Σάββατο, Αυγούστου 9

Έκκληση για ολυμπιακή εκεχειρία

Σε έκτακτη συνέλευση του ΟΗΕ τα μόνιμα μέλη απέτυχαν να συμφωνήσουν στη διατύπωση δήλωσης για κατάπαυση του πυρός στη αναταραχή της νότιας οσετιας

Με ηχογραφημένο μήνυμά του αναμεταδόθηκε λίγο πριν από την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό στάδιο του Πεκίνου ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν και υπό το βάρος των εξελισσόμενων συγκρούσεων στην Οσετία που έχουν στοιχήσει μέχρι στιγμής τη ζωή σε πάνω από 1500 άμαχους κάλεσε τα εμπόλεμα μέρη να καταθέσουν τα όπλα και να σεβαστούν την ολυμπιακή εκεχειρία σε όλες τις συγκρούσεις στον κόσμο.

Ο Πρόεδρος της Ρωσίας Dmitry Medvedev δηλωσε ότι η Ρωσία θα προστατεύει τους πολίτες της Νότιας Οσετίας, με κάθε κόστος.

Σύμφωνα με δηλώσεις του αντισυνταγματάρχη Τζόν Ντόριαν, εκπροσώπου της αμερικανικής διοίκησης στην Ευρώπη "οι Αμερικανοί στρατιωτικοί στην Γεωργία "δεν έχουν με κανένα τρόπο αναμιχθεί στην σύγκρουση ανάμεσα στον ρωσικό και τον γεωργιανό στρατό".

Στο μέτωπο του πολέμου η αποσχισθείσα Δημοκρατία κάλεσε την παγκόσμια κοινότητα να την αναγνωρίσει ως ανεξάρτητο κράτος.

Στους δρόμους μετακινούνται μόνο βαριά στρατιωτικά οχήματα, ενώ μαίνονται σφοδρές μάχες, χιλιάδες είναι οι πρόσφυγες.

Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού ζήτησε να ανοιχθεί στη Νότιο Οσετία «ανθρωπιστικος διαδρόμος» προκειμένου να επιτρέψει ασθενοφόρα να απομακρύνουν τους τραυματίες.

Η Γεωργία ξεκίνησε επίθεση εναντίον της Νότιας Οσετίας, την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να ανακτήσει υπό τον έλεγχο της αποσχισθείσα επαρχία. Ο Γεωργιανός πρόεδρος κατηγόρησε τη Ρωσία.

Πλέον τα Γεωργιανά και τα ρωσικά στρατεύματα μάχονται για τον έλεγχο της Γεωργίας στην αποσχισθείσα περιοχή της Νότιας Οσετίας. Οι Ρωσικές δυνάμεις αποτελούν μέρος της ειρηνευτικής δύναμης στην αποσχισθείσα περιοχή

Αρκετοί πιστεύουν η κατάσταση είναι περισσότερο περίπλοκη, το επίκεντρο λένε οι ειδικοί είναι οι δρόμοι του πετρέλαιου και του φυσικου αεριού, αλλά και η δημιουργία ζωνών επιρροής. Οι υπερδυνάμεις προσπαθούν να προσδέσουν στο γεωστρατηγικό άρμα τους τα «νέα ανεξάρτητα κράτη» που εμφανίστηκαν στην περιοχή. Επενδύσεις πραγματοποιεί εδώ και μερικά χρόνια και το Πεκίνο στον πετρελαϊκό τομέα της Κεντρικής Ασίας (Ατασού (Καζακστάν) με το Αλασάνκου (Σιν Κιανγκ).
Με πληροφορίες από: hri, russiatoday,bbc

3 σχόλια:

Σοφία είπε...

Μακάρι να μπορούσε να υπάρχει στις μέρες μας η Ολυμπιακή Εκεχειρία, έστω σαν σύμβολο ανθρωπιάς. Δυστυχώς είναι δύσκολο να επιτευχθεί.

Ανώνυμος είπε...

Τα γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη της σύγχρονης κοινωνίας να αναζητήσει αρχές και αξίες διατυπωμένες χιλιάδες χρόνια πριν

Το 1992 άρχισε μία σύγχρονη προσπάθεια για την αναβίωση του θεσμού της Ολυμπιακής Εκεχειρίας.
το Διεθνές Ίδρυμα Ολυμπιακής Εκεχειρίας με έδρα την Αρχαία Ολυμπία φαίνεται να είναι ανενεργό όμως, δεν παίρνει καμιά πρωτοβουλία.

Και η ελληνική πολιτεία όμως έπρεπε να έχει ενδιαφερθεί περισσότερο, η διασφάλιση της ειρήνης πρέπει να είναι πάνω από τις όποιες σκοπιμότητες.

Ανώνυμος είπε...

σιγά μην άφηναν οι μεγάλοι την Ελλάδα να έχει ρόλο.