Παρασκευή, Μαρτίου 14

Συμφώνησαν για την δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης


Απηχεί τις ελληνικές θέσεις η συμφωνία

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες που συναντηθηκαν στις Βρυξέλλες συμφώνησαν τελικά στη Γαλλική πρόταση για την δημιουργία Μεσογειακής Ένωσης, που θα επικεντρώνεται κυρίως σε θέματα εμπορίου και που θα περιλαμβάνει χώρες της βορείου Αφρικής και της Μέσης Ανατολής.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. ΚΩΣΤΑΣ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ δήλωσε για το ζήτημα.

Συζητήσαμε, τέλος, τη γαλλική πρόταση για τη δημιουργία Ένωσης για τη Μεσόγειο, Η Ελλάδα τάχθηκε εξαρχής ένθερμα υπέρ της πρωτοβουλίας αυτής, κάτι που υπαγορεύει, άλλωστε, η γεωγραφική μας θέση και οι άριστες σχέσεις που διατηρούμε με το σύνολο των χωρών της Μεσογείου.

Επιδιώξαμε μάλιστα από νωρίς, να εμπλουτίσουμε αυτή την πρόταση με δικές μας ιδέες, για να συμβάλλουμε στη διαμόρφωσή της. Η προοπτική αυτή θα ενισχύσει τις ήδη υφιστάμενες δομές της ευρω-μεσογειακής συνεργασίας, θα εξασφαλίσει την ενεργό εμπλοκή όλων των κρατών-μελών και των οργάνων της ΕΕ και βέβαια θα αποσκοπεί στην οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη, την ασφάλεια και τη σταθερότητα και κυρίως την οικονομική συνεργασία στην περιοχή. Στο πλαίσιο αυτό, χαιρετίζουμε τη σημερινή παρουσίαση της πρότασης αυτής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, οι βασικές παράμετροι της οποίας απηχούν τις ελληνικές θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: