Σάββατο, Μαρτίου 1

ΓΕΝΙΚΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΥ



ΕΚΤΟΣ Η ΗΛΕΙΑ

Μεγάλη η ευθύνη ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ, ΔΗΜΩΝ ΚΑΙ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

Την τελευταία 20ετια ελάχιστοι ενδιαφέρονται για τα πραγματικά προβλήματα του τόπου.


«Χαστούκι» θα μπορούσε να πει ο εκτός Ηλείας πολίτης ότι επιφύλασσε το νέο γενικό πλαίσιο χωροταξικού σχεδιασμού για το νομό Ηλείας αφού εγκρίθηκε τελικά την Τετάρτη, χωρίς ουσιαστικές τροποποιήσεις, το σχέδιο του Εθνικού Χωροταξικού κατέτασσε τον πύργο και την Ηλεία στην 5η κατηγορία πόλεων-πόλων .

Μοναδική ελπίδα για να διορθωθεί κάτι είναι τα ειδικά χωροταξικά σχέδια, όπως αυτά για τον τουρισμό, στα οποία η Ηλεία θα μπορούσε να βελτιώσει τη θέση της για να γίνει όμως αυτό ο Νομός χρειάζεται θεσμικά οργανα με φωνή.
Με το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο για πρώτη φορά η Ελλάδα αποκτά ολοκληρωμένο χωροταξικό σχεδιασμό

Τι επιδιώκεται:
1) Η ενίσχυση του ρόλου της χώρας σε διεθνές, ευρωπαϊκό, μεσογειακό και βαλκανικό επίπεδο, καθώς και η ενίσχυση της περιφερειακής ανάπτυξης και της χωρικής συνοχής.
2) Η προστασία του περιβάλλοντος και η συνετή διαχείριση του χώρου με τον περιορισμό παραγόντων υποβάθμισής του χώρου, όπως η υπέρμετρη αστική εξάπλωση και η διάσπαρτη δόμηση και η παροχή πλαισίου κατευθύνσεων και στρατηγικών για τα υποκείμενα επίπεδα σχεδιασμού.Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο συμπεριλαμβάνει κατευθύνσεις και μέτρα, απαρτίζεται από 14 άρθρα που αναφέρονται σε επτά ενότητες. Η πρώτη ενότητα αναφέρεται στη θέση της χώρας στο ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον και αναλύει τους κύριους πόλους και άξονες ανάπτυξης του εθνικού χώρου.
Η δεύτερη περιλαμβάνει τις προτάσεις για την αναμόρφωση των δικτύων υποδομών και των υπηρεσιών μεταφορών. Η τρίτη αφορά στη χωρική διάθρωση των παραγωγικών τομέων, αναλύοντας τους στόχους και τις κατευθύνσεις ανά τομέα (αγροτικός τομέας, βιομηχανία τουρισμός) και η τέταρτη αναλύει όσα προβλέπονται για τη χωρική διάρθρωση του αστικού δικτύου, του ορεινού, του παράκτιου, του νησιωτικού, του αγροτικού χώρου και των παραμεθόριων περιοχών.
Η πέμπτη περιλαμβάνει τις κατευθύνσεις για την προστασία του φυσικού και πολιτιστικού πλούτου, η έκτη αφορά στις προτάσεις για την γεωγραφική και διοικητική ανασυγκρότηση της χώρας και η έβδομη ενότητα περιλαμβάνει τις προϋποθέσεις και τους μηχανισμούς υλοποίησης του Γενικού Χωροταξικού Πλαισίου, καθώς και όσα προβλέπονται για την παρακολούθηση και αξιολόγηση των χωρικών εξελίξεων.
Ο κ. Σουφλιάς είπε ότι το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο είναι ένα πλαίσιο, δίνει τις γενικές κατευθύνσεις, χαράσσει τις βασικές στρατηγικές και εξειδικεύεται από τα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια και τα περιφερειακά πλαίσια.

«Φυσικά, δεν μπορεί και δεν πρέπει το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο να έχει τον λεπτομερειακό χαρακτήρα των Ειδικών Πλαισίων. Όμως, περιλαμβάνει συγκεκριμένες πολιτικές και μέτρα, με συγκεκριμένους στόχους και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα» προσέθεσε.

