Σάββατο, Μαρτίου 8

Ενταση στην Ισπανία


Δολοφονήθηκε σε ηλικία 42 ετών πρώην δημοτικός σύμβουλος



Ο επικεφαλής της ισπανικής κυβέρνησης Χοσέ Λουίς Ροντρίγκες Θαπατέρο , υποψήφιος των Σοσιαλιστών στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, και ο αντίπαλός του της Δεξιάς, Μαριάνο Ραχόι, έφτασαν χθες το βράδυ στη Χώρα των Βάσκων εκεί όπου νωρίτερα δολοφονήθηκε Σοσιαλιστής πρώην δημοτικός σύμβουλος από την ΕΤΑ.



Σύμφωνα με πληροφορίες από τα δύο κόμματα, οι υποψήφιοι για τις εκλογές της Κυριακής πρόκειται να επισκεφθούν την οικογένεια του θύματος Ισαϊα Καράσκο που δολοφονήθηκε σε ηλικία 42 ετών από μέλη της ΕΤΑ την ώρα που έβγαινε από το σπίτι του στην πόλη Μοντραγκόν στη Χώρα των Βάσκων.


Σημειώνεται ότι τα κύρια ισπανικά πολιτικά κόμματα ανακοίνωσαν ότι αποφάσισαν να αναστείλουν τις τελευταίες προεκλογικές τους συγκεντρώσεις και να κλείσει η προεκλογική εκστρατεία νωρίτερα, δηλαδή σήμερα τα μεσάνυχτα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας λόγω της δολοφονίας.


Η Μαδρίτη δεν θα επιτρέψει στην ΕΤΑ να "παρέμβει" στην "ειρηνική βούληση των πολιτών που καλούνται στις κάλπες" την Κυριακή, για τις βουλευτικές εκλογές, τόνισε ο Ισπανός πρωθυπουργός Χοσέ Λουίς Ροντρίγκεθ Θαπατέρο.


"Η ισπανική δημοκρατία έχει δείξει ότι δεν ανέχεται τις προκλήσεις εκείνων που αντιτάσσονται στις βασικές αρχές και τις ουσιώδεις αξίες της. Δεν το δέχτηκε ποτέ και δεν πρόκειται να το δεχτεί ποτέ", τόνισε ο Θαπατέρο.


Ο Ησαΐας Καράσκο, πρώην δημοτικός σύμβουλος του Μοντραγκόν, δολοφονήθηκε χθες από αγνώστους τη στιγμή που έβγαινε από το σπίτι του, συνοδευόμενος από τη σύζυγο και την κόρη του. Στο μεταξύ, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις το σοσιαλιστικό κόμμα προηγείται κατά τέσσερις μονάδες του Λαϊκού, δύσκολα όμως θα καταφέρει να συγκεντρώσει το ποσοστό που χρειάζεται για αυτοδύναμη κυβέρνηση.


Μετανάστες και οικονομία είναι τα δυο βασικά αγκάθια της κυβέρνησης Θαπατέρο και τα δυο θέματα που κυριάρχησαν στην προεκλογική εκστρατεία του Μαριάνο Ραχόι. Κανείς δεν ξέρει ποια θα είναι η αντίδραση των ψηφοφόρων μετά και τη δολοφονία του Καράσκο καθώς στο παρελθόν το Λαϊκό κόμμα έχει κατηγορήσει τον Θαπατέρο για ήπια στάση απέναντι στους βάσκους αυτονομιστές.
πηγη: ana

Δεν υπάρχουν σχόλια: