Τετάρτη, Αυγούστου 27

Οι βασικές κατευθύνσεις του επόμενου προϋπολογισμού

Τις βασικές κατευθύνσεις του επόμενου προϋπολογισμού μετά από εισήγηση του αρμόδιου υπουργού Οικονομίας, Γιώργου Αλογοσκούφη αποφάσισε στη σημερινή της συνεδρίαση η Κυβερνητική Επιτροπή, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή.

Ο κ. Αλογοσκούφης δήλωσε ότι αποφασίστηκαν μέτρα για την ενίσχυση της διαφάνειας του προϋπολογισμού, με την ενσωμάτωση των ειδικών λογαριασμών των υπουργείων.

Επίσης, αποφασίστηκε η συγκρότηση της Διϋπουργικής Επιτροπής, που θα εγκρίνει τις δαπάνες των Οργανισμών, που μέχρι τώρα, όπως είπε, ήταν εκτός ελέγχου. Ακόμη αποφασίστηκαν μέτρα για την διεύρυνση της φορολογικής βάσης και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, για όσους αποφεύγουν την φορολόγηση.

Στόχοι, είπε ο υπουργός Οικονομίας, είναι η καλύτερη αξιοποίηση των δημοσίων δαπανών, η διαφάνεια στον προϋπολογισμό, οι χαμηλοί φορολογικοί συντελεστές και όλοι να πληρώνουν τους φόρους που τους αναλογούν.

Ο κ. Αλογοσκούφης σημείωσε ακόμα ότι εδώ και ένα χρόνο υπάρχει διεθνής οικονομική κρίση που εκδηλώθηκε με την χρηματοπιστωτική κρίση και την άνοδο του πληθωρισμού. Επισήμανε δε, ότι έχουμε υποχρέωση ως χώρα να μειώνουμε κάθε χρόνο το έλλειμμα κατά 0,5%.

Αλλαγές στη φορολογία

Με φορολογικό συντελεστή 10% θα φορολογείται το εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ, που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο, ενώ θεσπίζεται φόρος 10% στα μερίσματα από μετοχές, καθώς και φόρος υπεραξίας μετοχών.

Αυτά προβλέπονται μεταξύ άλλων στα μέτρα που ενέκρινε σήμερα η Κυβερνητική Επιτροπή και τα οποία παρουσιάστηκαν από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφη.

Παράλληλα, ο υπουργός εξήγγειλε νέες φορολογικές ελαφρύνσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους από το 2010, καθώς και μείωση του φορολογικού συντελεστή για τις επιχειρήσεις, στο ίδιο διάστημα.

Τα μέτρα στοχεύουν, όπως είπε ο υπουργός, στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και στη διεύρυνση της φορολογικής βάσης και θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί αύριο στη Βουλή.

Τα μέτρα αυτά είναι τα ακόλουθα:

1. Θεσπίζεται συντελεστής 10% για το τμήμα του εισοδήματος των ελεύθερων επαγγελματιών και εισοδηματιών μέχρι 10.500 ευρώ που μέχρι σήμερα ήταν αφορολόγητο. Ο υπουργός Οικονομίας τόνισε ότι με το μέτρο αυτό θα φορολογηθούν εισοδήματα των ελεύθερων επαγγελματιών που μέχρι σήμερα δεν φορολογούνταν. Θα ισχύσει για τα εισοδήματα που θα αποκτηθούν το 2008.

2. Προωθείται νέα ρύθμιση για τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το δημόσιο με καταβολή τους σε έως και 24 μηνιαίες δόσεις και προθεσμία υπαγωγής σε αυτήν έως 20 Νοεμβρίου.

3. Θεσπίζεται νέα ρύθμιση για την περαίωση των εκκρεμών φορολογικών υποθέσεων των χρήσεων από το 2000 έως και το 2006, ενώ η προθεσμία υπαγωγής σε αυτή θα είναι έως 31.12.2008.

4. Αυξάνεται από 65 σε 80% η προκαταβολή φόρου των επιχειρήσεων.

5. Θεσπίζεται επιπλέον φορολογικός συντελεστής 10% για μερίσματα από μετοχές. Πρόκειται για τα μερίσματα που θα καταβληθούν από 1.1.2009.

6. Καθιερώνεται φόρος υπεραξίας στις αγοραπωλησίες μετοχών με συντελεστή 10%, ο οποίος θα ισχύσει από τις μετοχές που θα αγοραστούν μετά την 1.1.2009.
Μέχρι τις 31.12.2008 θα εξακολουθεί να ισχύει ο φόρος 1,5 τοις χιλίοις ο οποίος μετά καταργείται.

7. Θεσπίζεται φορολογία στα στοκ όψεως που λαμβάνουν ως μπόνους τα στελέχη των επιχειρήσεων. Τα εισοδήματα από αυτά θα φορολογούνται με την κλίμακα φορολογίας εισοδήματος.

8. Αυξάνονται κατά 20% τα τέλη κυκλοφορίας ΙΧ οχημάτων του 2009.

Με πληροφορίες από: hri

Δεν υπάρχουν σχόλια: