Πέμπτη, Μαρτίου 20

ΚΙΝΑ & ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ


H Κίνα είναι γνωστό ότι κατέβαλε μεγάλη προσπάθεια ώστε να αναλάβει τους ολυμπιακούς αγώνες, τα δραματικά γεγονότα πριν λίγα χρόνια είχαν αμαυρώσει την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό.

Στο μεσοδιάστημα κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες ώστε να είναι όλα έτοιμα στην ώρα τους για τους θερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2008.

Πριν λίγο καιρό Κινέζοι αξιωματούχοι είχαν δηλώσει ότι όλα σχεδόν είναι έτοιμα. Βέβαια η ΔΟΕ προβληματίζονταν για την ατμοσφαιρική ρύπανση του Πεκίνου, αλλά οι Κινέζοι διαβεβαίωναν οτι όλα θα είναι έτοιμα στην ώρα τους.

Η λαϊκή δημοκρατία της Κίνας που συμμετείχε ως Κίνα στους ολυμπιακούς αγώνες του 2004 στην Αθήνα, κέρδισε συνολικά 63 μετάλλια (κατετάγη τρίτη),32χρυσα, 17 αργυρά, 14 χάλκινα, με τα 32 χρυσά μετάλλια κατετάγη δεύτερη στα χρυσά.

Φέτος προσδοκούν, αν λάβουμε υπόψη και τις δηλώσεις που έχουν κάνει να καταλάβουν την πρώτη θέση στο σύνολο

Μέσω των αγώνων προσδοκούσαν να αλλάξουν την εικόνα της χώρας στον έξω κόσμο. Σήμερα το Πεκίνο αποτελεί πολιτιστικό, επιστημονικό, διπλωματικό και πολιτικό κέντρο παγκόσμιας σημασίας. Οι Ολυμπιακοί Αγώνες παρείχαν μια μοναδική ευκαιρία στην Κίνα να παρουσιάσει στο παγκόσμιο κοινό τον πολιτισμό της και την ιστορία της σε συνδυασμό με τα σύγχρονα επιτεύγματά της.

Αυτή την εποχή βλέπουμε την παγκόσμια οικονομία να αντιμετωπίζει προβλήματα, που ίσως οδηγήσει σε κάμψη της ανάπτυξης και, ενδεχομένως, σε ύφεση.

Η Κίνα όμως σήμερα χάρις και στο φθηνό εργατικό δυναμικό έχει μεταμορφωθεί σε παγκόσμια οικονομική δύναμη και δύσκολα θα την επηρεάσει ενδεχόμενη παγκόσμια οικονομική κρίση.

Ξαφνικά όμως όλα άλλαξαν, τα θλιβερά επεισόδια στο θιβετ δημιούργησαν σοβαρά προβλήματα στην Κίνα και αμαυρώσαν την εικόνα της χώρας στο εξωτερικό, μάλιστα αρκετοί έχουν αρχίσει να μιλούν και για μποϊκοτάζ των ολυμπιακών αγώνων, όσο πετυχημένοι και αν είναι οι αγώνες που θα γίνουν σε 5 μήνες η «κηλίδα» που δημιουργήθηκε δεν θα σβήσει εύκολα, αλλά δεν θα τελειώσει και εύκολα καλά.

H κατάσταση στο θιβετ όμως δεν είναι όμως ο μοναδικός «πονοκέφαλος» για την Κίνα. Πριν λίγες μέρες ο Αιθίοπας παγκόσμιος πρωταθλητής μεγάλων αποστάσεων Haile Gebrselassie, δήλωσε, ότι ενδέχεται να μη λάβει μέρος στους αγώνες επικαλούμενος ότι στο Πεκίνο ο ατμοσφαιρικός αέρας είναι μολυσμένος και αυτό ενδέχεται να επιδεινώσει το άσμα του.

Το μήνυμα που έστειλε είναι σαφέστατο, η Κίνα απέτυχε να εξισορροπήσει την οικονομική ανάπτυξη με τη διατήρηση μιας βασικής και σε λογικά πλαίσια ποιότητας ζωής .

Σε λίγες μέρες θα γίνει στην Ολυμπία η αφή της φλόγας με προορισμό το μακρινό Πεκίνο. Αν δεν λυθούν τα προβλήματα στο θιβετ, τότε, ενδεχόμενο μποϊκοτάζ των αγώνων, ειτε από κράτη, ειτε από μεμονωμένους αθλητές, θα είναι μεγάλη απώλεια για το Πεκίνο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: