Παρασκευή, Αυγούστου 22

Πιεσείς στην Π.Γ.Δ.Μ. για άμεση λύση

Δεν πρέπει να «χαθεί η ευκαιρία» είπε ο κ. Nimetz στα Σκόπια

Μετά την συνάντηση με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία των Σκοπίων ο ειδικός διαμεσολαβητής του ΟΗΕ Matthew Nimetz στις συζητήσεις για το όνομα δήλωσε ότι "η ευκαιρία για πρόοδο προς την κατεύθυνση επίλυσης του ζητήματος δεν πρέπει να χαθεί".

Παράλληλα χαρακτήρισε την τρέχουσα περίοδο σημαντική για τις συνομιλίες. Επίσης δήλωσε ότι, σχετικά με το θέμα της ονομασίας βρήκε ενιαία προσέγγιση από την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της ΠΓΔΜ.

Ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ δήλωσε ότι η κυβέρνηση του επιθυμεί και εργάζεται για να λύσει τη διαφορά, αλλά όχι "με οποιοδήποτε κόστος", και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι δεν επιθυμεί να βρεθεί λύση για τη διαφορά, τουλάχιστον πριν από τις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 2009. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Αθήνα προσπαθεί να επιρρίψει την ευθύνη για τυχόν αποτυχία των συνομιλιών στην ΠΓΔΜ.
Μ.Μ.Ε. (max fax) στην ΠΓΔΜ αναφέρουν ότι σύμφωνα με αμερικανικές διπλωματικές πηγές, εάν η διαφορά μεταξύ των δύο χωρών δεν επιλυθεί εντός των επόμενων δύο μηνών, είναι πολύ πιθανό να παραμείνει για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ως έχει, διότι με την αλλαγή της διοίκησης στην Ουάσινγκτον θα υπάρξει ελάχιστο ενδιαφέρον για την επίλυσή του.

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες από διεθνή μμε το όνομα που πρότεινε ο ειδικός μεσολαβητής είναι «Βόρεια Μακεδονία». Την Παρασκευή ο κ. Nimetz θα έχει στην Θεσσαλονίκη συνομιλίες με τον εκπρόσωπο της χώρας μας, πρέσβη κ. Αδαμάντιο Βασιλάκη

Δεν υπάρχουν σχόλια: