Πέμπτη, Αυγούστου 14

Εύθραυστη εκεχειρία

Διεθνές ειρηνευτικό σχέδιο κόμισε ο Γάλλος πρόεδρος Ν. Σαρκοζί, ο οποίος έφθασε στη Γεωργία μετά την ολοκλήρωση της επίσκεψης του στη Μόσχα.

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβιέντεφ έδωσε εντολή να σταματήσουν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Γεωργία ανταποκρινόμενος στο ειρηνευτικό σχέδιο.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Νικολά Σαρκοζί και ο πρόεδρος της Γεωργίας Μιχαήλ Σαακασβίλι ανακοίνωσαν ότι συμφώνησαν στην τροποποιημένη εκδοχή του ειρηνευτικού σχεδίου με τη Ρωσία για την περιοχή της αποσχισθείσας Νότιας Οσετίας.

Οι αλλαγές που έγιναν εγκρίθηκαν από τον πρόεδρο Μεντβιέντεφ και σ' αυτές περιλαμβάνονται η απάλειψη της αναφοράς στις συζητήσεις του μέλλοντος του καθεστώτος της Νότιας Οσετίας, δήλωσαν από κοινού Σαρκοζί και Σαακασβίλι.

Η Γεωργία δήλωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα έχουν αρχίσει να αποχωρούν από τη πόλη Gori.


ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΜΠΟΥΣ

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζόρτζ Μπους ζήτησε η Ρωσία να σεβαστεί την εδαφική κυριαρχία της Γεωργίας, "Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της δημοκρατικά εκλεγμένης κυβέρνησης της Γεωργίας και επιμένουν ότι πρέπει να γίνει σεβαστή η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας", τόνισε ο πρόεδρος Μπούς σε σύντομη ομιλία του στον Λευκό Οίκο.

Ο αμερικανός πρόεδρος ζήτησε από τα ρωσικά στρατεύματα που βρίσκονται στη Γεωργία να αποσυρθούν, και ανέφερε ότι έχει λάβει ανησυχητικές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες η Μόσχα δεν έχει σταματήσει τις στρατιωτικές της επιχειρήσεις στο γεωργιανό έδαφος.

Ο κ. Μπους μιλώντας στους δημοσιογράφους από το Λευκό Οίκο ανέφερε ότι η Ρωσία θα πρέπει να τηρήσει το λόγο της και να ενεργήσει έτσι ώστε να τερματιστεί η κρίση με τη Γεωργία και τέλος επισήμανε ότι θα αποσταλεί στη Γεωργία αμερικανικό αεροσκάφος που θα μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια. Ένα αμερικανικό C-17 μετάφερε προμήθειες στη Γεωργία και μια δεύτερη πτήση είναι προγραμματισμένη για σημερα.

ΖΗΤΟΥΝ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑ

Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει άμεσα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία της νότιας Οσετιας και της Απχαζιας δήλωσε χθες ο υπουργός εξωτερικών της Απχαζιας Сергеј Шамба κάνοντας παράλληλη έκκληση στη Ρωσία να εξετάσει το αίτημα.
Η Ρωσία έχει ήδη χορηγήσει ιθαγένεια στους κατοίκους των δύο αποσχισμένων δημοκρατιών.


Γεωργιανός αξιωματούχος κατηγόρησε τους αυτονομιστές της Νότιας Οσετίας ότι "αυτοί ξεκίνησαν τις τρομερές σφαγές" σε βάρος των Γεωργιανών σε περιοχές της Γεωργίας.
Ρωσικά μμε κατηγορούν τον πρόεδρο της Γεωργίας Σαακασβίλι για την καταστροφή.

Στη Ρωσία κάνουν λόγο για ανθρωπιστική καταστροφή καθώς εκτιμάται ότι πάνω από 35.000 είναι οι άνθρωποι που έχουν εγκαταλείψει εξαιτίας του πολέμου τις εστίες τους στη νότια Οσετια, οι πρόσφυγες έφευγαν με κάθε μέσο.
Εκατοντάδες είναι και οι άνθρωποι στις περιοχές του πολέμου που κρύβονται ακόμη στα υπόγεια, αρκετές πόλεις έχουν καταστραφεί.

Παρατηρητές στον Καύκασο στέλνει η ΕΕ

Πολλές χώρες της ΕΕ είναι έτοιμες να αποστείλουν παρατηρητές στη Γεωργία αλλά το 27 εθνές μπλοκ θέλει τα Ηνωμένα Εθνη να ψηφίσουν μία κατάλληλη απόφαση πρώτα, δήλωσε ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Μπερνάν Κουσνέρ.
Αποστολή ελληνικής βοήθειας

Το C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στη Γεωργία, προσγειώθηκε με ασφάλεια στο αεροδρόμιο της Τιφλίδας, την Τετάρτη στις 21:50 ώρα Ελλάδας.
Το αεροσκάφος θα απογειωθεί για την Ελλάδα μόλις ξεφορτώσει το υλικό, έγινε γνωστό από το Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας.
Αποφασίστηκε, επίσης, η διάθεση οικονομικής βοήθειας ύψους 100.000 ευρώ, μέσω της Ύπατης Αρμοστείας των Ηνωμένων Εθνών για την ανακούφιση των προσφύγων της Νοτίου Οσετίας που κατευθύνονται προς το Βορρά.

Με πληροφορίες από: hri, politika.

Δεν υπάρχουν σχόλια: