Παρασκευή, Μαρτίου 7

ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕ ΧΘΕΣ ΤΟ ΝΑΤΟ




Ζητά ενισχύσεις ο ΚΑΝΑΔΑΣ στο Αφγανισταν

Στις 22 Ιανουαριου, 2008 η έκθεση της ειδικής
ομάδας Manley, παρουσιάστηκε στο κοινοβούλιο του Καναδά, ο Καναδάς σύνεστησε οτι θα μπορούσαν να παραμείνουν στρατιωτικά στο Αφγανισταν πέραν το Φεβρουάριο του 2009 με δυο προϋποθέσεις:

.Να σταλεί μια πρόσθετη ομάδα μάχης με περίπου 1.000 στρατιώτες στην Κανταχαρ και να σταλούν απο το ΝΑΤΟ η / και άλλους συμμάχους πριν απο το Φεβρουάριο του 2009.

.Για να είναι ασφαλής η εκεί νέα κυβέρνηση θα πρέπει μεσοπρόθεσμα να σταλούν ελικόπτερα και υψηλών επιδόσεων επανδρωμένα εναερία οχήματα για την παρακολούθηση και αναγνώριση

Η μη δεσμευτική έκθεση επίσης έλεγε ότι θα πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στη διπλωματία και την ανοικοδόμηση της χώρας και η Καναδική στρατιωτική δύναμη θα πρέπει να μετατραπεί σταδιακά απο την καταπολέμηση της τρομοκρατίας στην κατάρτιση των εθνικών Αφγανικων δυνάμεων ασφαλείας.

"Εν ολιγοις," το τελικό συμπέρασμα της έκθεσης ήταν ότι "μια άμεση στρατιωτική αποχώρηση απο το Αφγανισταν θα προκαλούσε περισσότερο κακό παρά καλό." Ο Καναδάς με λίγα λόγια ζητούσε ενισχύσεις στο νότιο Αφγανισταν

Οι στρατιωτικές δυνάμεις εκεί έχουν διπλό στόχο, την παροχή στρατιωτικής ασφάλειας στον άμαχο πληθυσμό από τους τρομοκράτες, ενώ την ίδια στιγμή εργάζονται με τους τοπικούς ηγέτες στις προσπάθειες ανασυγκρότησης.

Την προσπάθεια ανασυγκρότησης της βασανισμένης από την ένοπλη δραση των ιθαγενών τρομοκρατών της χώρας του Αφγανισταν βοηθούν και ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.

Εν τω μεταξύ χθες οι υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες συναντήθηκαν για να συζητήσουν την ανάγκη για να σταλούν περισσότερα στρατεύματα στο Αφγανισταν, αλλά και την προσχώρηση Αλβανίας, Κροατίας και fyrom στο ΝΑΤΟ.

Στις συνομιλίες, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Condoleezza Rice και ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών, David Miliband είπαν οτι είναι πεπεισμένοι οτι οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ θα προσφέρουν αρκετά στρατεύματα για τον ταραγμένο νότο του Αφγανισταν.

Ο Καναδάς είχε απειλήσει να αποσύρει τα στρατεύματα του απο το νότιο Αφγανισταν εάν οι σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ δεν συμβάλλουν περισσότερο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Ως αναφορά την ένταξη της Κροατίας στο Νατο, η Ευρωπαϊκή ενωση εξέφρασε ανησυχίες επειδή η χώρα αυτή δεν έχει ακόμη διευθέτηση εκκρεμότητα με την Σλοβενία και την Ιταλία σχετικά με τα αλιευτικά δικαιώματα στην Αντριατικη .

Η Ελλάδα δήλωσε ότι θα μπλοκάρει την ένταξη της χώρας των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ επειδή η αδιάλλακτη στάση τους για μη συμβιβασμό στο ζήτημα της ονομασίας συνεπάγεται εδαφικές διεκδικήσεις.
ΠΗΓΗ :VOA

Δεν υπάρχουν σχόλια: