Δευτέρα, Μαρτίου 31

Όλα είναι έτοιμα για τη σύνοδο του ΝΑΤΟ



Η "ατζέντα" των συνομιλιών

Όλα είναι έτοιμα στο Βουκουρέστι για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στις 2-4 Απριλίου, φέρνοντας στη ρουμανική πρωτεύουσα επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων από 26 κράτη- μέλη του οργανισμού και εταίρους του, καθώς και εκπροσώπους διεθνών οργανισμών.

Στο επίκεντρο των εργασιών της συνόδου θα βρεθεί το ζήτημα της διεύρυνσης της Συμμαχίας, καθώς και η κατάσταση σε ό,τι αφορά τις επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν και το Κόσοβο.

Η σύνοδος του Βουκουρεστίου είναι η μεγαλύτερη στην ιστορία της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας σε ό,τι αφορά τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν, καθώς και την εκπροσώπηση των διεθνών οργανισμών.

Στο πλαίσιο της συνόδου θα διεξαχθούν μια σειρά από συνεδριάσεις διαφόρων σωμάτων και οργανισμών, όπως του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ (NAC), του Συμβουλίου Ευρω-ατλαντικής Συνεργασίας (EAPC), του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας (NRC) και της Επιτροπής ΝΑΤΟ- Ουκρανίας (NUC).

Οι εργασίες της συνόδου του ΝΑΤΟ θα ξεκινήσουν το βράδυ της 2ας Απριλίου, με δείπνο εργασίας που θα παραθέσουν οι Ρουμάνοι "οικοδεσπότες" στους επικεφαλής κρατών και κυβερνήσεων. Στο δείπνο αυτό θα συζητηθούν ζητήματα, όπως οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ στο εξωτερικό, η διεύρυνση της Συμμαχίας και η ανάπτυξη συνεργασιών με άλλες χώρες.

Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν νωρίς την επομένη στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, η "ατζέντα" του οποίου περιλαμβάνει την κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια και την αναμόρφωση του αμυντικού συστήματος της Συμμαχίας.

Έπειτα από τη συνεδρίαση του NAC θα συνεδριάσει το EAPC, όπου θα συμμετάσχουν και οι 23 χώρες- εταίροι της Συμμαχίας και ο διάλογος θα εστιαστεί σε πολιτικά θέματα και ζητήματα ασφαλείας. Το EAPC παρέχει το πολιτικό πλαίσιο για τη συνεργασία του ΝΑΤΟ με τους εταίρους του και για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων της Συμμαχίας με τις χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα "Συνεργασία για την Ειρήνη".

Στη συνάντηση για το Αφγανιστάν, εκτός από τους ηγέτες του ΝΑΤΟ και των χωρών που μετέχουν στη διεθνή αποστολή της ISAF θα παραστούν ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, κ. Χαμίντ Καρζάι και ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, κ. Μπαν Κι- Μουν καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών που έχουν παρουσία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Η "αυλαία" της συνόδου θα πέσει με τη συνεδρίαση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ- Ρωσίας, στην οποία αναμένεται να συμμετάσχει ο Ρώσος πρόεδρος, κ. Βλαντίμιρ Πούτιν, ενώ θα προηγηθεί η συνάντηση της Επιτροπής ΝΑΤΟ-Ουκρανίας.

ΠΗΓΗ: http://web.ana-mpa.gr/

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Η απειλή των Σκοπίων.
Τον τελευταίο καιρό ακούγονται και γράφονται πολλά σε σχέση με την είσοδο της ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ. Τα περισσότερα απέχουν όμως από την πραγματικότητα.

Αναρωτηθήκαμε γιατί τα Σκόπια συνιστούν απειλή για την Ελλάδα;

Σήμερα υπάρχουν διαφόρων τύπων απειλές, στρατιωτική, τρομοκρατική, οικονομική, οικολογική, της υγειάς κ.τ.λ.
Είναι κάποια από αυτές τις απειλές, απειλή για την Ελλάδα από τα Σκόπια, φυσικά και όχι.

Ποια όμως είναι η απειλή; Δύσκολο το ερώτημα. Εύκολη η απάντηση.

Η περιοχή των Σκοπίων είναι μια μικρογραφία τής οθωμανικής αυτοκρατορίας, όλοι οι λαοί των βαλκάνιων είναι εκεί.
Αν κοιτάξουμε «στα μάτια» την κατάσταση θα διαπιστώσουμε ότι η τουρκια δεν είναι απούσα από τα γεγονότα.
Μήπως ο τελικός στόχος (όσο και αν φαίνεται αλλόκοτο) είναι τα όνειρα των Τούρκων για «επανασύσταση» της οθωμανικής αυτοκρατορίας…

Ανώνυμος είπε...

Μήπως ο τελικός στόχος (όσο και αν φαίνεται αλλόκοτο) είναι τα όνειρα των Τούρκων για «επανασύσταση» της οθωμανικής αυτοκρατορίας
------

Προς το παρόν εγώ απολαμβάνω το έργο "Η διάλυση της Τουρκίας".