Τετάρτη, Μαρτίου 12

Η Κροατία παραιτείται της ζώνης ZERP προς όφελος των συνομιλιών για ένταξη στην ΕΕ


ΖΑΓΚΡΕΜΠ, Κροατία -- Υποκύπτοντας στις πιέσεις της ΕΕ, η κυβέρνηση αποφάσισε τη Δευτέρα (10 Μαρτίου) να μην εφαρμόσει την προστατευόμενη περιβαλλοντική ζώνη αλιείας (ZERP) στην Αδριατική στα μέλη της ΕΕ, μέχρι να ενταχθεί η Κροατία στην Ένωση. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι η ZERP δεν πρόκειται να θεσπιστεί για τουλάχιστον την επόμενη διετία. Οι μοναδικές χώρες που επηρεάζονταν ήταν οι γειτονικές Ιταλία και Σλοβενία, αμφότερες μέλη της ΕΕ.

Το Κροατικό Αγροτικό Κόμμα (HSS), καθοριστικό μέλος στον τρέχοντα κυβερνώντα συνασπισμό, ήταν ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της ζώνης. Ο πρόεδρος του HSS Γιόσιπ Φρίστσιτς εξακολουθεί να είναι επιφυλακτικός, καθώς πιστεύει ότι η ZERP πρόκειται να επιταχύνει την πορεία των ενταξιακών συνομιλιών. Ωστόσο, Πρωθυπουργός Ίβο Σαναντέρ της Κροατικής Δημοκρατικής Ένωσης ήταν αδιάλλακτος σε ό,τι αφορά στη διαφύλαξη της προόδου προς την ένταξη στην ΕΕ. Ο Επίτροπος Διεύρυνσης Όλι Ρεν αναφέρει ότι η απόφαση για αναβολή της ZERP θα ενισχύσει σίγουρα τη διαδικασία.


Ως αναφορά στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ -- Κροατία και Αλβανία αναμένεται να λάβουν προσκλήσεις για ένταξη στη Συμμαχία. Ωστόσο, οι προοπτικές τις Πγδμ λογο τις αδιαλαξιας τους στο ζητημα του ονοματος είναι ελαχιστες.

Το ιδρυτικό έγγραφο του ΝΑΤΟ ορίζει ότι η Συμμαχία λαμβάνει αποφάσεις ομόφωνα. Στην περίπτωση αυτή, παρέχει το δικαίωμα στην Ελλάδα να ασκήσει βέτο στις αποφάσεις άλλων μελών.

"Υπάρχει ένας σύμμαχος, η Ελλάδα, και ένας μη σύμμαχος, η πΓΔΜ. Το ΝΑΤΟ λειτουργεί βάσει ομοφωνίας", εξήγησε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιάπ ντε Χουπ Σέφερ.

Στην πΓΔΜ, η απογοήτευση είναι εκτεταμένη. Η κυβέρνηση της γειτονικής χώρας έχει δημοσιεύσει μεγάλες διαφημίσεις σε περίπου 20 εφημερίδες αναγνωρισμένου κύρους ανά τον κόσμο.

Πηγή:HRT,

Δεν υπάρχουν σχόλια: