Κυριακή, Αυγούστου 10

Μέτρα για τους αγρότες

Συνεργασία με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό είχε στο Μέγαρο Μαξίμου ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής.

Ο κ.Κοντός ανέφερε ότι ενημέρωσε τον πρωθυπουργό για τις προσπάθειες ενίσχυσης των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών. ''Εκτός από την απόφαση που πήραμε ώστε από την επόμενη χρονιά τη δαπάνη για την ενεργοποίηση των δικαιωμάτων των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών να την επιβαρύνεται ο κρατικός προϋπολογισμός, εξετάζουμε η επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων για αγροτική χρήση να γίνεται από την επόμενη χρονιά μόνο στους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.''

Ο κ.Κοντός ενημέρωσε ακόμη τον πρωθυπουργό, όπως είπε, για την πορεία της κατασκευής μεγάλων εγγειοβελτιωτικών έργων στη χώρα, σημειώνοντας ότι ήδη έχει προκηρυχθεί το έργο για τον εκσυγχρονισμό του Αξιού πως σήμερα προχωρά η προκήρυξη ενός έργου πνοής για τη Μεσσηνία και σήμερα υπογράφεται η σύμβαση εγκατάστασης του εργολάβου στον Ομαλό των Χανίων.

Ο κ.Κοντός ενημέρωσε τον πρωθυπουργό,ακόμη, για το νομοσχέδιο σχετικά με την αναβάθμιση της αγροτικής έρευνας το οποίο όπως είπε, είναι έτοιμο και στοχεύει στην σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, ώστε να παράγονται ποιοτικά, ανταγωνιστικά, αγροτικά προϊόντα.

Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του αγροτοσυνδικαλιστή Θανάση Κοκκινούλη, ο κ.Κοντός είπε ότι οι συνδικαλιστές ζητούν αξιοποίηση των υδάτινων πόρων και επιτάχυνση των ρυθμών και αυτό κάνουμε.

''Έχουμε καλύψει το χαμένο έδαφος αξιοποιώντας τους πόρους της τέταρτης Προγραμματικής περιόδου, έχουμε συζητήσει με νομάρχες και δημάρχους και διαμορφώσαμε για τον κάθε νομό της χώρας, έναν φάκελο όπου πλέον ξέρουμε με τον καλύτερο τρόπο τί θα πρέπει να εφαρμόσουμε και να υλοποιήσουμε'',τόνισε.
Σε άλλη ερώτηση για τις αντιδράσεις αγροτών σχετικά με το ύψος των ποσών που λαμβάνουν από την επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων ο κ.Κοντός είπε ότι δίνεται με απόλυτα δίκαιο και αντικειμενικό τρόπο. Ο κάθε αγρότης, πρόσθεσε, ανάλογα με την καλλιέργεια που έχει παίρνει όσα καταναλώνει για την καλλιέργειά του.

Σημείωσε ακόμη ότι με το νέο σύστημα επιστράφηκαν χρήματα για ολόκληρη τη χρονιά ενώ τις πρώτες 45 μέρες είχε δοθεί αγροτικό πετρέλαιο. Εξετάζουμε, σημείωσε, από την επόμενη χρονιά να πάρουν επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης μόνο οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: