Τετάρτη, Αυγούστου 13

«Επιλύσιμο θέμα»

Το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ «είναι επιλύσιμο» δήλωσε ο προσωπικός απεσταλμένος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και της ΠΓΔΜ, Μάθιου Νίμιτς, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε με την αντιπροσωπία των Σκοπίων, η οποία αποτελείτο από το Νίκολα Ντιμιτρόφ και τον Μάρτιν Πρότουγκερ.

Ο κ. Νίμιτς ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν «τρόποι και ιδέες» για να επιτευχθεί πρόοδος στο θέμα, σημειώνοντας ότι υπάρχουν «αρκετά ζητήματα» μεταξύ των δυο χωρών, αλλά το «βασικό θέμα», όπως είπε, «είναι το θέμα της ονομασίας» και αυτή είναι η εντολή που έχει από το Γ.Γ. με βάση την «ενδιάμεση συμφωνία».

Ο κ. Νίμιτς τόνισε ότι υπάρχουν «περίπλοκα θέματα», αλλά πιστεύει ότι θα λυθούν εφόσον λυθεί το θέμα του ονόματος.

Από τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώθηκε ότι «στο επίκεντρο της συνάντησης ήταν το βασικό θέμα του ονόματος, αν και συζητήθηκαν επίσης τα συναφή ζητήματα που τέθηκαν από τα ενδιαφερόμενα μέρη.
Νέος γύρος διαβουλεύσεων

Ο κ. Νίμιτς, αργότερα το βράδυ, συναντήθηκε και με τον Έλληνα πρέσβη Αδαμάντιο Βασιλάκη. Όπως αναμενόταν μετά το κρεσέντο αδιαλλαξίας του Νίκολα Γκρούεφσκι, η ελληνική αντιπροσωπεία προσήλθε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με μειωμένες προσδοκίες.
Ο μεσολαβητής του ΟΗΕ ανακοίνωσε πάντως ότι προτίθεται να επισκεφθεί τα Σκόπια και την Αθήνα μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα
Mε πληροφορίες από: hri

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

η Ενδιάμεση Συμφωνία έληξε το Σεπτέμβριο του 2002 τώρα παρατείνεται «σιωπηλώς»...

Ανώνυμος είπε...

ΣΚΟΠΙΑ ΓΕΩΡΓΙΑ ΣΥΜΜΑΧΙΑ !