Ενδεικτικά, κ. Σουφλιάς ανέφερε:
Εντός τετραετίας από την ψήφιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δασολόγιο. Ωστόσο, κρίσιμο θέμα για την προώθηση του δασολογίου, αλλά και για την ολοκλήρωση του κτηματολογίου, είναι ο προσδιορισμός του χρόνου λήψης των αεροφωτογραφιών, που θα αποτελέσει τη βάση χαρακτηρισμού των δασών και των δασικών εκτάσεων.Εντός πενταετίας θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί τα αποχετευτικά δίκτυα και οι βιολογικοί καθαρισμοί σε όλους τους οικισμούς άνω των 2.000 κατοίκων.
Εντός τετραετίας θα πρέπει να έχει συντελεστεί η διοικητική και γεωγραφική ανασυγκρότηση της χώρας, με μείωση του αριθμού των Περιφερειών, των Νομών και των Δήμων. Εντός ενός έτους από την ψήφισή του θα πρέπει να έχουν κλείσει και αποκατασταθεί όλοι οι ΧΑΔΑ.Προβλέπεται αύξηση του ποσοστού ανακύκλωσης/αξιοποίησης των αποβλήτων, από 24% που είναι σήμερα για τα οικιακά απόβλητα, στο 60% της ποσότητας τους για το έτος 2020. Ολοκλήρωση μέχρι το 2013 των μελετών, της οριοθέτησης και της κήρυξης ως προστατευμένων περιοχών, επιπλέον 80 περιοχών του δικτύου Natura 2000.Σε ό,τι αφορά τον τουρισμό, ο κ. Σουφλιάς είπε:
1) Τόσο το Εθνικό Χωροταξικό Πλαίσιο όσο και το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό στοχεύουν στην ανάπτυξη με απόλυτο σεβασμό στο περιβάλλον και εισάγουν ρυθμίσεις πολύ αυστηρότερες από τις σημερινές.
2) Κάποιοι επιχειρούν αυθαίρετες συγκρίσεις με το λεγόμενο «ισπανικό μοντέλο» σε ό,τι αφορά την παραθεριστική κατοικία. Στην Ισπανία αναπτύχθηκαν 20ώροφο κτίρια πάνω στο κύμα. Το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό προβλέπει κατά κύριο λόγο διώροφα κτίρια και μόνο σε μικρό ποσοστό τριώροφα, τα οποία τριώροφα μπορούν να αναπτυχθούν μόνο σε απόσταση μεγαλύτερη των 200 μέτρων από τον αιγιαλό. Τι σχέση έχει λοιπόν το Ειδικό Πλαίσιο για τον Τουρισμό, με το «ισπανικό μοντέλο»;
Στο Εθνικό Χωροταξικό υπάρχει μεταξύ των άλλων μία γενική κατεύθυνση σε ό,τι αφορά την ανάγκη προώθησης τύπων και μορφών διαχείρισης τουριστικών εγκαταστάσεων και προσέλκυσης σημαντικών για την εθνική οικονομία τουριστικών επενδύσεων. Σε ό,τι αφορά τα θέματα της εκτός σχεδίου δόμησης, ο υπουργός είπε:Το Εθνικό Χωροταξικό Σχέδιο αναφέρεται ρητά στον περιορισμό της εκτός σχεδίου δόμησης με συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Ο περιορισμός αυτός θα επιτευχθεί με:1. Την υποκατάσταση της εκτός σχεδίου δόμησης με κατάλληλες σχεδιαστικές ρυθμίσεις και ζώνες ελέγχου, κατά προτεραιότητα στις κρίσιμες περιοχές του εξωαστικού χώρου όπου ασκούνται και οι μεγαλύτερες πιέσεις (ευρύτερες αστικές, νησιωτικές, παράκτιες, τουριστικές περιοχές κ.λπ.).2. Τον προσδιορισμό ευρύτερων ζωνών στις οποίες θα επιτρέπεται η χωροθέτηση οχλουσών χρήσεων (μεταποιητικές δραστηριότητες μέσης και υψηλής όχλησης, κτηνοτροφικές μονάδες κ.λπ.), έτσι ώστε να απαγορευτεί η διάχυση τους σε όλο το χώρο.3. Τον προσδιορισμό ζωνών προστασίας της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς, των φυσικών πόρων και του τοπίου, στις οποίες θα περιορίζεται ή/και θα απαγορεύεται η δυνατότητα δόμησης.4. Την ενίσχυση των περιοχών οργανωμένης οικιστικής, παραγωγικής και επιχειρηματικής ανάπτυξης (ΒΕΠΕ, ΠΟΤΑ, ΠΟΑΠΔ, ΠΕΡΠΟ κ.λπ.) και την επιτάχυνση και απλοποίηση των διαδικασιών δημιουργίας τους.5. Την επιβολή περιορισμών στη δόμηση, τη χρήση και την κατάτμηση, όπως εξειδικεύονται στα Ειδικά Χωροταξικά Πλαίσια για τη Βιομηχανία, τον Τουρισμό, τον Ορεινό και τον Παράκτιο χώρο.6. Την προώθηση της αρχής της «συμπαγούς πόλης» σε όλα τα επίπεδα χωρικού σχεδιασμού.7. Την επιτάχυνση των διαδικασιών ένταξης νέων περιοχών στο σχέδιο πόλης με ριζικές αλλαγές στην πολεοδομική νομοθεσία. «Την κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης μόνο ένα μέλος του Εθνικού Συμβουλίου την πρότεινε ξεκάθαρα.

Άλλο ένα μέλος διατύπωσε την πρόταση για δραστική μείωση έως κατάργηση της εκτός σχεδίου δόμησης. Σε αυτά θέλω να απαντήσω τα εξής, είπε ο κ. Σουφλιάς:
1. Δεν είναι δυνατόν να καταργηθεί η εκτός σχεδίου δόμηση, αλλά πρέπει να περιοριστεί με βάση όσα σας ανέφερα παραπάνω.
2. Θέλω να διευκρινίσω, επίσης, ότι δεν καταργείται η αρτιότητα των τεσσάρων στρεμμάτων για την κατοικία, γιατί υπάρχει μία παρερμηνεία στο συγκεκριμένο θέμα, η οποία ίσως προέρχεται από τις προτάσεις του Ειδικού Πλαισίου για τον Τουρισμό, που αφορούν στην αύξηση των αρτιοτήτων για την ανέγερση τουριστικών μονάδων.
Κλείνοντας, ο υπουργόςείπε ότι ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία γνωμοδότησης του Εθνικού Συμβουλίου Χωροταξικού Σχεδιασμού και Αειφόρου Ανάπτυξης επί του Ειδικού Πλαισίου για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και θα ακολουθήσει η ίδια διαδικασία και για τα Ειδικά Πλαίσια για την Βιομηχανία και τον Τουρισμό. Επίσης, είναι έτοιμα τα Ειδικά Πλαίσια για τον Ορεινό κα τον Παράκτιο Χώρο και το επόμενο διάστημα θα δοθούν για διαβούλευση.

ΔΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΧΑΡΤΕΣ
http://www.minenv.gr/4/42/00/xorotaksia/xartes27.02.2008.pdf

Δεν υπάρχουν σχόλια: