Τετάρτη, Ιουλίου 2

Αλλαγή σελίδας

Τα χρήματα ήταν πάντα αναγκαία τόσο για τα πολιτικά κόμματα όσο και τους υποψήφιους πολιτικούς.

Στις μέρες μας οι δαπάνες μιας εκλογικής αναμέτρησης ( ειδικά στις μεγάλες περιφέρειες) είναι τεράστιες, όποιος ισχυριστεί το αντίθετο θα λέει ψέματα.

Στην χώρα μας υπάρχει τόσο η δημόσια χρηματοδότηση των κομμάτων και των υποψηφίων, όσο και η ιδιωτική, οι ιδιωτικές προσφορές στο σύνολο τους γίνονται μυστικά και κατά βάση σε πρόσωπα.

Σε αρκετές περιπτώσεις το μέγεθος των ιδιωτικών προσφορών επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό και την εκλογική διαδικασία. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι πολιτικοί που εκλέγονται με αυτό τον τρόπο να μη λειτουργούν με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον.

Συνήθως οι πολιτικοί αυτοί μετά την εκλογή τους και κάνοντας κατάχρηση εξουσίας παραχωρούν τόσο την εκτέλεση των δημοσίων έργων, όσο και την πρόσβαση στη ροή των δημοσιών πόρων σε αυτούς που τους χρηματοδότησαν, με τον τρόπο αυτό εκχωρούν τα δικαιώματα τους για τη λήψη σοβαρών αποφάσεων που επηρεάζουν τη ζωή μας σε εξωθεσμικα οικονομικά κέντρα, έτσι η βούληση της κοινωνίας νοθεύεται.

Τα μέσα ενημέρωσης σε αρκετές περιπτώσεις αντί να ελέγχουν, επειδή δεν είναι ανεξάρτητα επηρεάζουν προς αυτή την κατεύθυνση.
Τα φαινόμενα αυτά οδηγούν σε αύξηση της δωροδοκίας των πολιτικών, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις και σε εκβίαση του πολιτικού συστήματος.

Η συνέπειες της διαφθοράς είναι πολλές και σοβαρές. Δημιουργεί καταρχήν μεγάλα εμπόδια στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, έτσι υπονομεύεται το μέλλον του συνόλου.
Παράλληλα, τα φαινόμενα αυτά δημιουργούν και μεγάλες πολιτικές και επιχειρηματικές συγκρούσεις, κ.τ.λ.

Όλα αυτά έχουν ως αποτέλεσμα να χάνετε η εμπιστοσύνη των πολιτών για τους πολιτικούς, εμπιστοσύνη η οποία αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την ασφαλή ανάπτυξη της κοινωνίας. Εξαιτίας αυτών των φαινόμενων και του πελατειακού συστήματος της χώρας μας η κοινωνία και το πολιτικό σύστημα «αιχμαλωτίζονται» με αποτέλεσμα να οδηγούνται στην αδράνεια και σε οπισθοδρόμηση.

Στις μέρες μας η εξάλειψη κάθε πηγής διαφθοράς δεν είναι ρεαλιστικό να λέγεται ότι μπορεί να γίνει, μπορεί όμως να μειωθεί σε ένα επίπεδο όπου θα παύσει να στρεβλώνει την οικονομία και να δεσμεύει την κοινωνία.

Το κλειδί για την καταπολέμηση της διαφθοράς είναι η πολιτική βούληση και καταρχήν πρέπει κανείς να ξεκινήσει με τις βασικές αρχές της διαφάνειας, της λογοδοσίας και της δικαιοσύνης.

Σήμερα και με ορίζοντα τις ευρωεκλογές του 2009 η διαμόρφωση ενός νέου υγιούς πολιτικού σκηνικού με νέα άφθαρτα πρόσωπα είναι απόλυτα απαραίτητη.

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Βγηκε το νούμερο 2 μιας κυβέρνησης που διοίκησε τη χώρα για 2 τετραετίες και είπε ότι, ναι, πήραμε χρήματα που πήγαν για τις ανάγκες των κομματικών ταμείων και γω δεν ξερώ που αλλού και δεν κουνήθηκε φύλλο.

Σε άλλη πολιτισμένη χώρα θα είχε διαλυθεί σε άμεσο χρόνο το κόμμα αυτού που θα το έλεγε.

Αγρία ζούγκλα η Ελλάδα…

Ατίθασος ενήλικας είπε...

Έτσι ανώνυμε
Άγρια ζούγκλα
Αυτοί οι κυνηγοί κι εμείς τα ζώα

Πέτρος Τατούλης είπε...

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΣΕ ΣΥΖΗΤΗΣΗ
Θέμα
"Μετά το Πολιτικό Σύστημα, Τι; - Κατ' επίφαση Δημοκρατία και άλλα Δεινά- Υπόθεση Siemens: Πυξίδα Πολιτικής Αλλαγής".

Η ατζέντα θα περιλαμβάνει ζητήματα, όπως ο δικομματισμός, ο απολογισμός της Μεταπολίτευσης, οι παραδοσιακοί παίχτες της πολιτικής σκηνής, η διαφθορά, το Κράτος, οικονομία και φιλελευθερισμός, αλλά και ερώτηματα σχετικά με την επόμενη ημέρα του συστήματος, τη δυνατότητα για μια άλλη Δημοκρατία. Ό διάλογος θα είναι απόλυτα ελεύθερος ως προς τη διατύπωση και τις απόψεις, πλην όμως θα ακολουθήσει τους κανόνες της ευπρέπειας και του σεβασμού των συνομιλητών.

Περιμένω τις προτάσεις συμμετοχής σας στο p.tatoulis@gmail.com έως την επόμενη Παρασκευή 11 Ιουλίου, με στόχο η συνάντηση να πραγματοποιηθεί εντός των ημερομηνιών 16 έως 18 Ιουλίου.


Ευχαριστώ για τη φιλοξενία

Theodore είπε...

Αν απο ολη αυτη τη φασαρια που εγινε, εσυ καταλαβες, οτι ο Τσουκατος ηταν μονο, ο κακος, και αν τον κρεμασουμε στην πλατεια Συνταγματος, η Ελλαδα, θα γινει...Δανια, η Σουηδια, τοτε σιγουρα θελεις ενα κρυο ντους.
Ολοι περνουνε επιχορηγησεις, δωροδοκιες, η οπως αλλοιως πεστα, γιατι εχουν φτιαξει κομματα δεινοσαυρους, που ομως οι Ελληνες, πονηρα σκεπτομενοι, κοιτανε να εκμεταλλευτουν για παρτη τους.
Ετσι, βουτανε εισητηρια για να πανε να ψηφισουν, που τους τα δινει το κομμα,τους νοικιαζουμε οικηματα
με τεραστια ενοικια, και ο,τι αλλο, προς ιδιον οφελος.
Αν θελαμε εμεις, να μην γινονται αυτα, θα τα ειχαμε σταματησει, κυνηγωντας τους βολευτες εναν εναν.
Αλλα φαινεται, οτι καπου βολευεται πολυς κοσμος.

Ανώνυμος είπε...

Η Aλαζονεία του πλούτου και η ενοχοποίηση των θυμάτων

Σε αυτό που λες δεν έχεις άδικο, ούτε είναι ο Τσουκατος το πρόβλημα, μέρος και θύμα του προβλήματος είναι..
Η έκταση όμως και η φύση των αποκαλύψεων αλλά και η γενικότερη λειτουργία του πολιτικού συστήματος επηρεάζουν το πώς η κοινωνία σχετίζεται με το πολιτικό, οικονομικό και πολιτιστικό σύστημα.

Επιπλέον σήμερα για τους πολλούς η καθημερινότητα έχει γίνει αρκετά δύσκολη αφού αναγκάζονται να πληρώνουν σχεδόν όλο το μισθό τους για τα δάνεια.
Έτσι όλοι όσοι διαμαρτύρονται δικαίως διαμαρτύρονται, αν σκεφτείς ότι από το 2005 και μετά για ένα στεγαστικό δάνειο 300.000 ευρώ πληρώνει ο καταναλωτής παραπάνω το χρόνο 1.500 ευρώ εξαιτίας των αυξήσεων στα επιτόκια, συν οι αυξήσεις στα καύσιμα, συν τα έξοδα για τα παιδιά, κ.τ.λ. η κατάσταση έχει εκτροχιαστεί.

Κύρια αιτία των προβλημάτων, κατά τη γνώμη μου, είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι πολιτικοί δεν έχουν αντίληψη του κοινού.
Παράλληλα και η συνεχής τάση για αύξηση της συσσώρευσης πλούτου δεν οδηγεί κάπου, μόνο σε απληστία οδηγεί.

Οι πολίτες πιστεύουν ότι τους κοροϊδεύουν όλοι, τους τελευταίους 3 μήνες έχω ρωτήσει πάνω από 2.000 άτομα αν πιστεύουν ότι τους εκφράζει κάποιος πολιτικός, η απάντηση είναι ένα ξερό όχι. Αυτό δεν δείχνει απλά προβληματισμό, δείχνει άρνηση.
Οι νέοι επίσης δείχνουν να αποστρέφονται τόσο την πολιτική όσο και τους πολιτικούς.
Σε αυτή την κατάσταση κανένας δεν έχει το δικαίωμα και δεν πρέπει να κρατήσει ουδέτερη στάση, εκτός αν ο σκοπός είναι μια κοινωνία στο περιθώριο.

Theodore είπε...

H απληστια, εχει μπει για τα καλα, μεσα στους Ελληνες.Εξ ου και η καταστροφη του Χρηματιστηριου.
Αν ηταν πριν απο 50 χρονια, ουτε με σφαιρες, δε θα την παταγαν οι Ελληνες, αλλα το 99, ειχαν μπει στο τριπακι και ετσι την πατησαν.

Ανώνυμος είπε...

Η μάζα είναι και θα συνεχίσει να είναι λειτουργικά αναλφάβητη, το πρόβλημα όμως είναι ότι οι περισσότεροι απ όσους κατευθύνουν τη μάζα είναι "λειτουργικά ανεγκέφαλοι"