Παρασκευή, Μαρτίου 28

"Δεν θα υπάρξει πρόσκληση"


Δεν θα υπάρξει πρόσκληση της ΠΓΔΜ για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ αν δεν υπάρξει αμοιβαία αποδεκτή λύση, τόνισε ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής,
προσθέτοντας ότι η πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ Μ. Νίμιτς απέχει από μια αποδεκτή λύση. Η υπουργός Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη απηύθυνε μήνυμα στη γειτονική χώρα, τονίζοντας ότι η Ελλάδα επιθυμεί τη σταθερότητα και την ανάπτυξή της.

Στα Σκόπια, σε εξέλιξη βρίσκεται συνάντηση των αρχηγών των τεσσάρων μεγαλύτερων κομμάτων της ΠΓΔΜ, παρουσία και του προέδρου της χώρας Μπράνκο Τσερβένκοφσκι. Η συνάντηση ξεκίνησε στις 13.00 ώρα Ελλάδας και σε αυτήν προσήλθαν και όλοι οι αρχηγοί των μικρότερων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Ο υπουργός Εξωτερικών της ΠΓΔΜ Αντόνιο Μιλόσοσκι δήλωσε: «πρώτα από όλα να σας πω ότι η ηγεσία της χώρας έχει ήδη ενημερώσει όλους τους αρμόδιους πολιτικούς παράγοντες για την τελευταία πρόταση του κ. Νίμιτς, την οποία κατέθεσε στη Νέα Υόρκη. Έχουμε δύο κοινά συμπεράσματα. Πρώτον μετά από 15 χρόνια συνομιλιών για το διμερές θέμα της ονομασίας θεωρούμε την πρόταση αυτή του κ. Νίμιτς ως τελική στη σχετική διαδικασία. Δεύτερον οι διαβουλεύσεις για τον καθορισμό της θέσης μας γύρω από την τελική αυτή πρόταση του κ. Νίμιτς θα συνεχιστούν όλες τις προσεχείς ημέρες και κατά πάσα πιθανότητα σύμφωνα με τους νόμους και το σύνταγμα, θα ολοκληρωθούν με συζήτηση στη βουλή τη Δευτέρα».

Σε ερώτηση αν αναμένεται να μεταβεί ο κ. Νίμιτς τη Δευτέρα στα Σκόπια ο κ. Μιλόσοσκι απάντησε «αυτή είναι η τελική πρόταση του κ. Νίμιτς, την οποία έχουμε στο τραπέζι".

Σε άλλη ερώτηση αν η υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας απέρριψε συνάντηση με τον Μιλόσοσκι, ο ΥΠΕΞ της ΠΓΔΜ απάντησε «εμείς είμαστε διατεθειμένοι για συνάντηση. Όποιος θεωρεί ότι πρέπει να συνεχιστεί ο διάλογος, αναμένουμε να δείξει επίσης ετοιμότητα για συνάντηση».

Στις περισσότερες αναφορές στον Τύπο των Σκοπίων και στις εκτιμήσεις αναλυτών, σημειώνεται, ότι με την πρόταση αυτή του κ. Νίμιτς, δεν θίγεται ούτε αλλοιώνεται η «μακεδονική» εθνική ταυτότητα και ως εκ τούτου η τελευταία αυτή πρόταση του μεσολαβητή του ΟΗΕ, μπορεί να γίνει αποδεκτή από τα επίσημα Σκόπια.

Η εφημερίδα «Ουτρίνσκι Βέσνικ» γράφει ότι « η Μακεδονία πρέπει σήμερα να αντιδράσει κατά τον καλύτερο τρόπο» και προσθέτει ότι «συστρατεύονται οι υποστηρικτές της ιδέας για συμβιβασμό» .

Η εφημερίδα αναφέρει ότι «εν αναμονή της σύσκεψης της κρατικής ηγεσίας και της διαμόρφωσης της θέσης, ως απάντηση που θα αποσταλεί στον κ. Νίμιτς, χθες εμφανίσθηκαν και εικασίες ότι το Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια) δεν είναι η τελική πρόταση και ότι θα ακολουθήσει νέα κατάθεση πρότασης στις δύο πλευρές. Η ιδέα ήταν το State Department πριν από τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στις 3 Απριλίου στο Βουκουρέστι να εξευμενίσει την Αθήνα με ένα εναλλακτικό όνομα: Άνω Μακεδονία, όπως υποστηρίζεται σε διπλωματικούς κύκλους»

Η εφημερίδα «Ντνέβνικ» γράφει ότι αναλυτές διανοούμενοι και ηγέτες πολιτικών κομμάτων της χώρας, εκτιμούν ότι « έχουμε ισορροπημένη πρόταση για το όνομα, με την οποία ικανοποιούνται οι επιδιώξεις και των δύο πλευρών».
ΠΗΓΗ:ΑΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: