο περιοχές είχαν προσπαθήσει κατά το παρελθόν να ανεξαρτητοποιηθούν με δημοψηφίσματα τα οποία όμως είχαν αγνοηθεί από την Τιφλίδα.
Η ανεξαρτητοποίηση όμως του κοσσόβου τον περασμένο Φεβρουάριο έκανε τις δυο αυτές περιοχές να αναπτύξουν έντονες φιλοδοξίες ανεξαρτησίας. Αρκετοί κάτοικοι των περιοχών αυτών , λίγη ώρα αφότου ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε την απόφαση του ξεχύθηκαν στους δρόμους πυροβολώντας στον αέρα και κλαίγοντας από συγκίνηση, ενώ ορισμένοι άνοιγαν σαμπάνιες για να γιορτάσουν το γεγονός.

Παράλληλα, ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ρογκόζιν ανακοίνωσε ότι η Μόσχα αναστέλλει τη συνεργασία της με τη Συμμαχία σε μία σειρά τομείς.

Λυπηρή χαρακτήρισε η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών Κοντολίζα Ράις την απόφαση της Ρωσίας.

Η αναγνώριση της ανεξαρτησίας της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας από τη Ρωσία δεν έχει καμία νομική αξία, ανακοίνωσε το Τμπιλίσι.

Λίγο νωρίτερα ο γεωργιανός υφυπουργός Εξωτερικών Γκίγκα Μποκερία είχε δηλώσει ότι η αναγνώριση από τη Ρωσία της ανεξαρτησίας των δύο αυτών περιοχών ισοδυναμεί με απροκάλυπτη προσάρτηση γεωργιανού εδάφους από τη Μόσχα.

Η αμερικανική πρεσβεία στη Μόσχα ανακοίνωσε ότι στην περιοχή έχει φτάσει και ένα αντιτορπιλικό του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και άλλες δυτικές χώρες κατηγόρησαν τη Ρωσία για παραβίαση της συμφωνίας με τη διατήρηση των των στρατευμάτων της στη Γεωργία.

Στην περιοχή της μαύρης θάλασσας έχουν φτάσει εννέα πλοία του ΝΑΤΟ ενώ χθες πέρασε τα στενά του Βοσπόρου μια φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ. Παράλληλα υπάρχουν πληροφορίες ότι στην περιοχή θα φτάσουν τις επόμενες μέρες κ άλλα πλοία του ΝΑΤΟ.
Αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη μία τεράστια επιχείρηση ανθρωπιστικής αρωγής για τους 100.000 και πλέον ανθρώπους που έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους εξαιτίας των μαχών στη Γεωργία.
Με πληροφοριες από: hri, russiat

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

ΧΙΟΝΙΣΕ κι άλλους ΝΕΚΡΟΥΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΑΤΙΚΑ στην Ευρώπη!...
Γιατί τα αλαζονικά, πανικόβλητα ΜΜΕ προσπαθούν μάταια να μας αποκοιμίσουν με το ενεργειακό και το κλίμα:
http://saveileia2.blogspot.com/2008/07/blog-post_4049.html
http://afovia.files.wordpress.com/2008/08/facing-collective-incrimination-for-natural-climate-change.pdf