Δευτέρα, Μαρτίου 10

ΕΠΙΑΣΕ ΠΑΤΟ Η ΗΛΕΙΑ



ΕΡΕΥΝΑ: ΦΤΩΧΟΤΕΡΟΙ στην ΕΛΛΑΔΑ ΟΙ ΗΛΕΙΟΙ

Η ΗΛΕΙΑ βρίσκεται στην προτελευταία θέση απ όλη τη χώρα από πλευράς αγοραστική δύναμης

Στη νότια ΗΛΕΙΑ αλλά και σε άλλες περιοχές αρκετοί επαγγελματίες δεν έχουν χρήματα να πληρώσουν το ΤΕΒΕ.

ΜΕΓΑΛΗ Η ΕΥΘΥΝΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑΣ ΔΗΜΩΝ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΛΛΩΝ ΘΕΣΜΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ.

ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΕΛΑΧΙΣΤΟΙ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΑΝ ΜΕ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ.


Στην ανέχεια και την αδυναμία να ακολουθήσει τους άλλους Νομούς της Πελοποννήσου και της Νότιας περιοχής της χώρας «βυθίζεται» η Ηλεία αλλά και η Δυτική Ελλάδα, καθώς σύμφωνα με επίσημη έρευνα για την κατά κεφαλήν αγοραστική δυνατότητα στην Πελοπόννησο και τη Νοτιοδυτική Ελλάδα, οι τρεις Νομοί της Περιφέρειας παρουσιάζουν δραματικές απώλειες. Με «πρωταθλήτρια» την Ηλεία που σήμερα βρίσκεται στην προτελευταία θέση απ όλη τη χώρα από πλευράς αγοραστική δύναμης, η Αιτωλοακαρνανία βρίσκεται στην τελευταία δεκάδα, ενώ η Αχαΐα «κατρακύλησε» μέσα σε δέκα χρόνια στην 27η θέση στον πίνακα του κατά κεφαλήν ακαθάριστου εθνικού προϊόντος.

Η ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ!

Τα στοιχεία που δημιουργούν ακόμη μεγαλύτερο προβληματισμό για τη διακύμανση του οικονομικού επιπέδου των πολιτών στην Αχαΐας και τη Δυτική Ελλάδα προέκυψαν από την έρευνα του οικονομολόγου-στατιστικολόγου δρ. Μανώλη Δρεττάκη, ο οποίος είναι πρώην υπουργός Οικονομικών και σήμερα καθηγητής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας.

Η έρευνα, στοιχεία της οποίας είχαν πρόσφατα δημοσιευθεί συνολικά για τη χώρα στην εφημερίδα "Εξπρές" μέτρησε την οικονομική ανάπτυξη σε όλη τη χώρα και τη διακύμανση κατά τη δεκαετία από το 1995 έως το 2005 και σε ό,τι αφορά τις Περιφέρειες Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίων Νήσων, εξήγαγε χαρακτηριστικά συμπεράσματα.

Ως μέτρο για την εν λόγω επιστημονική έρευνα, καθορίστηκε ο μέσος όρος της αγοραστικής δύναμης που υπάρχει στην ζώνη της Ε.Ε. και ακολούθως μετρήθηκαν όλοι οι Νομοί της χώρας και ανάλογα με τον δείκτη της αγοραστικής δύναμης που υπάρχει σε κάθε Νομό, αυτός κατατάσσεται στον σχετικό χάρτη της ανάπτυξης στην Ελλάδα, με βάση τον πανελλαδικό μέσο όρο.

Συνολικά, ο πανελλαδικός αυτός μέσος όρος της κατά κεφαλήν αγοραστικής δύναμης σε σχέση με τον μ.ο. της Ε.Ε. παρουσίασε μικρή αύξηση το 2005 σε σχέση με το 1995, φτάνοντας από το 71,3% στο 75,5% του πανευρωπαϊκού μέσου όρου.

Δυστυχώς, η Δυτική Ελλάδα εμφανίζει μια σημαντική επιδείνωση στην προαναφερόμενη δεκαετία, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια να έχει φτάσει στην 27η θέση σε σχέση με τους Νομούς όλης της χώρας.

Συγκεκριμένα, το 1995 η Αχαΐα είχε ποσοστό κατά κεφαλήν αγοραστικής δυνατότητας σε ποσοστό 80,2% (100% ο εθνικός μέσος όρος), ενώ δέκα χρόνια μετά έφτασε στο 68,7% περνώντας από τη 19η θέση στο επίπεδο του κατά κεφαλήν ΑΕΠ στην 27η.

Ακόμη χειρότερη είναι η κατάσταση για τους Νομούς Ηλείας και Αιτωλοακαρνανίας. Η Ηλεία είχε το 1995 ποσοστό 56,3% του μέσου όρου αγοραστικής δυνατότητας, όμως το 2005 έφτασε στο 46,9% και από την 50η θέση ανάπτυξης στην Ελλάδα, πέρασε στην προτελευταία θέση!

Τέλος, ο Νομός Αιτωολακαρνανίας, από το 66,8% του εθνικού μέσου όρου το '95, το 2005 έπεσε στο 54,5% χάνοντας 11 θέσεις στον σχετικό πίνακα και πέφτοντας στην 45η θέση των Νομών της χώρας.



[ΚΟΡΙΝΘΟΣ - ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ]
Πρωταθλητές ανάπτυξης

Αντίθετα με την Περιφέρειά μας, ο Νομός Κορινθίας έκανε την δεκαετία αυτή ένα τεράστιο άλμα καθώς από το 90,7% του μέσου όρου το 1995, έφτασε το 2005 στο 139,7% περνώντας στην δεύτερη θέση πανελληνίως σε κατά κεφαλήν αγοραστική δύναμη, ενώ επίσης μεγάλη άνοδο που την έφτασε 5η στη χώρα έκανε η Ζάκυνθος που από την 35η θέση πέρασε στην 5η, αλλά και η Κεφαλλονιά που ήταν το 1995 36η και δέκα χρόνια μετά 21η.

ΠΗΓΗ: Σημερινή

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ωραίο post.Mόνο εσύ και ο πολίτης γράφετε καλά.Κοίτα ​​​​​εδώ​​​​​

phlou...flis είπε...

Ωραία τα θέματα με τα οποία καταπιάνεστε. Καλή δουλειά εύχομαι. Και η Ηλεία πάνω απ' όλα, (την οποίαν ελάχιστα γνωρίζω παρά μόνο από τις διακοπές μου στο Παλούκι)

Ανώνυμος είπε...

Το ΝΑΤΟ ετοιμάζεται να μας μακελέψει (με πρόσχημα την κατασκευασμένη "συλλογική ενοχή -τιμωρία" για τις φυσικές αλλαγές στο κλίμα, που πουλάνε οι ψευτοοικολόγοι του), που φοβικοί, διχαστικοί νομίζουν ότι θα βγουν από λάκκο που μας ανοίγουν... Μόνο που αν οι κανίβαλοι καταλάβαιναν ότι είναι μέσα στο λάκκο που σκάβουν για τους άλλους, δε θα υπήρχε κανιβαλισμός. Πάντως τελευταίοι θα μείνουν οι ψυχραιμότεροι!
Climate change may spark conflicts, EU told
http://www.guardian.co.uk/world/2008/mar/10/eu.climatechange
A summit of Nato leaders in Bucharest next month will discuss the problem for the first time, while a new manifesto for a radical overhaul of the western alliance moots the possibility of Nato being used "as an instrument of energy security".
A report from the EU's top two foreign policy officials to the 27 heads of government gathering in Brussels for a summit this week warns that "significant potential conflicts" are likely in the decades ahead as a result of "intensified competition over access to, and control over, energy resources".
The seven-page report, obtained by the Guardian, has been written by Javier Solana, the EU's foreign policy supremo, and Benita Ferrero-Waldner, the commissioner for external relations. It predicts that global warming will precipitate security issues for Europe, ranging from energy wars to mass migration, failed states and political radicalisation.
The report warns of greater rich-poor and north-south tension because climate change will be most catastrophic in the poor south.
http://www.youtube.com/watch?v=NaXxwSUXMOw

Ανώνυμος είπε...

Όταν ξοδεύατε τα λεφτά της ΕΟΚ ήταν καλά ε;;

Αντε μωρε γελοίοι. Τώρα που θα γίνει εξόρυξη στο Κατάκολο κοιτάξ'τε να μη τα σπαταλήσετε σαν Εμίρηδες