Τρίτη, Μαρτίου 25

«Στην Ελλάδα μόνιμα οι Ολυμπιακοί Αγώνες»


Σήμερα οι περισσότερες γερμανικές εφημερίδες φιλοξενούν στα πρωτοσέλιδά τους φωτογραφίες από την τελετή της αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, τις οποίες συνδέουν με σχόλια για ενδεχόμενο μποϋκοτάζ των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου.

Η Bild φιλοξενεί συνέντευξη με τον γερμανό χριστιανοδημοκράτη ευρωβουλευτή Έλμαρ Μπροκ, ο οποίος προτείνει να διεξάγονται οι Ολυμπιακοί Αγώνες μόνο στην Ελλάδα και μάλιστα από τώρα. Σύμφωνα με τον κύριο Μπροκ, η ΔΟΕ θα πρέπει να διοργανώνει τους Αγώνες μόνιμα στην Ελλάδα, όπου και ξεκίνησαν. «Έτσι, θα αποφεύγεται το φαινόμενο, κράτη να εκμεταλλεύονται τους Αγώνες για προπαγανδιστικούς στόχους». Πέραν τούτου, υπογραμμίζει ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής, «θα μειωθεί έτσι το κόστος της διοργάνωσης, αφού οι αγώνες θα διεξάγονται σε υπάρχουσες εγκαταστάσεις και δεν θα απαιτείται η κατασκευή νέων». Τέλος ο κ. Μπροκ απορρίπτει ενδεχόμενο μποϋκοτάζ, καθώς κάτι τέτοιο θα έβλαπτε τους αθλητές.

Ο χώρος της Ολυμπίας:

«μια αρχαία λύση σε ένα σύγχρονο πρόβλημα»

ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΚΑΡΑΜΑΝΛΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ

Η παραπάνω εύστοχη και διαχρονική όπως αποδεικνύεται φράση, χρησιμοποιήθηκε ώς τίτλος από την αμερικανική εφημερίδα Washington Post το 1978 εκφράζοντας ανοιχτά την υποστήριξη του αρθρογράφου στο όραμα του Κωνσταντίνου Καραμανλή περί μόνιμης τέλεσης των Ολυμπιακών Αγώνων στην αρχαία κοιτίδα τους.

Η εμπνευσμένη πρόταση διατυπώθηκε επίσημα για πρώτη φορά με επιστολή του οραματιστή Καραμανλή στις 29/07/76 προς τον Πρόεδρο της τότε Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής λόρδο Κιλλάνιν.

Σε μία κρίσιμη καμπή για την επιβίωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, ο τότε Έλληνας πρωθυπουργός ανέλαβε τη δραστική πρωτοβουλία να αποκαθάρει το ολυμπιακό ιδεώδες από τα νόθα στοιχεία που είχαν βαθμηδόν συσσωρευτεί διαβλέποντας ότι η Ολυμπιακή Ιδέα, υποκαθίστατο σταδιακά από διαφημιστικές μεθόδους και από τεράστια οικονομικά και πολιτικά συμφέροντα.

Στις αρχές του ’80, ο Κ. Καραμανλής επανήλθε στην πρόταση τουτην οποία ουδέποτε απέσυρε- με δεύτερη επιστολή προς τον Πρόεδρο της Ολυμπιακής Επιτροπής.

Πηγη: d.w, /www.idkaramanlis.gr/

2 σχόλια:

Dimitris Kakouris είπε...

Πολύ αξιόλογη η πρόταση σας.
Δείτε σχετικά για την ανασύσταση των αρχαίων "ΟΛΥΜΠΙΩΝ" στο
http://westpeloponnese.blogspot.com/2008/03/blog-post_16.html
μπλόκ μου
Φιλικά
Δημητρης.

Ανώνυμος είπε...

KALA 8A HTAN NA GINONTE PANTA STHN ELLADA OI OLYMPIAKOI AGONES ALLA EINAI TOSO MEGALA TA SYMFERONTA POY EINAI SXEDON ADYNATON NA SYMBEI AYTO