Τετάρτη, Αυγούστου 20

Η απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν στην ΠΓΔΜ

Σήμερα στο γραφείο του πρωθυπουργού της ΠΓΔΜ επιδόθηκε η απαντητική επιστολή του ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.


Στην ανακοίνωση από το γραφείο του Νίκολα Γκρούεφσκι, αναφέρεται ότι ο Γ.Γ του ΟΗΕ ,μεταξύ άλλων, στην επιστολή του αυτή, σημειώνει:

"Σας εύχομαι καλή επιτυχία στην εκτέλεση των νέων σας καθηκόντων και ανυπομονώ να συνεργαστώ με εσάς και τα μέλη της κυβέρνησής σας για θέματα κοινού ενδιαφέροντος μεταξύ αυτής και των Ηνωμένων Εθνών. Πιστεύω ότι η κυβέρνησή σας θα συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις σε οικονομικό και θεσμικό επίπεδο και ότι θα συνεισφέρει στη γόνιμη συνεργασία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Χαιρετίζω την πρόθεσή σας να με ενημερώσετε για τις θέσεις της χώρας σας σχετικά με διάφορα ζητήματα και εκτιμώ τη συμβολή σας στην ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών θα συνεχίσει να εργάζεται μαζί με εσάς και μέλη της κυβέρνησής σας για ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος. Ιδιαίτερα, ο προσωπικός μου απεσταλμένος Μάθιου Νίμιτς θα συνεχίσει τις επιβοηθητικές προσπάθειές του για εξεύρεση λύσης στην εκκρεμότητα της ονομασίας.

Έχω συνείδηση του ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Ελπίζω ότι με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, καθώς και στην ενδεχόμενη επίλυσή τους".

Υπενθυμίζεται ότι στα τέλη του προηγούμενου μήνα,ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Νίκολα Γκρούεφσκι με επιστολή που προς τον Μπαν Κι Μουν επανέλαβε τους ισχυρισμούς του περί ύπαρξης "μακεδονικής μειονότητας" στην Ελλάδα και περί δικαιωμάτων των Σλαβομακεδόνων πολιτικών προσφύγων από την περίοδο του εμφυλίου πολέμου.

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Στην απαντητική επιστολή βλέπουμε ότι ο κ. Κι-Μουν και ο ΟΗΕ δεν αποδέχονται την ύπαρξη άλλων θεμάτων πέραν τις επίλυσης του ζητήματος της ονομασίας, αποδέχονται όμως ότι η ΠΓΔΜ έθεσε προβλήματα, τα οποία προβλήματα ο ΟΗΕ φαίνεται ότι δεν τα κάνει «κτήμα» του

Αναφέρει χαρακτηριστικά:
Έχω συνείδηση του ότι υπάρχουν κι άλλα ζητήματα, τα οποία θεωρείτε ότι πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο συζήτησης μεταξύ Σκοπίων και Αθήνας. Ελπίζω ότι με την επίλυση του ζητήματος της ονομασίας, θα ανοίξει ο δρόμος για καλύτερες σχέσεις, οι οποίες θα συμβάλουν στη διευθέτηση αυτών των ζητημάτων, καθώς και στην ενδεχόμενη επίλυσή τους.

Τα άλλα προβλήματα,
-Το προβλήματος της ορθόδοξης εκκλησίας της χώρας του με τον ορθόδοξο κόσμο και κυρίως με τη Σερβική και την Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία.

-Κατά τη γνώμη μας ορθά τίθεται και πρέπει να επιλυθεί - Είναι θέμα των εκκλησιών και κύρια του οικουμενικού πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης.

-Τα περί μακεδονικής μειονότητας στην Ελλάδα, Απαντήθηκε

-Το ζήτημα των περιουσιών, Απαντήθηκε.

-Το ζήτημα του ονόματος στο αεροδρόμιο Μακεδονία, Απαντήθηκε,

Γενικότερα όμως, όλα θα εξαρτηθούν από το όνομα που θα «δοθεί» στη διπλανή χώρα

Ανώνυμος είπε...

Σε μια δυναμική σχέση 2 γειτονικών κρατών με σοβαρά άλυτα προβλήματα που διαρκούν περίπου 4 δεκαετίες θα ήταν ανόητο να υποστηρίξει κάποιος ότι δεν υπάρχουν αλλά προβλήματα πέραν του ονόματος.

Το μεγάλο λάθος μέχρι πρόσφατα ήταν ότι η συζήτηση είχε εστιαστεί στο τι μπορεί να γίνει, αντί να εστιαστεί στο τι πρέπει να γίνει.

Για επικοινωνιακούς λόγους είναι πιθανό να γίνονται ακόμη λάθος αρχικές προσεγγίσεις…

Ανώνυμος είπε...

Η συγκοινωνιακή διέλευση δεν είναι πρόβλημα;