Παρασκευή, Μαρτίου 7

Στη Μόσχα το Σάββατο η Α.Μέρκελ


Στη Μόσχα το Σάββατο η Μέρκελ


Η Γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ φθάνει το Σάββατο στη Ρωσία στην πρώτη «δυτική» επίσκεψη μετά τη θριαμβευτική εκλογή του Ντμίτρι Μεντβέντεφ, η οποία είχε κατ' ουσίαν χαρακτήρα δημοψηφίσματος για την οκταετή προεδρική θητεία του Βλαντιμίρ Πούτιν. Η γερμανική κυβέρνηση επιβεβαίωσε την επίσκεψη με ανακοίνωση που εξέδωσε προχθές και στην οποία αναφέρεται ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν προσκάλεσε την Ανγκελα Μέρκελ για «επίσκεψη εργασίας».


Η Μέρκελ, η οποία γνωρίζει τη ρωσική γλώσσα από τα χρόνια της νεότητάς της στην κομμουνιστική Ανατολική Γερμανία, εισήγαγε όταν ανέλαβε τα καθήκοντα της καγκελαρίου μια περισσότερο επικριτική στάση απέναντι στη Μόσχα, σε σχέση με τον προκάτοχό της Γκέρχαρντ Σρέντερ.


Οι σχέσεις της με τον Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν περάσει μεταπτώσεις, ενώ η ίδια έχει ανοικτά καταδικάσει την κατασταλτική αντιμετώπιση της ρωσικής αντιπολίτευσης, αλλά έχει διαδραματίσει και τον ρόλο του μεσολαβητή ανάμεσα στη Ρωσία και τις Ηνωμένες Πολιτείες.Τη Δευτέρα συνεχάρη τον Ντμίτρι Μεντβέντεφ για τη νίκη του και δεσμεύθηκε ότι θα τον υποστηρίξει στις προσπάθειές του για τον εκσυγχρονισμό της χώρας.


«Να είστε βέβαιος ότι η Γερμανία θα παραμείνει αξιόπιστος εταίρος και ότι θα πράξει ό,τι είναι δυνατόν για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων σε όλους τους τομείς» αναφέρει η Γερμανίδα καγκελάριος στη συγχαρητήρια επιστολή της προς τον διάδοχο του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο ο Τόμας Στεγκ είχε επισημάνει όμως ότι σε κάθε περίπτωση η Ανγκελα Μέρκελ επιδιώκει τη συνεργασία με το νέο πρόεδρο της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: