Κυριακή, Μαρτίου 16

Ενωση, μέσω συντάγματος



Την ώρα που Χριστόφιας και Ταλάτ εμφανίζονται έτοιμοι για πρωτοβουλίες λύσης του Κυπριακού ακόμη και εντός του 2008, επιστήμονες από Τουρκία, Ελλάδα και Ευρώπη -με τη συμμετοχή του ΟΗΕ- προετοιμάζουν το έδαφος:

Στις 4-5 Απριλίου το Ελβετικό Κέντρο Ερευνας για την Αμεση Δημοκρατία, υπό τον Αντρέας Αουρερ (μέλος της επιτροπής των 8 «σοφών» που δημιουργήθηκε μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν) πραγματοποιεί στη Ζυρίχη διήμερη σύσκεψη για μια «Συντακτική Συνέλευση για την Κύπρο». Φιλοδοξία, να καταλήξει σε μία πρόταση που θα μπορούσε να είναι το «όχημα» για ένα νέο σύνταγμα στο νησί.

* Οπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο εισηγητικό κείμενο της συνάντησης, η πρωτοβουλία δεν αποτελεί «ένα δεύτερο σχέδιο Ανάν. Πρόκειται για μια συνταγή που πρέπει να μαγειρευτεί και όχι για ένα πιάτο έτοιμο να σερβιριστεί». Με άλλα λόγια, η ιδέα είναι να αποτελέσει ένα χάρτη πορείας, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις και χρονοδιαγράμματα για την πολιτική επανένωση της Κύπρου μέσω ενός συντάγματος. Εάν μάλιστα προχωρήσει, η Κύπρος θα αποκτήσει σύνταγμα που για πρώτη φορά θα έχει συνταχθεί από τα ενδιαφερόμενα μέρη.

* Το κείμενο εργασίας προβλέπει το σχεδιασμό (με κοινή ευθύνη Ε.Ε. και ΟΗΕ) ενός «καταστατικού Χάρτη για μια Συντακτική Συνέλευση στην Κύπρο», με όλες τις ρυθμίσεις που απαιτούνται για την έναρξη και ολοκλήρωση της διαδικασίας υιοθέτησης νέου συντάγματος. Στη συνέχεια, ο «Καταστατικός Χάρτης» θα υποβληθεί στο λαό προς έγκριση μέσω δημοψηφισμάτων, την ίδια μέρα και στις δύο κοινότητες. Αναλυτικά, τα βήματα θα είναι: έγκριση του καταστατικού Χάρτη, εκλογή της Συντακτικής Συνέλευσης από το λαό, επικύρωση του νέου συντάγματος και -τέλος- εκλογή νέων οργάνων (βουλευτές και πρόεδρος).

* Προς το παρόν δεν καταγράφονται λεπτομέρειες, το κείμενο εργασίας είναι μόλις 13 σελίδες, αλλά τίθενται ζητήματα προς διαβούλευση όπως:

* Επαναδιαπραγμάτευση των περιορισμών της Συνθήκης του 1960 για την παρουσία ελληνικών και τουρκικών δυνάμεων, τις βρετανικές βάσεις, το δικαίωμα επέμβασης από τις «εγγυήτριες» Ελλάδα, Τουρκία και Βρετανία. Τα παραπάνω είναι ασύμβατα με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

* Πώς θα καθοριστεί το εκλογικό σώμα για το δημοψήφισμα με δεδομένη την παρουσία των εποίκων. Στο κείμενο σημειώνεται ότι πρέπει να διαχωρισθούν οι έποικοι σε εκείνους που δεν έχουν ενσωματωθεί και σ' εκείνους που δεν έχουν ενσωματωθεί, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης.

Εκπροσώπηση κοινοτήτων

* Πόσα θα είναι τα μέλη της Συντακτικής Συνέλευσης (προτείνεται 80 έως 100) και πώς θα εκπροσωπηθούν θεσμικά οι κοινότητες Μαρωνιτών, Αρμενίων και Λατίνων της Κύπρου.

* Ποιο θα είναι το χρονοδιάγραμμα για όλα τα βήματα προς το σύνταγμα.

* Στη σύσκεψη της Ζυρίχης συμμετέχουν επιστήμονες Ελληνες και Τούρκοι στη σύσκεψη, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι. Ο Χρ. Γιαλουρίδης, που θα μιλήσει, σημειώνει ότι εκεί εκπροσωπούνται όλες οι τάσεις και θεωρεί ότι η πρωτοβουλία μπορεί να αποκτήσει σημαντική δυναμική.

* Ομιλητές από την Ελλάδα θα είναι ακόμη, μεταξύ άλλων, οι καθηγητές Στ. Περράκης, Αντ. Μανιτάκης, Παν. Ηφαιστος και Αλ. Ηρακλείδης.

* Ας σημειωθεί ότι για τη συμμετοχή ενός τουρκοκύπριου καθηγητή από το πανεπιστήμιο της Αμμοχώστου -παρ' ότι το ίδρυμα θεωρείται παράνομο- δεν τέθηκε θέμα από την ελληνική πλευρά, καθώς θεωρείται ότι ο συγκεκριμένος διανοούμενος έχει την εκτίμηση της επιστημονικής κοινότητας.

Πηγη:http://www.greeknews.com.cy/

Δεν υπάρχουν σχόλια: