Παρασκευή, Αυγούστου 22

ΣΥΝΤΟΜΕΣ ΔΙΑΠΙΣΤΩΣΕΙΣ

«Υπόθεση το όνομα»

Μετά το πέρας των σημερινών συνομιλιών στη Θεσσαλονίκη με τον Έλληνα πρέσβη κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη ο μεσολαβητής του ΟΗΕ κ. Matthew Nimetz δήλωσε για το ζήτημα:

Tο μόνο θέμα που συζητάμε είναι αυτό της ονομασίας, που είναι, σημαντικό και πολύπλοκο. Υπάρχει κινητικότητα και σε αυτό θα μείνουμε"

Παράλληλα, δεν έθεσε χρονικά περιθώρια, η λύση θα βρεθεί όταν οι δύο πλευρές αισθανθούν άνετα με την προτεινόμενη λύση, δήλωσε, σημείωσε όμως, ότι η τρέχουσα περίοδος είναι σημαντική, χαρακτηρίζοντας τα υπόλοιπα ζητήματα που τεθήκαν «περιφερικά», που μπορεί να είναι σημαντικά μόνο για κάποια πλευρά.

Σε αυτό το σημείο ( δηλαδή στα υπόλοιπα ζητήματα) φαίνεται ότι ο κ. Nimetz συντάσσεται απόλυτα με την απαντητική επιστολή που έστειλε πρόσφατα ο ΓΓ του ΟΗΕ κ. Μπαν Κι Μουν στην ΠΓΔΜ και αποδέχεται ότι η ΠΓΔΜ έθεσε μια σειρά θεμάτων, τα οποία όμως ο ΟΗΕ φαίνεται ότι δεν τα κάνει «κτήμα» του

Η συζήτηση του κ Nimetz με τους δημοσιογράφους «έκλεισε» χωρίς να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν πρότεινε για συζήτηση το όνομα "Βόρεια Μακεδονία", σε διάφορες εκδοχές του!

Εδώ, το «διάφορες εκδοχές του «βόρεια Μακεδονία» λίγο «πολύπλοκο» ακούγεται και αυτό επειδή η μοναδική παραλλαγή γεωγραφικού προσδιορισμού που θα ταίριαζε στην περίσταση θα ήταν «βορειοδυτική Μακεδονία, northwestern Macedonia»

Ως αναφορά το «Άνω Μακεδονία» που «ακούγεται» ότι περιλαμβάνεται και αυτό στο πλαίσιο των εισηγήσεων, το μυαλό αυτόματα πηγαίνει στο «άνω και κάτω ρούγα» που λέμε στο χωριό μου τις γειτονιές.

Επίσης, θα είναι παγκόσμια πρώτη για παρόμοιο όνομα κράτους , και «ευφυής σχεδιασμός». Εν ολίγοις, στον εν λόγω όρο δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι, η σύνθετη λέξη είναι νοηματική, το πρώτο όνομα προσδιορίζει - απεικονίζει το δεύτερο.
Η φυσική εξέλιξη της παραλλαγής αυτής δεν χρειάζεται πολύ μυαλό για να καταλάβεις που θα οδηγήσει, τόσο πολιτικά όσο και εμπορικά. ΑΝΩ αυτοί, ΚΑΤΩ εμείς…

Στα θετικά σημεία της υπόθεσης είναι και η θέση της Ελληνικής κυβέρνησης που αναφέρει απλά και ξεκάθαρα, «η Ελλάδα επιζητεί ένα όνομα κοινά αποδεκτό, με γεωγραφικό προσδιορισμό, το οποίο θα ισχύει έναντι όλων»

Το επόμενο βήμα θα είναι ένας απολογισμός των διαπραγματεύσεων σε Σκόπια και Θεσσαλονίκη" κατέληξε ο μεσολαβητής του ΟΗΕ.

Απ ότι φαίνεται και με βάση τα όσα είπε ο κ. Nimetz το επίπεδο των εξελίξεων θα μπορέσουμε να το καταλάβουμε από το επίπεδο που θα συναντηθούν οι δυο πλευρές το Σεπτέμβρη


Δεν υπάρχουν σχόλια: