Κυριακή, Μαρτίου 23

Πυρηνική συνεργασία Γαλλίας- Αγγλίας


Παρίσι και Λονδίνο αναμένεται να ανακοινώσουν, στο πλαίσιο της επίσκεψης στη Βρετανία του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί την προσεχή Τετάρτη, ένα κοινό σχέδιο για την κατασκευή νέων πυρηνικών ηλεκτροπαραγωγικών εργοστασίων και την εξαγωγή συναφούς τεχνολογίας, σε μια προσπάθεια να ''αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των κλιματικών αλλαγών'', αναφέρει σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Την εβδομάδα που πέρασε η Βρετανία ενέκρινε την διαδικασία κατασκευής νέας τεχνολογίας πυρηνικών αντιδραστήρων, και αναμένεται να εκμεταλλευθεί σχέδια της Areva, που χρησιμοποιεί η EDF.

Το αγγλογαλλικόσχέδιο, σημειώνει η εφημερίδα, έχει προκαλέσει αντιδράσεις εκ μέρους όσων πιστεύουν ότι η πυρηνική ενέργεια είναι βλαβερή για το περιβάλλον και επικίνδυνη για την δημόσια υγεία και καλούν τις κυβερνήσεις να δώσουν περισσότερη έμφαση σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες στο πλαίσιο των προσπαθειών μείωσης των εκπομπών των αερίων που προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου κατά 50% έως το 2050.

Σύμφωνα με την εφημερίδα η ανακοίνωση θα γίνει κατά τη σύνοδο στο γήπεδο της κρσεναλ στο βόρειο Λονδίνο.

Σχεδόν το 79%της ηλεκτρικής ενέργειας που χρησιμοποιεί η Γαλλία προέρχεται από την πυρηνική βιομηχανία, ενώ τα πεπαλαιωμένα βρετανικά πυρηνικά εργοστάσια, που καλύπτουν το 20% των ενεργειακών αναγκών της Βρετανίας, πλησιάζουν στο κλείσιμο του κύκλου λειτουργίας τους.

Η κυβέρνησηΜπράουν ελπίζει, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ότι η συνεργασία αυτή θα δημιουργήσει ένα εξειδικευμένο βρετανικό εργατικό δυναμικό που θα μπορεί, σε συνεργασία με τη Γαλλία, να πωλεί και να λειτουργεί πυρηνικά εργοστάσια και σε άλλες χώρες για τα επόμενα 15 χρόνια.

Το σχέδιο εντάσσεται σε μια σειρά διμερών πρωτοβουλιών που αναμένεται να αναληφθούν κατά την διάρκεια της επίσκεψης Σαρκοζί στο Λονδίνο, μεταξύ άλλων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης, τον πόλεμο στο Αφγανιστάν κ.ά.


ΠΗΓΗ:iKypros

Δεν υπάρχουν σχόλια: