Δευτέρα, Αυγούστου 11

Δυσοίωνη προοπτική για την οικονομία στην ευρωζώνη



«Ασυνήθιστα αβέβαιες» χαρακτηρίζονται οι προοπτικές της οικονομίας στην ευρωζώνη σύμφωνα με έκθεση του Ι.Ο.Β.Ε. που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα, αφού προβλέπεται μεταξύ άλλων:
Μείωση της βιομηχανικής παραγωγής λόγω σημαντικής διόγκωσης των αποθεμάτων εξαιτίας της μείωσης των παραγγελιών, (αυτό ενδέχεται να αποδειχθεί θετικό για τους πολίτες, επειδή θα αναγκάσει τη βιομηχανία να «ρίξει» τις τιμές των προϊόντων), εξασθένηση της ζήτησης υπηρεσιών, υποχώρηση των πωλήσεων στο λιανικό εμπόριο, εξασθένηση των κατασκευών με μείωση της απασχόλησης στον κλάδο, περαιτέρω πτώση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, αύξηση της ανεργίας, κ,τ,λ.

Ως αναφορά την ελληνική οικονομία και σύμφωνα με την έκθεση η αβεβαιότητα εξαιτίας και της διεθνούς κρίσης εμφανίζεται αυξημένη, προβλέπεται μεταξύ άλλων: Μείωση του ρυθμού ανόδου του ΑΕΠ κάτω του 3,5%, η εγχώρια ζήτηση σύμφωνα με την έκθεση έχει αρχίσει να εξασθενεί , ενώ εκτιμάται ότι θα υπάρξει και παραπέρα αύξηση του πληθωρισμού

Παράλληλα από τη σύγκριση του Γενικού δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.δ Τ.Κ) του μηνός Ιουλίου 2008, προς τον αντίστοιχο δείκτη του Ιουλίου 2007, προκύπτει αύξηση
4,9%, έναντι αύξησης 2,5%, που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του έτους
2007 προς το 2006. .

Ο πληθωρισμός αποτελεί μείζον ζήτημα για την ελληνική οικονομία, αφού στην χώρα μας οι επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης φαίνεται να πολαπλασιαζονται καθώς μεγεθύνονται από χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομίας.

Η έκθεση εκτιμά ότι παρά τις αλλαγές το φορολογικό σύστημα παραμένει κοστοβορο και πολύπλοκο, ενώ προσφεύγει συχνά σε αμνηστίες ή σε αυστηρούς ελέγχους κατά το δοκουν των ελεγκτών, το γεγονός αυτό εκτιμάται ότι ευνοεί τη διαφθορά.

Στον τομεα των δαπανών σύμφωνα με την έκθεση παραμένει η απουσία ουσιαστικού ελέγχου, η αδιαφάνεια, η ανυπαρξία λογοδοσίας και η παντελής έλλειψη αξιολόγησης της αποδοτικότητας των δαπανών.

Η έκθεση δεν βλέπει αρνητικά τα μέτρα παρέμβασης και την πολιτική ελέγχου στην αγορά, κρατά όμως επιφυλάξεις για την αποδοτικότητα έως ότου αποδειχθεί ότι τα μετρά λειτουργούν στην πράξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: