Παρασκευή, Μαρτίου 14

Η τελετή αφής της φλόγας στην Α. Ολυμπία



Απέριττη και σεμνή θα είναι η τελετή αφής της φλόγας

Μεγάλη χαρακτήρισε την πρόοδο των εργασιών στην Αρχαία Ολυμπία, για την αποκατάσταση των ζημιών από την πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχάλης Λιάπης κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης του στον αρχαιολογικό χώρο. Παράλληλα, ο υπουργός Πολιτισμού χαρακτήρισε πρωτόγνωρο το έργο που έγινε, κάνοντας μάλιστα λόγο για ένα μικρό θαύμα και πράγματι έτσι είναι.

Όσον αφορά την τελετή αφής της ολυμπιακής φλόγας στις 24 Μαρτίου, ο Μιχάλης Λιάπης είχε δηλώσει πως "είμαστε έτοιμοι να υποδεχτούμε την κινεζική αντιπροσωπεία, για να παραλάβουν τη φλόγα σε μια απέριττη και σεμνή τελετή, όπως αρμόζει στο πνεύμα των Ολυμπιακών Αγώνων".

Σχετικά με τα έργα αποκατάστασης ο υπουργός Πολιτισμού πρόσθεσε ότι "δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε μια εικονική πραγματικότητα για τις τηλεοπτικές κάμερες, ούτε και να αλλάξουμε τις φυσικές ισορροπίες της περιοχής". Και συνέχισε: "Θέλαμε να ενισχύσουμε τη φυσική αναγέννηση του περιβάλλοντος, σεβόμενοι την ιστορία του χώρου και το πετύχαμε. Ήταν πρωτόγνωρο το έργο που έγινε στην Αρχαία Ολυμπία, αλλά τα καταφέραμε και σε λίγα χρόνια θα έχει αποκατασταθεί πλήρως το φυσικό περιβάλλον".



Αρκετοί όμως κάτοικοι της περιοχής δείχνουν να μην ενδιαφέρονται για την αφή της φλόγας και για το πόσο μεγάλωσαν τα δέντρα ή αν πρασίνισε το χορτάρι.

Μια κυρία μας είπε χαρακτηριστικά,

Στις μέρες μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες είναι το μεγαλύτερο Αθλητικό γεγονός, δυστυχώς, όπως είδαμε και κατά την τέλεση των Αγώνων στην Αθήνα το 2004 ,η Ολύμπια για λόγους που τουλάχιστον για μας τους Ηλείους είναι ακατανόητοι δεν είχε, ούτε έχει, το ρόλο και τη σημασία που οφείλουν να τις αποδίδουν .Δεν συμμετέχει όπως θα έπρεπε στα θετικά αυτής της διοργάνωσης στο ποσοστό που εκ των πραγμάτων από αυτό το θεσμό δικαιούται.

Αντιμετωπίζετε ως, <<μουσείο>> ως αρχαιολογικός μόνο χώρος για το τελετουργικό της μιας μόνο μέρας, που ως γεγονός δεν φέρνει καμιά ουσιαστική ανάπτυξη στην περιοχή και συνέχισε λέγοντας ότι πολλοί ξένοι που έρχονται εδώ φεύγουν σοκαρισμένοι βλέποντας την τριτοκοσμική εικόνα που παρουσιάζει η ευρύτερη περιοχή της νότιας Ηλείας.

Ένας καταστηματάρχης μας είπε,

Η ανάπτυξη του τουρισμού πρέπει να επισπευστεί, αυτό όμως πρέπει να γίνει ταυτόχρονα με την ανάπτυξη κάποιων υποδομών που σήμερα λείπουν απ εδώ, στις Μεταφορές ,στην Τηλεπικοινωνία, στα Λιμάνια, στις Αερομεταφορές όλα αυτά συνέχισε, αποτελούν σήμερα Στόχους και επιδίωξη για την Ηλεία του αύριο και θα γίνουν πιο γρήγορα και πιο εύκολα αν συνδεθούν με την Ολυμπία, είπε.

Ένας νέος της περιοχής μας είπε,

Είναι πολύ καλή ιδέα το σύγχρονο νέο στάδιο που εξήγγειλε η κυβέρνηση όταν θα γίνει θα φέρει κόσμο στην περιοχή και θα αναπτύξει τον αθλητικό τουρισμό, επίσης είπε θα δημιουργήσει προϋποθέσεις για δημιουργία τιμήματος πανεπιστημιακού ιδρύματος που θα έχει σχέση με τον αθλητισμό.

Ένας υπάλληλος του IKA της περιοχής μας είπε,

Το μεγάλο πρόβλημα της Ολυμπίας σήμερα είναι το γεγονός ότι δεν έχει γρήγορη πρόσβαση στη θάλασσα και συνέχισε λέγοντας ότι του είχε πει ο παππούς του ότι από εκείνα τα χρόνια η Ολυμπία διεκδικούσε γέφυρα που θα ένωνε την Ολυμπία με τον δημο Σκιλλουντος που είναι δίπλα, έτσι και η θάλασσα θα ήταν 5 λεπτά είπε, ενώ τώρα κάνεις ολόκληρο ταξίδι, για να πας, κατέληξε.

Ένας γέροντας που κάθονταν σε ένα παγκάκι του εκεί πάρκου δίπλα στον αρχαιολογικό χώρο είπε,

Μόνο αν γίνει διοικητική ενοποίηση με τον διπλανό Δημο Σκιλλουντος θα σωθούμε, έτσι θα αναγκαστούν να φτιάξουν και τη γέφυρα στον Αλφειό είπε, και συνέχισε λέγοντας ότι έτσι θα δημιουργήσουμε ένα Δήμο στην νότια Ηλεία που θα έχει πάνω από 30.000 πληθυσμό, αυτό από μόνο του θα δημιουργήσει ανάπτυξη, κατέληξε.

4 σχόλια:

miliokas είπε...

Mπορώ να χρησιμοποιήσω αυτό το κείμενο προς δημοσίευση στη σελίδα, krestena.gr ??

neoinileias είπε...

ναι

Ανώνυμος είπε...

γραψε και την πηγη ομως

miliokas είπε...

ε ναι..
εννοείται πως θα αναφερθεί η πηγή

Eυχαριστώ by the way..:)