Κυριακή, Αυγούστου 17

Αναλύοντας την κρίση στον Καύκασο

Η κρίση στον Καύκασο προκάλεσε τον έντονο σκεπτικισμό και προβληματισμό της διεθνούς κοινότητας, με μια πρώτη ματιά η στροφή της Ρωσικής εξωτερικής πολιτικής φαίνεται να είναι θεαματική, πλέον υποστηρίζει εμπράκτως το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης των λαών σε μια ξένη γη, θέτοντας παράλληλα σε αμφισβήτηση τα κυριαρχικά δικαιώματα μιας άλλης χώρας.

Για το ζήτημα ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov δήλωσε ότι η εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας είναι περιορισμένη de facto και το θέμα δεν μπορεί να επιλυθεί εκτός εάν αναζητηθεί αμοιβαίος αποδεκτός τρόπος.

Επιπλέον η Ρωσία για πρώτη φορά μετά την πτώση της σοβιετικής ένωσης στέλνει στρατεύματα εκτός ρωσικού εδάφους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζορτζ Μπους κάλεσε τη Ρωσία να τερματίσει τη στρατιωτική δράση κατά της Γεωργίας, αποκαλώντας την επέμβαση της Μόσχας εναντίον ενός μικρότερου κράτους ως απαράδεκτη εισβολή σ ένα κυρίαρχο κράτος.

Ο πρωθυπουργός της Ρωσίας V. PUTIN μίλησε για μια «νέα τάξη πραγμάτων στη μετα-σοβιετική περιοχή»

O Πρόεδρος της Γαλλίας Ν. Σαρκοζί δήλωσε στη Μόσχα ότι η Ρωσία ήταν φυσιολογικό να θέλει να υπερασπιστεί Ρωσόφωνα άτομα έξω από τα σύνορα της Ρωσίας. Τα κράτη της βαλτικής, η Πολωνία και η Ουκρανία, μάλλον, τρομοκρατήθηκαν από τη δήλωση Σαρκοζι.

Η υπουργός εξωτερικών κ Ν. Μπακογιαννη δήλωσε μετά το Έκτακτο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και Εξωτερικών Σχέσεων της ΕΕ για την κρίση στον Καύκασο: “Η κρίση στη Νότια Οσετία δεν θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει, αλλά τώρα αυτό που προέχει είναι να μη συνεχιστεί, υπήρξαν εμφανώς εσφαλμένοι χειρισμοί και αποφάσεις. Τώρα, εκείνο που προέχει είναι να μη συνεχιστεί» τόνισε η κ.Ντ. Μπακογιάννη.


Η συνάντηση που έγινε την παρασκευή στο Σοτσι μεταξύ της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και του Ρώσου Πρόεδρου Dmitry Medvedev από γερμανικά μμε χαρακτηρίστηκε «παγωμένη»

Η Γερμανία υποστήριξε και προσπάθησε να πείσει την Ρωσία ότι η «εδαφική ακεραιότητα της Γεωργίας είναι υψίστης σημασίας». Ενώ υποστήριξε και την αποστολή διεθνούς ειρηνευτικής δύναμης στην περιοχή.

Η Ρωσία μάλλον δεν φάνηκε να συμφωνεί, ο Ρώσος πρόεδρος ήταν καθησυχαστικός χωρίς όμως να υπάρξουν συγκεκριμένα αποτελέσματα, είπε ότι «υπάρχουν αντιφάσεις, οι οποίες ωστόσο μπορούν να επιλυθούν».
Για την αποστολή κυανοκράνων στην περιοχή είπε ότι δεν διαφωνεί αλλά η Αμπχαζία και η νότια οσετια θα δέχονται μόνο ρωσικά στρατεύματα.
Επίσης την Πέμπτη από το Γεωργιανό πρόεδρο Μιχαήλ Saakashvili και την Αμερικανίδα υπουργό εξωτερικών Κοντολίζα Ράις στην Τιφλίδα υπογράφηκε συμφωνία εκεχειρίας υποστηριζόμενη από ΗΠΑ και ΕΕ, σύμφωνα με την εκεχειρία οι δυο πλευρές πρέπει να σταματήσουν όλες τις εχθροπραξίες και τα στρατεύματα πρέπει να αποσυρθούν σε θέσεις που κατείχαν πριν την σύγκρουση Ομως η συμφωνία και σύμφωνα με διεθνή μμε δεν αντιμετωπίζει όλα τα ζητήματα, το γεγονός αυτό ανοίγει ένα νέο κύκλο συνομιλιών χωρίς τέλος.

Το ζήτημα σε περιφερειακή διάσταση και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις έχει πλέον πάρει σχεδόν οριστική μορφή, μακροπρόθεσμα θα επηρεάσει και άλλα διεθνή ζητήματα, η κάποια ζητήματα όπως το Κόσσοβο, η Κύπρος κ,τ,λ. που παραμένουν ανοιχτά για χρόνια; Ο χρόνος θα δείξει.

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

ΜΕ ΤΗΝ ΕΒΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΑΡΧΙΖΕΙ Η ΝΙΚΗΦΟΡΑ ΠΟΡΕΙΑ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΕΜΦΑΝΗΣ Η ΑΝΤΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ ΥΠΕΡ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Οι πολίτες βλεπουν πλέον στο πρόσωπό του Γιώργου Παπανδρέου τον μοναδικό πλέον ηγέτη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα χρόνια προβλήματα.
  Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και κατάνυξη τιμήθηκε σε ολόκληρη τη χώρα η Κοίμηση της Θεοτόκου. Πλήθη πιστών προσήλθαν με ευλάβεια στους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουν τη θαυματουργή εικόνα της Παναγίας και να ζητήσουν τη χάρη Της. Στην Τήνο, παρουσία του προέδρου της Δημοκρατίας Κάρολου Παπούλια, του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ κ. Γιώργου Παπανδρέου και με προεξάρχοντα στη μεγάλη πανηγυρική λειτουργία τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Ιερώνυμο, εορτάστηκε με ιδιαίτερη λαμπρότητα ο Δεκαπενταύγουστος. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έριξε και τιμητικό στεφάνι στο υγρό τάφο της "Έλλης", στο λιμάνι του νησιού.
Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μόλις έφτασε στην Τήνο περιστοιχίστηκε από πλήθη πολιτών, που έβλεπαν στο πρόσωπό του τον μοναδικό πλέον ηγέτη που μπορεί να βγάλει τη χώρα από τα χρόνια προβλήματα έστειλε τα ακόλουθα μηνύματα ελπίδας και συμφιλίωσης:
"Η ημέρα αυτή μας θυμίζει τις δικές μας υποχρεώσεις για κάθε σημείο της γης που πλήττεται από τον πόλεμο. Σκεφτόμαστε τον Καύκασο, σκεφτόμαστε τους ανθρώπους που έχουν σκοτωθεί, τις οικογένειές τους, αλλά και τόσους ομογενείς και μετανάστες που βρίσκονται εδώ, πρόσφυγες από εκείνες τις περιοχές. Δηλώνουμε και σε αυτούς σήμερα την συμπαράστασή μας, για να τους δώσουμε το αίσθημα της ελπίδας και της ανθρωπιάς.
Αλλά είναι και μέρα ελπίδας και ευθύνης. Ευθύνης, να σπάσουμε επιτέλους τον φαύλο κύκλο της απαξίωσης των πάντων, που ζούμε σήμερα στην χώρα μας, με πολιτικές που απαξιώνουν το εισόδημα, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό. Γι΄ αυτό εμείς δεσμευόμαστε να ξαναφέρουμε, με τον δικό μας αγώνα, την ελπίδα, την αξιοπρέπεια, τον σεβασμό, την σιγουριά στον Έλληνα πολίτη", ανέφερε ο Γιώργος Παπανδρέου.
«Η χώρα έχει πάρει τον κατήφορο με την Κυβέρνηση, υπάρχει γενική απαξίωση σε μεγάλους τομείς όπως η Παιδεία, η Υγεία, η Ακτοπλοΐα ενώ η κυβέρνηση εν έτει 2008 λειτουργεί με τη λογική ότι επειδή έχουμε το κράτος δίνουμε δουλειές όπου θέλουμε» είπε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου σε σύσκεψη στελεχών των Κυκλάδων του ΠΑΣΟΚ στο Ίδρυμα Τηνιακού Πολιτισμού, επικρίνοντας επιπρόσθετα την κυβέρνηση ότι προσπαθεί «να επιβάλλει ένα κλίμα γενικής απάθειας και ωχαδερφισμού». Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι «το ΠΑΣΟΚ είναι εκείνο που μπορεί να ξαναδώσει το όραμα και την ελπίδα στην Ελλάδα και τους Έλληνες, το ΠΑΣΟΚ μπορεί και πρέπει να ξεδιπλώσει τις προτάσεις που έχει για όλα τα θέματα και με βάσει αυτές τις προτάσεις να προσπαθήσει να πείσει τους πολίτες και να δίνει καθημερινά το παρόν άσχετα από το πότε θα γίνουν οι εκλογές καθώς ο στόχος του κινήματος είναι να είναι έτοιμο για να αναλάβει τις ευθύνες για την διακυβέρνηση της χώρας».
Αξίζει να τονίσουμε ότι είναι πλέον εμφανής η μεταστροφή των πολιτών προς το ΠΑΣΟΚ ως το μοναδικό κόμμα που μπορεί να οδηγήσει την Ελλάδα στην νέα εποχή και να της προσφέρει τη θέση που της αξίζει στο διεθνές στερέωμα.
 
Δρ Κουτσούκος Αναστάσιος
Υποψήφιος Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Β ΑΘΗΝΑΣ
τηλ. 6936369717

Ανώνυμος είπε...

Οι ΗΠΑ πρέπει να επιλέξουν μεταξύ μιας πραγματικής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία η μιας «απλής» σχέσης με τη Γεωργία, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Sergei Lavrov την Τετάρτη.


Η Γεωργία είναι ένα μικρό κράτος και σε καμιά περίπτωση δεν θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για τα συμφέροντα της Ρωσίας. Απειλή για τα συμφέροντα της Ρωσίας είναι τα δυτικά συμφέροντα στην περιοχή, η αλλού επομένως και με βάση τη δήλωση του s lavrov η δύση θα πρέπει να πείσει την Ρωσία ( αν δεν την έχει πείσει ακόμη) ότι η δύση δεν είναι απειλή για τη Ρωσία.

Ανώνυμος είπε...

Για βλογιοκομένο τον κόβω, ως βαθιά αγράμματος λανσάρεται ο γυφτοπασόκος πολιτευτής.
Τι άτομα κι αυτά, αξεπέραστοι αποδείχτηκαν, κορυφαίοι...
Αμ ο αρχηγός, ο γιωργάκης ? Απαιχτος απλά !
Ολα τα καλά μπορεί κανείς να περιμένει από τέτοια ηγεσία. Οπως οι γεωργιανοί με το δικό τους Σαακασβίλι, πού 'χει ως σύμβουλο το άλλο καμάρι της ελλαδίτσας, το Ρόντο τον Αλεξ, πού ήταν σύμβουλος και του γιωργάκη στο "δικό μας" ΥΠΕΞ.
Αμ ο άλλος στο Ουζμπεκιστάν, να φέρει τη δημοκρατία εκεί που κοιμούνται πάνω στ' άλογα ? Οι άλλοι πράκτορες των "συμμάχων", νωρίτερα στη Ρουμανία, στη Μολδαβία... Τυχεροί όλοι αυτοί του ανύπαρκτου που τους δώσαμε τα ...φώτα μας !

Ανώνυμος είπε...

geia
entaksi