Τρίτη, Αυγούστου 12

Εκεχειρία με όρους αποφάσισε η Μόσχα

Την απόφασή του να σταματήσουν οι ρωσικές επιχειρήσεις στην Γεωργία ανακοίνωσε ο ρώσος πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.
"Με βάση τον απολογισμό, πήρα την απόφαση να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που είχαν στόχο να εξαναγκάσουν την γεωργιανή κυβέρνηση σε ειρήνη",επισήμανε ο Μεντβέντεφ στη διάρκεια συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας Ανατόλι Σεντιούκοφ.
"Ο στόχος της επιχείρησης επετεύχθη", πρόσθεσε."Η ασφάλεια των στρατιωτών μας της ειρηνευτικής δύναμης και των αμάχων αποκαταστάθηκε", κατέληξε ο ρώσος πρόεδρος.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Γεωργίας, αποκαλώντας την επέμβαση της Μόσχας εναντίον
ενός μικρότερου κράτους ως απαράδεκτη εισβολή σ ένα κυρίαρχο κράτος.

«Η Ρωσία εισέβαλε σε ένα κυρίαρχο γειτονικό κράτος και απειλεί μία δημοκρατική κυβέρνηση που εξελέγη από τον λαό του. Αυτού του είδους οι πράξεις είναι απαράδεκτες στον 21ο αιώνα», τόνισε ο Μπους.
O Γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί χαρακτήρισε "φυσιολογικό" το να θέλει η Ρωσία "να υπερασπιστεί τα συμφέροντα ρωσοφώνων" εκτός των συνόρων της, όμως επανέλαβε πως είναι ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική "ακεραιότητα" της Γεωργίας.

O υπουργός εξωτερικών της Ρωσίας εξέφρασε τη λύπη του για τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν από το γεωργιανό στρατό, στη Νότιο Οσετία και ζήτησε να ερευνηθεί το ζήτημα από το διεθνές δικαστήριο της Χάγης.


O πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σακασβίλι κάλεσε τις δυτικές χώρες να μην εγκαταλείψουν την Γεωργία γιατί αυτό θα αποδυναμώσει την δημοκρατία σε όλο το πρώην σοβιετικό μπλοκ,ενώ κάλεσε σε βοήθεια τη Δύση. Υποστήριξε, ακόμη, ότι η Ρωσία έχει καταλάβει το μεγαλύτερο μέρος της Γεωργίας.

Οι δύο όροι

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η πλήρης διευθέτηση της στρατιωτικής σύγκρουσης με τη Γεωργία υπόκειται σε δύο όρους,
"Πρώτον, τα γεωργιανά στρατεύματα θα πρέπει να επιστρέψουν στην αρχική θέση τους και να αποστρατιωτικοποιηθούν εν μέρει. Δεύτερον, πρέπει να υπογράψουμε μια δεσμευτική συμφ
ωνία για τη μη χρήση βίας", πρόσθεσε ο ρώσος πρόεδρος.
Με πληροφορίες από: hri, (foto, routers)

Δεν υπάρχουν σχόλια: