Πέμπτη, Αυγούστου 14

Γεωργία: Οι Ρώσοι δεν εγκατέλειψαν το Gori.

Σύμφωνα με το γεωργιανό υπουργείο εσωτερικών τα Ρωσικά στρατεύματα δεν εγκατέλειψαν το gori, στην περιοχή ακουστήκαν και εκρήξεις, παράλληλα στη Μαύρη Θάλασσα οι ρώσοι έχουν αυξήσει τις δυνάμεις τους.

Η Μόσχα παραδέχτηκε ότι οι στρατιώτες βρίσκονται ακόμη στο Gori, αλλά, θα εργασθούν από κοινού με τη γεωργιανή αστυνομία, για τις επόμενες 2 μέρες και μετά θα αποσυρθούν, δήλωσε, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Viaceslav Borisov.

Στη διάρκεια της νύχτας στο Gori υπήρξε συνάντηση μεταξύ του γραμματέα του Συμβουλίου Ασφαλείας της Γεωργίας και του εκπρόσωπου της ρωσικής διοίκησης.

Γεωργιανοί Δημοσιογράφοι έχουν αναφέρει ότι οι κάτοικοι αρχίζουν να επιστρέφουν στα σπίτια τους, αλλά υπάρχουν σοβαρές καταστροφές.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Dmitri Medvedev δήλωσε ότι η Μόσχα θα στηρίξει οποιαδήποτε απόφαση σχετικά με το καθεστώς της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας που θα ληφθεί από τους λαούς αυτών των δημοκρατιών, με βαση τη Διεθνή Σύμβαση του Ελσίνκι σχετικά με την ασφάλεια και την Συνεργασία στην Ευρώπη.

Ο Υπουργός Εξωτερικών κ. Sergei Lavrov πρόσθεσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας είναι περιορισμένη de facto και το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί εκτός εάν αναζητηθεί αμοιβαίος αποδεκτός τρόπος.

Παράλληλα και οπως ανακοινώθηκε την Τρίτη, η Επιτροπή της ρωσικής Ομοσπονδιακής Εισαγγελίας άνοιξε την ποινική έρευνα για την γενοκτονία κατά Ρώσων πολιτών στη νότια Οσετια. Σύμφωνα με εκπρόσωπους της Επιτροπής οι έρευνες θα βασίζονται σε πληροφορίες που σχετίζονται με τις γεωργιανές ένοπλες δυνάμεις.

Mε πληροφορίες από: Corriere della sera

Δεν υπάρχουν σχόλια: