Έτσι, οι δεκαεξάχρονοι και δεκαεπτάχρονοι Αυστριακοί - των οποίων ο συνολικός αριθμός φτάνει τις 184.000 - καλούνται για πρώτη φορά ως ψηφοφόροι, να προσέλθουν στις κάλπες, ενώ την ίδια στιγμή τα υποψήφια κόμματα είναι υποχρεωμένα να λάβουν υπόψη τους το γεγονός αυτό και να απευθυνθούν, στο πλαίσιο του προεκλογικού τους αγώνα, επιπλέον και σε αυτή την κατηγορία των νέων ψηφοφόρων.
Πρόσφατες έρευνες διαπιστώνουν πως η πολιτική αφήνει αδιάφορη την πλειονότητα των νέων της Αυστρίας, ηλικίας μεταξύ 14 και 24 ετών και μόλις ένα ποσοστό 12% φέρεται να θεωρεί σημαντικό το ρόλο της πολιτικής στις ημέρες μας.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, δεν είναι λίγοι οι Αυστριακοί νέοι που θεωρούν ως αιτία αυτής της αδιαφορίας των συνομήλικών τους, το ότι η διαπραγμάτευση του ζητήματος της πολιτικής στη Μέση Εκπαίδευση γίνεται μόνον γενικά, στο μάθημα της Ιστορίας και δεν υπάρχει μάθημα για πολιτική μόρφωση, το οποίο βέβαια δεν θα πρέπει να αφορά την κομματική πολιτική αλλά την καλλιέργεια δημοκρατικής συνείδησης.
Αυτό το "κενό" έχουν να αντιμετωπίσουν στον προεκλογιό αγώνα τους τα υποψήφια πολιτικά κόμματα, τα οποία θα πρέπει με μια ισχυρή θεματολογία και χαρισματικούς υποψήφιους να αναστρέψουν αυτή την καταγραφόμενη πολιτική αδιαφορία των νέων ψηφοφόρων. Τα συναισθήματα και τις αγωνίες των πολιτών ήταν η αυστριακή το θέμα της μελέτης για το έργο που ονομάζεται "βαρόμετρο της ασφάλειας".
ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΣ ΟΙ ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας το αίσθημα της ασφάλειας είναι χαμηλό στους Αυστριακούς. Η πλειοψηφία των Αυστριακοί έχουν αγωνία για να μην πέσουν θύμα εγκλήματος. Οι Αυστριακοί έχουν έντονο το φόβο του εγκλήματος..
Το 41% φοβάται τα φαινόμενα βίας, ληστείες, βανδαλισμούς, πολέμους, φυσικές καταστροφές, κτλ.
Mε πληροφορίες από: hri
8 σχόλια:
οι έλληνες 16χρονοι ειναι πιο πολιτικοποιημένοι και έχουν πιο ξεκάθαρα και καθαρά πολιτικά ωτα
Αλλά σε μας δε γινεται να θεσμοθετηθει μια πιθανη τέτοια ρυθμιση ,διοτι οι επικρατέστερες πολιτικές κάστες θα χάσουν ......
Aς ψηφίζουν και εδώ τότε, γιατί όχι!
Πως την ειδες την πολτικοποιηση φιλε μου;
Για δωσε παραδειγματα και εδω ειμαστε παλι.
Θα αρχίσω την κουβέντα ανάποδα!
Σήμερα ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων ( και είναι μεγάλο το ποσοστό αυτό- ηλικιωμένοι, ψυχικά διαταραγμένοι, εξαρτώμενοι κ.τ.λ.) ψηφίζουν με ψηφοδέλτια που τους δίνουν άλλοι.
Οι νέοι είναι συνήθως αντιδραστικοί στην κάθε είδους «εξάρτηση».
Ετσι είναι σίγουρο ότι θα ψηφίσουν με κριτήρια που θα αντικατροπτίζουν τη δική τους οπτική.
Παράλληλα υπάρχει μια σειρά θεμάτων που τους αφορούν, εκ των πραγμάτων πρέπει να μάθουν να τα αξιολογούν και να παίρνουν θέση.
Το ζήτημα μπορεί να ζυμωθεί στα τοπικά συμβούλια νέων.
Ναι, αλλα δεν ειναι ευαλωτοι στους δημαγωγους, τυπου,"πονηρε πολιτευτη", κατα Σαββοπουλο, λογω του ενθουσιασμου τους και της αθωοτητας τους;
αν ειναι ευάλωτοι στους δημαγωγους ειναι εν αγνοια τους , οι ενηλικοι που ειναι εν γνωση τους;
Καλα, αυτους τους παραμυθιαζουν σε στυλ γκομενας, η ποδοσφαιρικης ομαδας, που ειναι το ιδιο και τους αγουν και τους φερουν.
Καταρχήν νομίζω ότι δεν μπορούμε να αντιμετωπίζουμε τα παιδιά ως πρόβλημα, είναι λάθος λογική αυτή.
Τα προβλήματα τα δημιουργούν πάντα οι μεγάλοι, πχ τα παιδιά δεν δημιούργησαν τα ναρκωτικά, δημαγωγοι ειναι οι μεγαλοι κτλ
Επομένως πρέπει να τους δοθούν ευκαιρίες έκφρασης αλλά και να γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια για την εξοικείωση τους με τις αρχές της Δημοκρατίας.
Δημοσίευση σχολίου